Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските градини в Пловдив вече работят

| обновено на 26.05.20 в 14:12
Снимка: Община Пловдив

Детските градини, яслите и млечните кухни в Пловдив отвориха от днес.Работят всички детски градини с изключение на две в район "Централен", където се извършва планов ремонт и една в район „Източен“, където има авария.

Около 3900 деца се очакват в детските градини на Пловдив днес. Това са около 35% от общо 10 000, които ходят в детските заведения – съобщи заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов

В края на деня от община Пловдив предоставиха справка, според която в детските градини днес са се върнали 3 000 деца, при подадени 3 800 заявки от родители. Върнали са се и близо 30% от децата, които посещават ясли.   

Очаква се следващата седмица броят им да се увеличи до 50%.

За приема на децата в детските заведения няма да се изисква медицинска бележка. На входа ще се мери температурата и  ще се прави преглед на всяко дете за симптоми. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и за споделена отговорност относно мерките, кото се задължават и да уведомяват персонала за здравословното състояние на детето и ако те самите имат симптоми.  За педагогическия персонал са осигурени лични предпазни средства.

Минути преди осем часа пристигнаха първите деца в Детска градина „Малкият принц“. Посрещна ги самата директорка Анелия Божанова, а медицински сестри на трите входа стриктно измерваха температурата на пристигащите деца.

Родителите обясниха, че не се притесняват да доведат децата си на градина, тъй като са сигурни, че са предприети всички противоепидемични мерки, които са спуснати от здравното министерство. Повечето от тях смятат, че децата им ще се чувстват по-добре в детските заведения, тъй като са сред връстници.

Директорката Анелия Божанова заяви, че подготовката за отваряне на детската градина е започнала отдавна.

"Нямахме никакви проблеми с това да дезинфекцираме всички помещения, да осигурим препарати и лични предпазни средства. Основна грижа са ни децата, а това, че те се завръщат днес в детските градини, нас ни кара да се чувстваме по-щастливи и по-спокойни", коментира Анелия Божанова.

Четирикратно ще бъдат дезинфекцирани помещенията в градините, а в санитарните помещения това ще се прави на всеки два часа. Осигурява се и редовно проветряване на занималните. Обучението при възможност ще бъде изнесено на открито. Премахнати са играчките, а също и килимите в детските заведения.

"Дадена е препоръка на всички учители, ако децата не искат да спят – да не спят. Което е една крачка напред към предучилищното образование", обясни Стефан Стоянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24