Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кураторството да e отделна категория в наградите "Пловдив"

През 2010 г. на галерия „Възраждане“ беше възложено да направи есенните изложби. Нашата тема „Тялото“ тогава събра 20 прекрасни автори от цялата страна в обща експозиция. Наши съмишленици искаха да ни предложат за наградата „Пловдив“. След кратки размисли стигнах до болния въпрос, че тази награда трябва да се дава в изобразителното изкуство на самостоятелни автори за самостоятелна изложба“. Това заяви галеристката Красимира Алексиева.

По думите й, кураторството в изобразителното изкуство трябва да стане самостоятелна категория. Тази теза се е доказала през годините, но е имало и рецидиви.

„Като член на комисия винаги съм  споделяла позицията, че кураторството трябва да е отделено, за да се избистрят нещата и да се знае, че в категория „Изобразително изкуство“ един автор ще вземе наградата за своето постижение със самостоятелна изложба“.

Кураторството да бъде отделено в самостоятелна категория

Според Алексиева, ако предложението, дадено от нея, е било прието преди години, днес Галина Лардева би  била  носител за кураторския си проект - прекрасно организираната от нея изложба на Кольо Карамфилов.

Недоумение буди фактът, че  в година, когато Пловдив бе културна столица на Европа и имаше толкова много културни събития, не бяха предложени повече автори.

„Духовен мързел или недоглеждане“ – попита Алексиева. "Подводните камъни са много и трябва да се изчистят."

Комисиите не трябва да бъдат подлагани на недоверие и облъчвани с негативна енергия.

Думите „лични отношения“ в комисиите  са недопустими. Недоверието сваля и цената на самата награда.

Алексиева призова хората на изкуството да чувстват себе си по-морални и да не съдят другите. „Съгласна съм с изказването на Емил Миразчиев и ми е интересно защо, докато Кольо Карамфилов беше жив и правеше великолепни изложби, никой от тези хора, които сега размахват името му като някаква мантра, за да се чуят и техните имена, не се сетиха да го предложат“, заяви галеристката.

Ангел Герджиков получи наградата в разцвета на силите си, когато е във върхова форма.

Алексиева припомни, че пудожникът е бил открит от галерия „Възраждане“ като съвсем млад и през годините на творческото му развитие е бил подкрепян от нея. 

„Стигна се и до смешния момент, че поради това, че картините му се изкупуваха веднага след като са нарисувани, той  не можеше да събере картини, за да му направим отново изложба. Слава Богу, за 50-годишнината му Ангел Герджиков  успя да направи една великолепна експозиция, изкупена почти цялата и бе ярко постижение на изкуството не само в Пловдив“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 20.07.24 в 10:11

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55