Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трябва пълно преструктуриране на държавата

Служителите на НСО и поръчковите престъпления и убийства – какви са фактите, доказуеми ли са, как са обвързани с висши държавни личности? Коментарът  е на Юлий Георгиев, контраразузнавач, бивш директор на Национална служба сигурност в периода 1995-97 г.

„Има замесен служител в схема „за мокри поръчки“, но не бих говорил за цялата служба. Някои хора биха го определили като неприятен инцидент, но според мен е очаквано събитие в резултат на натрупани негативи в системата за сигурност“,  заяви Юлий Георгиев.

Той подчерта, че не познава кухнята в НСО, но в обществото отдавна се говори,  че служители на полицията и службите поемат ангажименти към хора от криминалния контингент и групировките.

По думите му, най-важното сега е да се разсъждава върху причините, довели до подобни ситуации. Като пример той посочи актуалния случай с пловдивския лихвар, дългогодишно покровителствен от институциите, но по който едва сега  бе взето някакво отношение.

„Трябва да се търсят по-дълбоките причини за това. Фактът, който имаме, е дългогодишното принизяване на ролята човешкия фактор  в институциите и администрацията. Това се изразява в липсата на контрол, в занижени изисквания при назначаване на служители“, заяви Георгиев. Той бе категоричен, че човек трябва да има вътрешна нагласа да извършва злоупотреби и престъпления. Тази нагласа обаче  не е била доловена  и проучена при назначаването му.

Георгиев допусна, че назначаването му на отговорната позиция „подполковник“, без да има необходимия стаж и професионален опит, е в резултат на политическо вмешателство.

„Склонен съм да приема в конкретния случай, че причината за това състояние на нашите институции, е  засилване на сенчестото влияние на най-различни тайни, общества, корпоративни и криминални групи, които се сдружават по интереси със служители  от службите за сигурност и охрана на обществения ред. Това води до криминализиране, мафиотизиране на атмосферата на отношенията между служителите.“

Когато  има политическа намеса и сенчести влияния, нещата стават катастрофални. Обществото ни е подложено на политически вирусни атаки от десетилетия и  институциите нямат сили сами да се справят с този проблем.

Изводът, който може да се направи, важи и за съдебната система, и за парламентарната дейност и за управлението на държавата – боледува обществото, управлението не е на нужното ниво.

Георгиев бе категоричен, че единствен изход от ситуацията, е  пълното  преструктуриране на  държавата и на политическата система.

Той призова за  бърз преглед на цялата система и решение на скандалния казус с подполковника от НСО Борис Иванов, който руши имиджа на службите.

„Ако зависи от мен, веднага бих уволнил всички членове на масонски ложи, независимо от тяхното обществено  служебно положение“,  заяви още контра разузнавачът  и бивш директор на НСС Юлий Георгиев.

Интервюто чуйте от звуковия файл:


Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34