Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захари Карабашлиев:

Българинът все повече обича да чете книги от родни автори

Книгата не е моден продукт, който може да манипулираш, няма реклама на книги по телевизията

На 25 май разговор с писателя Захари Карабашлиев. С него говорим за книгите, за процентите, за нас като читатели и народ. Той е и главен редактор на издателство "Сиела" от няколко години. 

Захари Карабашлиев сподели една емоционална за него история от 24 май: "Обади ми се актрисата Гергана Кофарджиева-Гройс, честитихме си светлия празник, поговорихме. И разказа нещо, което споделям. През 1944 са евакуирани в село Курило. “Макар, че бях от атеистично семейство, една сутрин сама отидох в манастира, където тогава софийския владика Стефан имаше литургия. И чух думи, които помня и до днес и, ако ми позволиш ще те поздравя с тях: “Разтворете сърцата си и нека благоуханието на доброто увенчае челата ви със златен ореол.” 

Писателят каза, че е сложил за себе си вето над думата "коронавирус" и продълажва да нарича заболяването Ковид -19, или SARS - 2. 

"В редакцията на "Сиела" си казаваме, че няма да го величаем и да го наричаме "корона". Не работихме в нашата редакция, дълго време се трудихме от дестанция, домашен офис, всеки у своя дом. Работата макар и да намаля сериозно, не спря никога. Намаля, защото книжарниците бяха затоворени много дълго време и когато едно издателство не може да продава своите книги, то няма как да се издържа. Два месеца беше много трудно", допълни Карабшлиев.

По повод на намалението на 9% ДДС за книгите: "Това е изключително добра новина и ние се радваме и гордеем, защото това ще засегне най-вече крайните клиенти. ДДС е данък, който е доста убийствен за клиентите, той няма облекчаваща стойност, освен да намали цената на книгата. От "Сиела" не сме калкулирали точно цените, но това ще касае следващите книги."

"Буквално често ние правим инициативи за намаление на книгите. Скоро ще знаем какво точно четат нашите читатели. Българинът обича да чете нещо, което отразява неговият живот, радости и страдания. Българска литература, написана от български автори! Това продължава да е много важно за мен, погледнете и книгите на Георги Господинов, Милен Русков и Мария Лалева, те се радват на огромен интерес, всички те не са от нашето издателство, говоря по принцип за книгоиздаването в България. 

Българинът чете и нехудожествена литература. Наскоро издадохме книгата "Тялото", тя се радва на интерес. 

Българинът чете и детска литература, никой не спря да купува книги на своите деца и по време на кризата. Това е тенденцията в цяла Европа. Например в Германия продажбата на художествена литература падна с 15%, а на детската само с 5 %, така е и в България за детската книга. Като цяло спадът при продажбите на книги у нас е 30%."

"Книгата не е някакъв моден продукт, който може лесно да манипулираш, няма реклама на книги по телевизията. Книгите са леко встрани от нормалната търговия, те просто не са стока за мен. Много е важно днес да разберем, че "науката е слънце". Нашата надежда е в нашите отговорни политици, които да осигурят условия за доброто образование за децата ни. 

Писах и по време на кризата, дори довършвах нов роман, който ще бъде много различен от всичко написано от мен, с леко утопичен елемент. Ще се радвам да споделя в края на тази година, или началото на следваща написаното."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започна 45-тото археологическо лято на Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54