Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Соченият за лихвар Стефан Асенов-Менду и помагачите му са с постоянен арест

Най-тежката мярка за задържане под стража определи Окръжният съд в Пловдив за Стефан Асенов-Менду, известен сред ромите като "Банка Менду". Постоянен арест магистратите определиха и за жената, с която той е живеел на съпружески начала, както и за брат му Антон Асенов. 

Тримата бяха задържани при полицейска акция миналата седмица в Хаджи Хасан махала, в която участваха 100 служители на реда. Стефан Асенов-Менду е с 4 обвинения – за лихварство, склоняване към проституция, пране на пари и данъчни престъпления и за предоставяне на помещения за проституция. Става дума за хотел край автомагистрала „Тракия“ до Войводиново, за който се твърди, че собственик е брат му Антон Асенов.  

Той е с две повдигнати обвинения - за предоставяне на помещения за проституция и като помагач за пране на пари. Жената до Менду Катя Симеонова е обвинена, че е помагала в прането на пари. 

За най-тежките престъпления, по които са обвиненията, Законът предвижда затвор от 3 до 12 години и глоба от 20 хиляди до 200 хиляди лева.

Постоянните мерки за задържане бяха поискани от пловдивската прокуратура. Според защитата на Менду, няма никакви доказателства за извършените от него престъпления. Той пък обяви в залата, че е плащал данъци от 12-13 хиляди лева. 

Докато съдът гледаше мерките, пред съдебната палата се бяха събрали близки  на обвиняемите. Заради противоепидемичните мерки, вътре бяха допуснати само роднини и журналисти.

Мерките за задържане не са окончателни, те могат да се обжалват пред Апелативния съд.


Още от категорията

В тежко състояние са двамата работници, обгорени в завода в Драгор

Двама работници, пострадали снощи при пожар в село Драгор се намират  в Клиниката по изгаряния на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.  В момента са в шоково състояние с тежки изгаряния. По-възрастният мъж, който е на  53-години, е с 98% изгаряния и опасност за живота. Раните му са обработени, направени са му операции и в момента е на апаратна вентилация...

обновено на 04.06.20 в 16:51

Шофьор призна вина, осъдиха го условно за прегазен музикант

3-годишна условна присъда получи Сашо Димитров, който прегази пловдивския музикант Велко Илиев на пешеходна пътека на бул. „Руски“ преди една година.  Наказанието се налага след процедура на съкратено съдебно следствие. Подсъдимият призна изцяло вината си, както и фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, и изрази съжаление за..

публикувано на 04.06.20 в 16:48

И доброволци могат да се тестват за ковид проучването в Пловдив

Има първи резултати от националното изследване за коронавирус, което се провежда в Пловдив. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той обаче уточни, че все още няма да се съобщават никакви резултати, тъй като няма смисъл това да се прави на междинна извадка. Проучването, което се извършва с тестове ЕLISA, ще покаже..

обновено на 04.06.20 в 16:45

Едва 82 от 944 деца намериха място в яслите на Пловдив

100% са запълнени местата в яслените групи на Пловдив, обявени в последното класиране на общината. Приети 82 деца от  близо 950 кандидатстващи. От общината успокояват, че в следващите три месеца предстои освобождаването на места  от тези, които ще тръгнат на детска градина и най- малките ще имат шанс за прием. При кандидатстващи 803 деца..

публикувано на 04.06.20 в 15:10

Почистиха коритото на река Чая в Асеновград

Коритото на река Чая в Асеновград беше почистено. Он участък с дължина ченири километра,  до Спортна зала "Асеновец", бяха премахнати н атрупаните клони, храсти и дървета. Общината плати за почистването на частна фирма над 21 000 лева.. Част от събраната растителност ще се съхранява на площадката за растителни отпадъци в Асеновград. А..

публикувано на 04.06.20 в 14:10