Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Великите европейци - Led Zeppelin, трета част

Да, китарата на Джими Пейдж е величествена и вълшебна в тази епична песен на „Лед Цепелин”, посветена на любовта - Since I've Been Loving You. И – да, всички от „Лед Цепелин” губят тревожните си мозъци по разни девойки, не само по онези, които ги следват на тълпи, предлагат им се на всевъзможни места пред, зад и около сцената, промъкват се в хотелските стаи и ги чакат в леглото. 

Тези момичета, известни като „групи”, са феномен, свързан изобщо с рока, но покрай „Лед Цепелин” нещата наистина отиват твърде напред. Особено при Джими Пейдж, който ги предпочита колкото може по-млади. Има момент, когато той настанява в едно имение семейството си, в две други - двете си любовници, едната от тях - жената на Рони Ууд от „Ролинг стоунс”, а сам заминава на американско турне с 15-годишна девойка, която реализира най-щурите му фантазии. С помощта и на солидно количество наркотици обаче, които с времето стават по-тежки дори от музиката на „Лед Цепелин” и вкарват здравословно крехкия Пейдж в сериозни проблеми. Както пък водката вкарва Джон Бонъм в най-сериозния възможен проблем, като го убива без време. 

Всепризнато най-кроткият от групата е басистът Джон Пол Джоунс. За него се знае, че наема апартамент в друго крило на хотела, а понякога дори ходи да разглежда местни забележителности и музеи по време на турнетата. „Така и така пътуваме, защо да не науча нещо” – казва Джоунс. Но пък се смее на твърденията, че е кротък, признава, че прави всички лудории като останалите, но просто е по-предпазлив и папараците никога не го хващат. 

След първите две години в месомелачката, „Лед Цепелин” са физически изтощени, но още пълни с огромен творчески заряд. Взимат почивка и през лятото на 1970 Пейдж и Плант със семействата си отиват в дън гори тилилейски – една каменна вила в Уелс без електричество. Там се разхождат сред природата, пият умерено, приказват дълго край камината и композират третия албум. Те обогатяват звука с повече акустика и много по-отчетливо композициите са свързани с келтския фолклор. Разбира се, вътре са и незабравимите Immigrant Song и Since I've Been Loving You, в тях тежкият звук на оловния цепелин е съвършен и дори само това да бяха композирали през живота си, пак щяха да бъдат считани за музикални гении. 

Но те не спират до тук и през 71-ва, след 9 месеца пазарлъци с „Атлантис рекърдс” за обложката и името на албума, издават онова, което знаем като „Лед Цепелин” 4. Плочата нарочно е оставена без заглавие, а на обложката няма дори името на групата – само 4 рунически магьоснически символа, които обозначават всеки от музикантите в групата. А албумът започва с песента за черното куче и продължава с един наистина шеметен рок-енд-рол. Така де, в крайна сметка, сякаш казват „Лед Цепелин”, да не забравяме защо сме се събрали и къде са истинските ни корени:

В този четвърти албум за текста на няколко от композициите Робърт Плант е вдъхновен пряко от „Властелинът на пръстените”, а една от най-известните сред тях е The Battle of Evermore, която, заедно с по-късната  Kashmir, е също класически пример за силните арабски и индийски влияния в музиката на „Лед Цепелин”: 

Разбира се обаче, нищо в сърцата на публиката и досега не може да се сравни със Stairway to Heaven: 

Тази стълба към небето, по която сякаш виждаш как самата музика започва да се катери бавно, да забързва в средата и като далечен проблясък да достига невидимия връх, е наистина изумителна. През 70-те тя е най-често пусканата по радиото песен изобщо, а безименният четвърти албум на групата чупи всички рекорди по продажби. До разпада, който идва през 1980 със смъртта на Джон Бонъм, има още много върхове, но никога повече „Лед Цепелин” не създават цял албум, който да е така съвършен и така пълно да изразява същността не само на техните души, но и на тяхната епоха.


Още от категорията

„Царицата на чардаша“ и ретро кола на Летния театър

Ретро автомобил от 1930 г. ще бъде качен на сцената на Летния театър в Пловдив тази вечер. Колата "Рокни Студебейкър" ще е декор за "Царицата на чардаша" на Русенската опера. По идея на режисьора на спектакъла Георги Симеонов в първо действие Цилика и генералът ще пристигнат с ретро автомобила. Негов собственик е пловдивчанинът Дончо Гърбов, който го..

обновено на 24.06.21 в 09:54

"Куба в черно и бяло" разказва цветни истории за хората

35 снимки от Куба подрежда тази вечер Фото-галерия "Макс" в Пловдив. Автор на изложбата е професорът по лицево-челюстна хирургия Росен Коларов.  Част от снимките са посветени на стара Хавана. Изпълнени са с топлотата на кубинцит и отразяват техните съдби. Показана е и част от природата на страната. Всичко това – решено в черно и бяло, така,..

обновено на 24.06.21 в 09:54

„Хорът на Турецкий” пее пред паметника Альоша

Турнето UNITY SONG на руския мъжки хор с диригент маестро Михаил Турецкий днес е с музикална спирка в Пловдив. В концерта му пред паметника Альоша на Бунарджика ще се включат и гласовете на дамската формация SOPRANO. Концертът е безплатен и започва в 17 часа. Проявата е част от световното турне на групата в 21 страни. Сред градовете, през които то..

публикувано на 24.06.21 в 07:32

Започва фестивалът „Дни на тракийската култура“ 2021

„Дни на тракийската култура“ открива фестивалната си програма тази вечер на Римския стадион в Пловдив. Това е деветото издание на международния форум, организиран от Културен център „Тракарт“.  В рамките на шестдневния фестивал са предвидени различни събития, посветени на тракийската култура, сред които изложби, четения, премиери на филми и..

публикувано на 24.06.21 в 06:44
С Георги Малашинов - мениджър на Международен Фестивал на Камерната Музика - Пловдив, в Регионален Етнографски Музей - Пловдив

"Вкусът на лятото" с Георги Малашинов

През летните месеци ви срещаме с различни по занимания, интереси, светоглед, емоции и още куп критерии, личности. С нашите събеседници си говорим за любими неща, за нещата от значение, или онези , които просто ни карат да се усмихваме! Основно в срещите от "Вкусът на лятото" ще бъде споделянето на нашите разходки из предпочитаните от събеседниците ни..

публикувано на 23.06.21 в 15:04