Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът идва от прочита на статута на наградите "Пловдив"

Професор Галина Лардева
Снимка: akademy.bg

Продължаваме темата за наградите "Пловдив" за постижения и принос в областта на изкуствата и културата. Наградите не като постфакатум/ те бяха обявени на 22 май/, а като продължение и конкретно в изобразителното изкуство.

Фактите: в Пловдив, в града на художниците, за годината , когато беше и  ЕСК, в раздела Изобразително изкуство, беше обявена ЕДНА номинация.  А постъпилите предложения са  били ТРИ, като едното е с двама отделни вносители.   Емил Миразчиев художник, куратор и член на Комисията по изобразително изкуство, заяви в интервю за Радио Пловдив, че Комсията е допуснала за номиниране само предложението за авторска изложба / Ангел Герджиков, галерия "Възраждане"/ , но не и другите предложения, защото те са били за кураторски проекти. Коментира и други аспекти на приза.

Проф.д-р Галина Лардева изкуствовед и зам.ректор на АМТИИ, е съкуратор заедно с Радост Коцева от галерия U.PARK за изложбата "Необозримо за Коло К." в Градска художествена галерия, за която има две предложения,и която не достига до номинация.

Проблемът идва според мен от прочита на този статут и че хората от Комисията очевидно не са били  запознати с него, при положение, че си поканен да оценяваш по този статут/  чл.11 /

Според някои от членовете на  Комисията, изложбите, които трябва да се наградят,  трябва да са само на самостоятелни творци, но не и на проекти. Нещо, което е изумителен факт, защото в цял свят се работи на кураторски принцип и много художници правят изложби с куратор. „

Проф. Лардева каза, че не вижда проблем в един раздел да се включат и двата вида събития и разделението на категории е излишно.

 Професионалната общност знае, кое е яркото събитие и какъв е приносът за културата на Пловдив. Бурята в чаша вода е въпрос на пофесионалния поглед на журито.

Специално в раздела „Изобразително изкуство“ тази година има казус. Считам, че основният казус е компетентността на журито, относно статута на наградите. „

Какво е обяснението, че в годината, когато Пловдив е Европейска столица на културата има само четири номинации? Случиха се толкова много изложби и други проекти ?

 „Това е изключително жалко и показателно за неглижирането и имиджа на наградите. Също за инерцията и нехайството на институциите, галериите и публиката. Например в сценичните изкуства такъв проблем няма.“

 Проф. Лардева уточни, че номинацията за  кураторство на изложбата „Необозримо за Кольо К.“ е на пловдивския художник Станимир Видев. Медиен партьор е БНТ-2.

„ Изложбата е реализирана в залите на ГХГ, като самата галерия не прави нито едно предложение. Дружеството на провдивските художници няма предложения. В същото време хора от тези институции са в журито, което е доста въпросно. „

Продължават разговорите около статута на наградите „Пловдив“, но проблемът е в хората и комисиите, техните компетенции и лични отношения. Изложбана „Необозримо за Кольо К.“ е безспорният факт за изминалата година, на най- обичаното пловдивско име в областта на изобразителното изкуство. Организаторите са направили всичко възможно неговото име да продължи да живее в най- яркия си вариант."

Цялото интервю с проф.д-р Галина Лардева е в звуковия файл.   



 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03

Книгата „Добруджанският феникс“ с премиера в Пловдив

Преподавателят по български език и литература Стефка Станчева, представя днес първата си книга. В Пловдив тя е по покана на клуб „Аптека за душата“. Стефка Станчева е от Каварна, но живее и работи в София. Книгата „Добруджанският феникс“ е художествен разказ за личността на Яни Хаджиянев, български издател, писател, журналист,..

обновено на 24.04.24 в 12:29

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

обновено на 24.04.24 в 11:22

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36