Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Споделено" от Николай Няголов в галерия "Аспект"

17 живописни платна под надслов на експозицията "Споделено" представя художникът Николай Няголов в пловдивската галерия "Аспект".  Събитието дава начало на  едно по-различно представяне на художниците  – без официално откриване, без речи и коктейли." В рамките на три седмици, от 19 май до 9 юни, всеки е добре дошъл в удобно за него време, да сподели светлия и позитивен светоглед на Николай Няголов, а защо не и да отнесе в дома си картина с частица от неговата светлина".

Това  коментира галеристката Олга Петрова в профила на галерията.

"Излизайки от безвремието, което обхвана всички аспекти на живота ни през последните два месеца, в галерия Аспект се завръщаме към нормалния си ритъм на работа с откриване на „Споделено” на Николай Няголов. Тази изложба трябваше да се състои през март, но карантината осуети плановете ни, така че авторът имаше възможност да посвети още време на нейното осмисляне, да погледне на нещата от друг ъгъл, зададен му от необикновената ситуация, пред която пандемията COVID 19 изправи света.
Със „Споделено” Николай споделя - споделя с публиката, с близките, със себе си, защото необичайността на живота ни напоследък ни научи на нещо важно и то е, че нищо няма значение, ако не е споделено, ако няма с кого и къде да го споделиш. 17 са платната, които художникът споделя с нас, всичките мислени и създадени специално за изложбата в Аспект. В експозицията преобладават средните към големи формати, като естествен център се презентира триптихът „Триумф на светлината”, съставен от три платна с размери 80х150, които свързани, въздействат почти монументално. Но не само форматът е определящ, тематично експозицията се обединява именно от светлината – носи лятно, свежо и лежерно, светло настроение. От платната лъха мирис на море, на лято, на ментов чай и изстудено вино, все неща, за които копнеем, затворени в домовете си. Но споделянето не е задължително директно, лице в лице, то може да бъде и една картина, споделена на екрана на компютъра или в самотата на изложбената зала. Две чаши студено розе формират композицията на „Споделяне”; „Ментов чай”, „Зимна чаша зелен чай”, „Споделеният плод” – наименованията на картините носят усещане за спокойствие, домашен уют, споделени мигове с най-близките – все неща, които бяхме позабравили в забързаното си ежедневие. И същевременно с предчувствие за лято, за море и южни брегове „Утро на лимана”, „Пладне на лимана”, „”Белият град”, „Разговор за синята луна” сякаш ни казват, че всичко ще се оправи, пак ще пътешестваме, пак ще се любуваме на слънцето и ще откриваме нови места, ще срещаме нови хора. Такова е усещането, което картините на Николай Няголов оставят у зрителя – светло, леко, добронамерено, а сега имаме нужда точно от това".

Интервю с художника Николай Няголов - звуковия файл:


Още от категорията

В "Срещите" за теориите на конспирацията

Тази събота в „Срещите” разговор за конспирологията, иначе казано за вкуса ни към теориите на конспирацията. Не само в българската история, ще отворим дума с историка Димитър Стоянович, геопплитика Валентин Вацев и интересния изследовател на мюсюлманския свят проф. Цветан Теофанов. Защо теориите на конспирациите винаги са обилно напоени с апокалептични..

публикувано на 05.06.20 в 10:30

„Алтер его” – с усмивка за сериозното

Четирима специални гости очакваме в „Алтер его“ тази събота: Васил Сотиров, Георги Мишев, Борислав Ганчев и Жоро Пеев!  Всеки от тях има повод да почерпи: Васил Сотиров е рожденик на патерица, Георги Мишев има нова книга в ИК „Хермес“ - „Мир на кумирите ни“ (мемоари), Борислав Ганчев пък е издал две - „Управата на птичата държава“ (басни) и..

публикувано на 05.06.20 в 10:24

НЧ "Проглед"- Пловдив с концерт за ремонта на сградата им

Едно читалище има нужда от помощ в Пловдив, можем да възродим заедно Народно читалище "Проглед" . Съвместно  с колегите и приятелите им от НЧ "Иван Вазов"  те ор ганизират благотворителен концерт тази неделя, 7 юни   от 12 часа в Културен център "Тракарт". По този начин се н абират средства за ремонт на сградата им, която има най-спешна нужда от..

публикувано на 05.06.20 в 08:53
Мирослава Кацарова

Мирослава Кацарова отново пее пред публика

Като изпитание, но и като възможност за хармонизиране и ренесанс в личните отношения с най-близките, определи периода на коронавируса джазпевицата Мирослава Кацарова, която след пандемията, утре за първи път ще пее пред публика в Стария град в Двора на Контрабас. " Внезапно всичко се обърка, хората бяха много изненадани", казва Мира, "и аз имах моите..

обновено на 04.06.20 в 13:52

Недялко Йорданов празнува 80 години със спектакъл в Пловдив

„Две жени без да се брои мъжът“ е името на спектакъла, с който Недялко Йорданов ще отбележи своята 80 -годишнина в Пловдив.  Във „фарс мюзикъла“, както е определен от създателите си, участват актрисите Ирен Кривошиева и Роси Русева. Режисьор е Недялко Йорданов, музиката е на Хайгашод Агасян, аранжимент и акомпанимент Жоро Стоев. Представлението е от..

публикувано на 04.06.20 в 13:18