Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските градини и ясли отварят този петък

| обновено на 19.05.20 в 12:22
Автор:

Възстановява се работата на детските ясли и градини от 22 май тази година, обяви здравният министър Кирил Ананиев.
Това ще стане при ясни противоепидемични мерки. Кметовете трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране, добави Ананиев.

Министрите на образованието и на здравеопазването - Красимир Вълчев и Кирил Ананиев, дават съвместна пресконференция, свързана с подновяването на работата на детските градини.

До този момент, когато се възстановяваше дейността на детските градини и ясли, имаше изискване на една наредба на министъра на здравеопазването, Наредба 3, за здравните изисквания към детските градини и ясли, където се предвиждаше да се предостави медицинска бележка на всяко едно дете, за да постъпи в детската градина, посочи министър Ананиев и допълни:

“Отчитайки ситуацията в момента, ние предлагаме да не се изисква бележка, защото, първо, времето е много малко, струпването ще бъде изключително голямо, и по този начин ще затрудним отварянето на дейността на детските градини“.

“Разбира се, медицинският контрол ще бъде сериозен. Там ще има непрекъснато медицинско наблюдение. При постъпването, в първия ден, на детските градини и ясли, ще се измерва температурата на всяко дете с нормален живачен термометър, тъй като знаете, че дистанционните термометри не дават точна оценка на температурата“.

“В същото време родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което те декларират, че са запознати с всички мерки, които се предприемат в детската градина“, посочи още здравният министър.

Просветното министерство вече проведе онлайн анкета сред родителите, за да установи каква е готовността на семействата да пуснат децата си на градина в настоящата ситуация.

Апелираме ако могат все пак децата да останат вкъщи, призова министърът на образованието Красимир Вълчев и допълъни:

“Не препоръчваме на родителите ако има друга възможност да пускат децата си на ясла и градина. Епидемията и опасността не са отминали. 38% са готови да пуснат децата си, но има голям процент, които се колебаят. Това е нашият апел“.

“През летните месеци имаме по-ниска посещаемост. Дори ако вземем решение детската градина да отвори преси 31 май, няма да бъде задължително посещението в градината и няма да има обвързаност със семейните и социалните помощи“, добави още Вълчев.

“Общините вземат решение кога да бъдат отворени детските градини между 22 май и 1 юни. Общините ще подготвят градините и те ще решат на коя дата да бъдат отворени точно. Това ще стане след проучване и запитване на всеки един родители“, заяви още той.

“Не може да се осигури дистанция в самата предучилищна група. Може да се осигури дистанция между групите и между учителите в градината, но в самата група дистанция между децата няма как да има“, уточни просветният министър.

Преди дни премиерът Бойко Борисов каза, че детските градини е възможно да отворят отново около 24-и май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11

В Смолянско арестуваха трима, шофирали пияни и дрогирани

19-годишен младеж от село Старцево в община Златоград е заловен да шофира с рекордно количество алкохол в кръвта. Управляваният от него лек автомобил „Форд“ е спрян за полицейска проверка в нощта на събота срещу неделя близо до Старцево. При направения тест за алкохол дрегерът отчел 2.06 промила. Младежът отказал да даде кръвна проба. На..

публикувано на 15.07.24 в 15:10