Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се оказа най-дисциплиниран в пандемията

Снимка: Областна администрация Пловдив

За  повече от седмица  в Пловдив и областта има само 1 нов заразен с  COVID-19. Това е 57 годишен мъж  от Раковски, който е хоспитализиран в УМБАЛ "Св. Георги", съобщи на днешният си отчет областният управител Дани Каназирева. 

16 са заразените медицински лица, от които 12  са напълно излекувани. 

Поради намаляващата епидемиологична ситуация, в "бойно дежурство"  остават само  две болници - УМБАЛ "Св. Георги" и УМБАЛ "Каспела". 

Ако обаче обстановката се влоши, всички болници ще се задействат отново в пълен капацитет, гласи решението на щаба. 

Общо 93 са регистрираните случаи в областта от 13 март насам. От тях 55 души са оздравели, 31 души са на домашно лечение, а 12 са хоспитализирани. 

Не е изключена втора вълна на зарзаза от коронавируса у нас, но това много зависи от общата пандемична обстановка в света и най-вече в Европа,  добавиха експертите от  Областния щаб.   Ако това се случи, то се очаква в периода септември - октомври.  Във всеки случай обаче, тогава вече ще сме моного по-подготвени да я посрещнем, обобщи д-р. Джамбазов. 

Лекарството Хлорохин ще се прилага само и изключително по лекарско предписание и строг надзор.  

Ниската заболеваемост в Пловдив и областта, както сред гражданите, така и сред медицинския персонал, се дължи на съвестното спазване на предпазните мерки от всички, обобщи областият  управител Дани Каназирева. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Деня на Европа руски знамена се развяха на Альоша

Стотици пловдивчани поднесоха венци и цветя на паметника Альоша и почетоха 9 май – Деня на победата .  Слово произнесе руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която бе придружавана от почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.  Редом до българските знамена граждани носеха и руски флагове. Част от гражданите заявиха, че на 9-ти май..

публикувано на 09.05.24 в 14:51

В "Трезора за идеи" сградата на БНБ е от библиотека и музей до обществена баня

42 предложения от 16 държави от 3 континента са получени в Община Пловдив за конкурса „Трезор за идеи“ за нова функция на старото здание на БНБ. Това съобщи заместник-кметът по култура Пламен Панов, като припомни, че идеите за преобразяване на сградата, която е паметник на културата, се събираха близо 2 месеца. В конкурса „Трезор за идеи“..

публикувано на 09.05.24 в 13:16

Обявяват до дни обществената поръчка за кино "Космос"

До няколко дни обществената поръчка за ремонта на кино „Космос“ ще бъде обявена на сайта на Агенцията за обществени поръчки, каза заместник-кметът по култура Пламен Панов. Документацията вече е подадена в системата на агенцията и ако поръчката за ремонт и преустойство на сградата не бъде изтеглена за предварителна проверка, още в понеделник..

публикувано на 09.05.24 в 12:19

Кметът Димитров: Премахването на "Альоша" сега не е тема за Пловдив

Премахването „Альоша“ сега не е тема за Пловдив, заяви кметът Костадин Димитров в отговор на въпрос за демонтажа на паметника. По традиция за Деня на победата 9 май десетки хора се изкачват до монумента. „След решение на Общинския съвет заместник-кметовете по финанси и по строителство трябва да изготвят становище колко би струвало и как..

публикувано на 09.05.24 в 12:10

Пловдив е увеличил населението си през 2023-а година

Пловдив е сред градовете, увеличили населението си през миналата година. Това показват данните на Националния статистически институт за текущата демографска статистика към 31 декември 2023 г., сравнени с 2022-а година.  С 2 070  души е нараснал броят на жителите в областта, като преобладават жените.Общият брой жители на града е над 325 485 души,..

публикувано на 09.05.24 в 12:02