Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 63% от пловдивчани приемат изследване ELISA

| обновено на 22.05.20 в 12:12

До момента общият брой на гражданите, заявили участие в представителното  изследване за Covid-19 по метода ELISA  е 373, което прави  63,2%, съобщава областният управител Дани Каназирева. Резултатът е по-висок от други европейски държави. В Австрия например процентът на далите съгласие и участвали в тестване за коронавирус е малко над 50%.

От 15 до 21 май в район Централен за участие в срезовото епидемиологично проучване за Covid-19 са потвърдили съгласие 64,5% , което прави 113 души от 76 домакинства. В район "Северен" са посетени 45 адреса, броят на хората дали съгласие за участие е 59, което отново прави близо 65%. В Западен от 44 посетени точки 61 души са заявили участие, в Южен 90 души ще се включат в проучването от 58 точки, като тук потвърдилите съгласие е над 70%. В "Тракия" до момента са обходени 43 адреса, 50 човека са заявили участие, което е 53,5%. Квартал Столипиново също ще бъде посетен, като се предвижда мобилен екип за вземане на кръв на място. Аналогична организация се предвижда и за "Шекер махала" на район "Северен". В 5-те района на терен са работили 9 екипа, съставени от здравни инспектори от РЗИ и доброволци – стажант-лекари.  

Каназирева допълни, че единствените проблеми идват от трудния достъп до жилищата, особено в големите комплекси и квартали, отсъствието на работещите през деня, но в тези случаи екипите правят повторно посещение във вечерните часове.

Проучването включва набиране на проби кръв от 1000 души, от които 800 от домакинства и 200 - от медици, работещи в рискови структури – спешни отделения и кабинети и отделения, в които се лекуват пациенти с Covid-19. Изследването ще е по метода ELISA за наличие на антитела, което ще покаже колко от пловдивчани вече са се срещнали с вируса. Хората, които са заявили съгласие за участие в проучването, трябва да попълнят анкетна карта и документ за информирано съгласие и да си запазят час за вземане на кръв в лабораторията на ДКЦ“Свети Георги“.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с Антония Дрънгова и Николай Маврев  студенти от Медицинския университет в Пловдив, които участват като доброволци в изследването.
Още от категорията
Зрелостници очакват да влязат за матура по БЕЛ в Търговската гимназия

Над 4300 зрелостници се явяват на матура по български език и литература

Държавният зрелостен изпит по български език и литература за 12 клас ще се провежда днес у нас. Началото е от 9 часа.  За първи път зрелостниците се явяват в залите с маски и при спазване на мерките срещу коронавируса. 55 учебни сгради са подготвени за провеждане на зрелостните изпити в Пловдивска област, съобщи началникът на Регионалното..

обновено на 01.06.20 в 09:41

Правят първа копка на нова детска градина в Пловдив

Кметът Здравко Димитров ще направи символична първа копка за строителството на  нова детска градина на ул. „Богомил“.   Изграждането й е част от проекта„Образователна инфраструктура“, финансиран със средства на Оперативна програма „Региони в растеж“ с повече от 18 милиона лева.  По този проект вече бяха направени ремонти на няколко детски..

обновено на 01.06.20 в 09:41

Само 6 нови случая на КОВИД-19 у нас, 1 от тях в Пазарджик

През последното денонощие няма новозаразени с коронавирусна инфекция деца до 18 г.  Няма и новорегистрирани случаи сред медицинския персонал.  Няма и човек в България, починал от Covid-19.  Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Установени са 6..

обновено на 01.06.20 в 09:41

Гледат делото срещу бившия шеф на РУ - Асеновград Димчо Темелков

Пловдивският окръжен съд ще гледа делото срещу бившия началник на асеновградската полиция Димчо Темелков.  Той е обвинен в злоупотреби със служебно положение, прикриване на престъпления, превишаване на власт и съставяне на неверни документи.  Според прокуратурата Темелков наредил да бъдат освободени петима престъпници, приел почерпка..

публикувано на 01.06.20 в 09:34

Отварят врати всички детски градини и ясли в региона

След като бяха затворени близо 3 месеца заради пандемията от коронавируса, от днес отварят врати всички детски градини и ясли в областите Пазарджик и Смолян, както и в 3 пловдивски общини. Останалите започнаха работа още на 26 май. Създадена е необходимата организация за спазването на всички противоепидемични мерки, като са изготвени вътрешни..

публикувано на 01.06.20 в 07:46