Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ако постиженията са ярки, журито трябва да е единодушно

Емил Миразчиев
Снимка: Ирина Недева

Тази година, поради извънредната ситуация, церемонията за връчване на наградите „Пловдив“ за ярки постижения и принос в областта на изкуството и културата,  която обичайно се провеждаше на 22 май, ще се състои на 1 септември. Известни са номинираните в отделните категории, очаква се до 24 май да се обявят носителите на приза.

Преди обявяването на номинациите в отделните категории, журитата за тях  селектират  предложенията , които могат да бъдат внесени от различни институции и отделни личности.

Оказа се, че в категорията за изобразително изкуство, има една номинация, за изложба на Ангел Герджиков. Изборът е  от предложените общо четири номинации, две от които за едно и също постижение. 

Това предизвика критични коментари в социалните мрежи, с акцент върху пренебрегването на изложба на Кольо Карамфилов/ светла му памет/ и обвинения в некомпетентност на комисията.

В интервю за Радио Пловдив художникът Емил Миразчиев, който е и куратор, и член на комисията за наградите "Пловдив" в раздел Изобразително изкуство обясни, че другите две предложения са били за кураторство, а не за авторски изложби.  А предложението, свързано с Кольо Карамфилов, не е било за него като художник, а за кураторството на негова изложба /in memoriam/   на Галина Лардева и Радост Коцева. Другото предложение е било за галерия „Сариев“.

Миразчиев припомни, че на обсъждането за промени в статута за награда Пловдив е имало предложение тя да се дава и за проекти/кураторство, но е било единодушно отвхърлено. 

"Защо сега се повдига пак  този въпрос?

Имаме толкова много художници, защо се предлагат проекти? 

Седмицата на съвременното изкуство, на която съм куратор толкова много години, никога не съм си позволил да я предложа, въпреки че миналата година имаше световни имена. 

И защо през всичките тези години, докато беше жив, никой не предложи Кольо Карамфилом за наградата "Пловдив " ? Сега, когато го няма, всеки взе да се кичи... Това ми е странно...

Един от големите проблеми на наградите "Пловдив" наистина са журитата. Когато едни награди са авторитетни, журито трябва да е авторитетно и наградите, навсякъде пише- "престижните награди" , да си излъчват от престижно жури. И гласуването да не е 50+1, да е две трети, или  с аргументирано съгласие, или становище на всички членове на журито. Щом е ярко постижение, трябва единодушно да е споделено от всички, а не да е буря в чаша вода".

Цялото интервю с Емил Миразчиев е в звуковия файл. 


Още от категорията

Онлайн концерт за 1 юни организира ОДК - Пловдив

За Деня на детето Обединеният детски комплекс в Пловдив е подготвил изненада за своите почитатели - уникален онлайн концерт, в който известни детски състави ще се представят с любими на публиката изпълнения. Той е под мотото „Децата са цветята на земята”. Сценарият е на ръководителката на театралната трупа Евелина Николова и е организиран като..

публикувано на 01.06.20 в 09:22

Пушката на капитан Петко войвода показват в РИМ

Пушката на капитан Петко войвода ще гостува на Регионалния исторически музей – Пловдив. Културната ценност ще бъде показана в експозиция „Съединение на България от 1885 г." на пл."Съединение" от днес до 31 юли.  Пушката е марка „Уинчестър" от 1866 година и е част от оръжейната колекция на Регионален исторически музей „Стою Шишков" - Смолян,..

публикувано на 01.06.20 в 08:33
Виктор Бойчев

В "Срещите" разговор за изкуството на куклите

В „Срещите” тази събота с носителя на наградата "Пловдив" за цялостно творчество, доскорошен директор на Пловдивския куклен театър Виктор Бойчев, си говорим за света на куклите, за престарото куклено изкуство. И за това накъде гледа днес кукленият театър по света, кога превзема света на детето.

обновено на 30.05.20 в 09:13
Манол Пейков

Книгата трябва да има специален статут

Тъжно е, че нещата се случват по този начин. Нас ни прикрепиха към по някакъв начин към заведенията. Това заяви в интервю за Радио Пловдив издателят Манол Пейков, който тази година спечели награда „Пловдив“ в раздел „Художествен превод“. Той коментира намаляване на ДДС за книгите от 20 на 9%, което се случва заедно с решението за намаляване..

обновено на 29.05.20 в 12:57

Пазарджишкият театър отваря врати в Деня на детето

Танцовите зали и театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. Те обаче ще трябва да спазват стрисктно противоепидемичните мерки. На открити пространства капацитетът на публиката да бъде до 50%, а на закрити сцени – до 30%. „Всички хора, които се занимават с театър, се зарадваха на тази новина. Ние планираме още на 1 юни да имаме детско..

публикувано на 29.05.20 в 11:58