Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Другият свят" - епидемични импровизации

“Другият свят - епидемични импровизации” е името нова рубрика в предаването “Вход свободен” на БНР- Радио Пловдив.

Всяка седмица, ще ви срещаме с различни творци и техните камерни творби, повечето от които са непубликувани и създадени специално за рубриката ни, на тема „Другият свят“, която отново разглежда човека в условията на изолация, предстоящите и подозирани промени, мечти и надежди. „Другият свят“ може да е този , койото си отива, онзи , който се задава, трети, за който мечтаете ...и още много други светове...

Днес ви срещаме с българския поет  Стефан Иванов. 

Чуйте разговора в прикачениото аудио.


наникъде

татко
ти какво прави като беше млад?
пишех смешки във фейсбук туитър и инстаграм
ядях бургери правих йога
гледах да изкарам повече пари
и много да ме харесват
и да ми се радват хората
и някои да ми завиждат
за течността в чашата
снимките от почивката
яденето на масата
дрехите
и женаата до мен
(не майка ти)
татко
такъв ли беше животът?
такова беше времето
най-хубавото време на света
татко
защо вече не можем да живеем на земята?
защото на марс сме по-малко хора
и скоро ще отидем и нататък
още по-малко
много щастливи
там люляк няма да има
там нищо няма да расте
само ние ще цъфтим


Стефан Иванов е автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009) и „Навътре“ (2014). За „Списъци“ е номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов“. „Навътре“ е номинирана за първите награди за литература на НДК. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. През 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. От 2003 г. публикува многобройни текстове в различни издания. Превеждан е на английски, френски, немски, гръцки, сръбски и други езици.

Фотография: Александър Александров

Още от категорията

НЧ "Проглед"- Пловдив с концерт за ремонти на сградата им

Едно читалище има нужда от помощ в Пловдив, можем да възродим заедно Народно читалище "Проглед" . Съвместно  с колегите и приятелите им от НЧ "Иван Вазов"  те ор ганизират благотворителен концерт тази неделя, 7 юни   от 12 часа в Културен център "Тракарт". По този начин се н абират средства за ремонт на сградата им, която има най-спешна нужда от..

публикувано на 05.06.20 в 08:53
Мирослава Кацарова

Мирослава Кацарова отново пее пред публика

Като изпитание, но и като възможност за хармонизиране и ренесанс в личните отношения с най-близките, определи периода на коронавируса джазпевицата Мирослава Кацарова, която след пандемията, утре за първи път ще пее пред публика в Стария град в Двора на Контрабас. " Внезапно всичко се обърка, хората бяха много изненадани", казва Мира, "и аз имах моите..

обновено на 04.06.20 в 13:52

Недялко Йорданов празнува 80 години със спектакъл в Пловдив

„Две жени без да се брои мъжът“ е името на спектакъла, с който Недялко Йорданов ще отбележи своята 80 -годишнина в Пловдив.  Във „фарс мюзикъла“, както е определен от създателите си, участват актрисите Ирен Кривошиева и Роси Русева. Режисьор е Недялко Йорданов, музиката е на Хайгашод Агасян, аранжимент и акомпанимент Жоро Стоев. Представлението е от..

публикувано на 04.06.20 в 13:18

Великите европейци - братята Жозеф и Жак - Етиен Монголфие

Гибралтар е висока скала, непревзимаема и от морето, и от сушата, собственост на англичаните, които, за ужас на французите, контролират трафика между Средиземно море и Атлантика. Затова в края на 18 век Жозеф Монголфие патриотично  се замисля как може да се превземе скалата. И мъгляво си представя десант на въздушна флота. Но такава флота не..

публикувано на 04.06.20 в 10:24

Започна битката за Националната награда „Христо Г. Данов” за 2020 г.

Министерството на културата и Община Пловдив обявяват началото на конкурса за ежегодната Национална награда „Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура. Срокът за подаване на заявки е до 2 юли 2020 г.  Могат да участват физически и юридически лица, като се кандидатства само с първи издания и нови преводи. Националната награда..

публикувано на 03.06.20 в 11:19