Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на пчелите

Днес отбелязваме Световния ден на пчелите. Празникът е през месеца с най-голямата активност в растежа на пчелните семейства. В този период броят им се увеличава до такава степен, че колониите се роят, което е естественият им начин на репродукция. 

Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите и е одобрен от Общото събрание на ООН на 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и защитата на застрашените от изчезване пчели.

Денят е годишнина от рождението на словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

В столицата в "Музея на пчелата" ще бъде представена  система от камери и специална платформа за наблюдение на пчелите онлайн.


БНР подкасти:

Още от категорията

ТЕЛК в Карлово възстановява работа през март

МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово възстановява дейностите по ТЕЛК, съобщи управителят на общинското здравно заведение д-р Обрейко Обрейков. В края на януари болницата е сключила договор за финансиране с Министерството на здравеопазването. Припомняме, че комисията по ТЕЛК в Карлово не работи  от няколко години. Нейните дейности ще бъдат..

публикувано на 03.02.23 в 12:08

Жена загина на Подбалканския път

29-годишна жена загина след сблъсък на Подбалканския път, в участъка между с. Левски и  Калофер.  Около 8.10 ч. тази сутрин автомобилът „Мазда”, управляван от жената, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил в товарен автомобил „МАН” с 50-годишен шофьор.  При транспортирането й към пловдивска болница жената е починала в линейката...

публикувано на 03.02.23 в 10:53

Момче пострада в пътен инцидент

16-годишно момче е с фрактури на таза и ребрата след инцидент на пътя между пазарджишкото село Семчиново и местността „Милеви скали“. Момчето е пострадало, след като джипът, в който е пътувало, е поднесъл на заледен участък  и се е преобърнал край пътя.  49-годишният шофьор и пътуващият до него мъж успели да излязат преди падането на колата в..

публикувано на 03.02.23 в 10:44

Covid_19 затихва

Новите случаи на коронавирус у нас са 38, положителни са 1,5% от направените 2481 теста, сочат данните на Единния информационен портал за изминалото денонощие.  В Пловдив има един нов случй, а в Пазарджик и Смолян няма новозаразени. Починал е един човек с Covid-19.В болници с коронавирус са 242-ма пациенти, от които 34 в интензивни отделения...

обновено на 03.02.23 в 09:06

Огнян Кулишев остава шеф на ВиК Пловдив

Досегашният управител на ВиК Пловдив Огнян Кулишев остава начело на дружеството. Той е класиран на първо място в конкурса, който Български Вик холдинг обяви през миналата година.  Освен Кулишев в конкурса участваха и Костадин Тотев, който е заместник-директор на ВиК Смолян, както  и Йордан Чемишев, който също е служител на ВиК Пловдив.

обновено на 03.02.23 в 09:06