Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 работници от най-големия завод за авточасти в Пазарджик са с Ковид-19

| обновено на 20.05.20 в 17:20

10 случая на положителни проби на Covid- 19 са установени при работници в Завод "Костал" - за това информира областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след заседание на Областния кризисен щаб. Пробите са установени при масово тестване в завода. Работниците са в добро здравословно състояние и под домашна карантина. "По данни от завода са затворени и дезинфекцирани производствените линии, на които са работили заразените" - обяви Мирев. 

Най-големият завод за производство на автомобилни части в Пазарджик спря работа от 30 март 20 април след като партньорите му в Германия прекратиха дейността си заради корона епидемията.  Тогава 2 хиляди работници бяха пуснати в отпуск. 

"В момента заводът работи с не повече от 100 човека персонал, извършва се епидемиологично проучване, за да се вземе по-нататъшни решение за режима на работа" - каза областният управител.

В Областта към днешна дата са хоспитализирани 13 души с коронавирус. 28 са на домашно лечение, 30 са излекувани, а 1985 са под домашна карантина. След изтеклата карантина и дезинфекцията в Интензивното отделение на МБАЛ Пазарджик то функционира нормално. Няма нови случаи на медицински лица, заразени с COVID 19.​ И още от моментната картина допълва директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова:

"В Инфекциозно отделение се лекуват 6 болни, които са в задоволително към добро общо състояние. Само едната от болните е в по-тежко състояние, която е на хемодиализа. Колегите правят всичко възможно да овладеят състоянието й. В болница „Хигия“ има 1 болна, чака се втори резултат. В „Здраве“ има 3 болни, в Белодробната  болница – 1. Така че възможности за приемането на болните имаме."

В областта свободните легла, по думите на д-р петрова, са "доста" - 22 в интензивни отделения, 226 във вътрешни и в ОАИЛ – 55. В момента се очакват резултатите от 22 проби за коронавирус, изпратени в лабораторитте за изследване вчера. Регионалната здравна инспекция е получила дарение от 2 микробуса с лични предпазни средства, стана ясно още след заседанието на днешния кризисен щаб.

А от Областната служба за безопасност на храните представиха резултатите от 90 проверки на заведения на открито, извършени за седмица от Отдел „Контрол на храните“. Директорът на ОББХ Пазарджик д-р Петко Митев съобщи за констатирани 3 случая на несъответствия, на базата на които е издадено 1 предписание и 2 акта за административно нарушение. 

"Радостно е, че не са постъпвали и не са констатирани сигнали за нарушаване на противоепидемичните мерки, разпоредени със заповедите на министъра на здравеопазването и конкретизирани със съответните заповеди на Областния щаб. Което е една добра предпоставка да не ескалира заболеваемостта  на територията на областта", коментира д-р Митев.

Празникът на Пазарджик утре ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки. Полицията ще осигури значително приисъствие, за да контролира спазването им.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11