Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва пълно преструктуриране на държавата

Служителите на НСО и поръчковите престъпления и убийства – какви са фактите, доказуеми ли са, как са обвързани с висши държавни личности? Коментарът  е на Юлий Георгиев, контраразузнавач, бивш директор на Национална служба сигурност в периода 1995-97 г.

„Има замесен служител в схема „за мокри поръчки“, но не бих говорил за цялата служба. Някои хора биха го определили като неприятен инцидент, но според мен е очаквано събитие в резултат на натрупани негативи в системата за сигурност“,  заяви Юлий Георгиев.

Той подчерта, че не познава кухнята в НСО, но в обществото отдавна се говори,  че служители на полицията и службите поемат ангажименти към хора от криминалния контингент и групировките.

По думите му, най-важното сега е да се разсъждава върху причините, довели до подобни ситуации. Като пример той посочи актуалния случай с пловдивския лихвар, дългогодишно покровителствен от институциите, но по който едва сега  бе взето някакво отношение.

„Трябва да се търсят по-дълбоките причини за това. Фактът, който имаме, е дългогодишното принизяване на ролята човешкия фактор  в институциите и администрацията. Това се изразява в липсата на контрол, в занижени изисквания при назначаване на служители“, заяви Георгиев. Той бе категоричен, че човек трябва да има вътрешна нагласа да извършва злоупотреби и престъпления. Тази нагласа обаче  не е била доловена  и проучена при назначаването му.

Георгиев допусна, че назначаването му на отговорната позиция „подполковник“, без да има необходимия стаж и професионален опит, е в резултат на политическо вмешателство.

„Склонен съм да приема в конкретния случай, че причината за това състояние на нашите институции, е  засилване на сенчестото влияние на най-различни тайни, общества, корпоративни и криминални групи, които се сдружават по интереси със служители  от службите за сигурност и охрана на обществения ред. Това води до криминализиране, мафиотизиране на атмосферата на отношенията между служителите.“

Когато  има политическа намеса и сенчести влияния, нещата стават катастрофални. Обществото ни е подложено на политически вирусни атаки от десетилетия и  институциите нямат сили сами да се справят с този проблем.

Изводът, който може да се направи, важи и за съдебната система, и за парламентарната дейност и за управлението на държавата – боледува обществото, управлението не е на нужното ниво.

Георгиев бе категоричен, че единствен изход от ситуацията, е  пълното  преструктуриране на  държавата и на политическата система.

Той призова за  бърз преглед на цялата система и решение на скандалния казус с подполковника от НСО Борис Иванов, който руши имиджа на службите.

„Ако зависи от мен, веднага бих уволнил всички членове на масонски ложи, независимо от тяхното обществено  служебно положение“,  заяви още контра разузнавачът  и бивш директор на НСС Юлий Георгиев.

Интервюто чуйте от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24