Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата не промени политическото ни поведение

За температурата на обществено-политическия  живот в контекста на „извънредната епидемиологична обстановка“  - политологът  Стойчо Стойчев.

Дали COVID пандемията успя да размести пластовете в държавата?

Според г-н Стойчев, такъв тип пандемии, или епидемии водят по-скоро до консолидиране на хората около съществуващите алтернативи. Ориентацията на хората към политическите партии има втвърдяващ ефект, което означава, че на следващите избори ще има по-малко залитане към екстравагантни политически проекти. 

Вероятно в бъдещия парламент ще видим същите политически партии в почти същия състав. Това е лоша новина за новите политически субекти, които искат да печелят доверие на гърба на умората от дългогодишно управление, или заради стремежа на избирателите към нещо различно. Той тосочи, че: „Кризата по отношение на пазара показа, кои бизнеси са жизнеспособни? На политическия пазар се вижда, кои реакции са адекватни. Рейтингите показват, кои политически партии печелят доверието на гражданите, когато стане напечено.“

Стойчо Стойчев сравни политиката с футболния терен. Агитките подкрепят своите любимци, скандират за своя цвят, без да се интересуват със здрав разум от истината. "Хората имаха по-голямо доверие на кабинета, отколкото на неговите критици, но: премиерът отдавна е в политиката, както се казва „стара лисица“, дава си сметка, че ако пренасити публичния дневен ред със себе си, ще омръзне на хората. Така ще обърне позитива  в негатив. Има достатъчно отговорни лица в кабинета, които да поемат публичното говорене. Остава да видим, как намаляването на ДДС в някои сектори ще има ефект, и как ще се отрази на държавния бюджет"

Стойчев посочи, че политиците отдавна са свели политиката до битови равнища, но във време на криза трябва да се отправят послания към хората за намиране на общ език. Президентът не е  направил това.

 "Политическият живот е част от политическата ни култура. Ние не демонстрирахме израстване и българинът не успя да излезе извън нормалните за него параметри на политическо поведение", подчерта Стойчев.

Повече чуйте  от звуковия файл:     


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50