Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата не се справя с картелите в бизнеса с горивата

4
Президентът Румен Радев на посещение в Садово
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

"Излизането на страната ни от кризата, предизвикана от коронавируса, не се случва по управляем план с ясни критерии. Не се случи този план, дано рисковете да са минимални. Влязохме с хаос в извънредното положение и излизаме от него с още по-голям хаос". Това заяви в Садово президентът Румен Радев.  

По повод намаляването на ДДС, държавният глава коментира, че към такава сложна система не трябва да се подхожда на парче, без ясни критерии и разчети. „Нашата дънъчна политика не е справедлива, води до задълбочаване на социалното неравенство и загуба на публични ресурси. Трябва ни цялостен, по-справедлив данъчен подход и е крайно време да започне дебатът за прогресивно данъчно облагане, за да се облекчи положението на по-бедните, коментира още президентът.

Той определи като "авантюра" създаването на държавна петролна компания. „При липсата на ясни и убедителни разчети тази идея подсказва, че държавата не се справя с осигуряването на ефективна пазарна среда за свободна конкуренция. Странно е как държавата ще играе двойна роля – от една страна ще бъде конкурентен участък на пазара, а от друга – ще бъде регулатор“, коментира още президентът, като добави, че ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. 

„Ако ще строим държавни бензиностанции по начина, по който строим магистрали и ремонтираме язовири, по-добре да не го правим. Вместо 100 бензиностанции по-добре да построим център за дигитални иновации и да ги оборудваме с последно поколение технологии“, допълни Радев.

Кризата с КОВИД-19 изведе на преден план проблема за продоволствената, за хранителната безопасност. Не трябва да разчитаме на внос за своята прехрана, коментира още президентът.

В Института по растителни генетични ресурси в Садово Румен Радев се обяви за възраждане на българската аграрна наука. Преди това той проведе среще с кметовете на общините Садово и Първомай Димитър Здравков и Николай Митков, с които коментира финансовата децентрализация на общините.

В Садово президентът Румен Радев бе посрещнат от кмета на общината Димитър Здравков на площада, а общинските служители го поздравиха с ръкопляскане. Държавният глава получи малък трибагреник от 4-годишно момченце и се спря за малко пред 4-токласничка в народна носия, която му подари букет червени рози. Закратко президентът разговаря и с бивши военни, които сега се занимават с частен бизнес. 

След това Румен Радев разгледа предприятие за преработка на череши в село Катуница, собственост на италиански предприемач. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38