Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трябва пълно преструктуриране на държавата

Служителите на НСО и поръчковите престъпления и убийства – какви са фактите, доказуеми ли са, как са обвързани с висши държавни личности? Коментарът  е на Юлий Георгиев, контраразузнавач, бивш директор на Национална служба сигурност в периода 1995-97 г.

„Има замесен служител в схема „за мокри поръчки“, но не бих говорил за цялата служба. Някои хора биха го определили като неприятен инцидент, но според мен е очаквано събитие в резултат на натрупани негативи в системата за сигурност“,  заяви Юлий Георгиев.

Той подчерта, че не познава кухнята в НСО, но в обществото отдавна се говори,  че служители на полицията и службите поемат ангажименти към хора от криминалния контингент и групировките.

По думите му, най-важното сега е да се разсъждава върху причините, довели до подобни ситуации. Като пример той посочи актуалния случай с пловдивския лихвар, дългогодишно покровителствен от институциите, но по който едва сега  бе взето някакво отношение.

„Трябва да се търсят по-дълбоките причини за това. Фактът, който имаме, е дългогодишното принизяване на ролята човешкия фактор  в институциите и администрацията. Това се изразява в липсата на контрол, в занижени изисквания при назначаване на служители“, заяви Георгиев. Той бе категоричен, че човек трябва да има вътрешна нагласа да извършва злоупотреби и престъпления. Тази нагласа обаче  не е била доловена  и проучена при назначаването му.

Георгиев допусна, че назначаването му на отговорната позиция „подполковник“, без да има необходимия стаж и професионален опит, е в резултат на политическо вмешателство.

„Склонен съм да приема в конкретния случай, че причината за това състояние на нашите институции, е  засилване на сенчестото влияние на най-различни тайни, общества, корпоративни и криминални групи, които се сдружават по интереси със служители  от службите за сигурност и охрана на обществения ред. Това води до криминализиране, мафиотизиране на атмосферата на отношенията между служителите.“

Когато  има политическа намеса и сенчести влияния, нещата стават катастрофални. Обществото ни е подложено на политически вирусни атаки от десетилетия и  институциите нямат сили сами да се справят с този проблем.

Изводът, който може да се направи, важи и за съдебната система, и за парламентарната дейност и за управлението на държавата – боледува обществото, управлението не е на нужното ниво.

Георгиев бе категоричен, че единствен изход от ситуацията, е  пълното  преструктуриране на  държавата и на политическата система.

Той призова за  бърз преглед на цялата система и решение на скандалния казус с подполковника от НСО Борис Иванов, който руши имиджа на службите.

„Ако зависи от мен, веднага бих уволнил всички членове на масонски ложи, независимо от тяхното обществено  служебно положение“,  заяви още контра разузнавачът  и бивш директор на НСС Юлий Георгиев.

Интервюто чуйте от звуковия файл:


Още от категорията

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини.  Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт. Основният..

публикувано на 29.05.20 в 15:00

Битката с фалшивите новини трябва да продължи

Предложените промени в Закона за радио и телевизия бяха отхвърлени на комисия, но това не означава, че няма да влязат в зала и че ние няма да продължим да се борим за тях. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“. Народните представители от групата внесоха два законопроекта за промени - единият..

публикувано на 29.05.20 в 11:33

Очаква се бум на усложнени хронични заболявания

Може да се очаква бум на случаи на усложнени хронични заболявания, а също и на нови недиагностицирани заболявания, в това число и онкологични. Тази прогноза направи доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и бивш заместник-министър на здравеопазването, който коментира последствията от спрения планов прием в лечебните..

публикувано на 29.05.20 в 10:49

С маска на матура, по девет души в класна стая на 1 юни

Уточнени са всички детайли за провеждането на държавните зрелостни изпити. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. В училището на матура ще се явяват 208 ученици. Тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени..

публикувано на 29.05.20 в 10:14

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15