Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кураторството да e отделна категория в наградите "Пловдив"

През 2010 г. на галерия „Възраждане“ беше възложено да направи есенните изложби. Нашата тема „Тялото“ тогава събра 20 прекрасни автори от цялата страна в обща експозиция. Наши съмишленици искаха да ни предложат за наградата „Пловдив“. След кратки размисли стигнах до болния въпрос, че тази награда трябва да се дава в изобразителното изкуство на самостоятелни автори за самостоятелна изложба“. Това заяви галеристката Красимира Алексиева.

По думите й, кураторството в изобразителното изкуство трябва да стане самостоятелна категория. Тази теза се е доказала през годините, но е имало и рецидиви.

„Като член на комисия винаги съм  споделяла позицията, че кураторството трябва да е отделено, за да се избистрят нещата и да се знае, че в категория „Изобразително изкуство“ един автор ще вземе наградата за своето постижение със самостоятелна изложба“.

Кураторството да бъде отделено в самостоятелна категория

Според Алексиева, ако предложението, дадено от нея, е било прието преди години, днес Галина Лардева би  била  носител за кураторския си проект - прекрасно организираната от нея изложба на Кольо Карамфилов.

Недоумение буди фактът, че  в година, когато Пловдив бе културна столица на Европа и имаше толкова много културни събития, не бяха предложени повече автори.

„Духовен мързел или недоглеждане“ – попита Алексиева. "Подводните камъни са много и трябва да се изчистят."

Комисиите не трябва да бъдат подлагани на недоверие и облъчвани с негативна енергия.

Думите „лични отношения“ в комисиите  са недопустими. Недоверието сваля и цената на самата награда.

Алексиева призова хората на изкуството да чувстват себе си по-морални и да не съдят другите. „Съгласна съм с изказването на Емил Миразчиев и ми е интересно защо, докато Кольо Карамфилов беше жив и правеше великолепни изложби, никой от тези хора, които сега размахват името му като някаква мантра, за да се чуят и техните имена, не се сетиха да го предложат“, заяви галеристката.

Ангел Герджиков получи наградата в разцвета на силите си, когато е във върхова форма.

Алексиева припомни, че пудожникът е бил открит от галерия „Възраждане“ като съвсем млад и през годините на творческото му развитие е бил подкрепян от нея. 

„Стигна се и до смешния момент, че поради това, че картините му се изкупуваха веднага след като са нарисувани, той  не можеше да събере картини, за да му направим отново изложба. Слава Богу, за 50-годишнината му Ангел Герджиков  успя да направи една великолепна експозиция, изкупена почти цялата и бе ярко постижение на изкуството не само в Пловдив“.


Още от категорията

Великите европейци - Данте Алигери, първа част

Седем века са адски много време в човешкото измерение. Преди 700 години в Европа няма картофи и домати, липсва не само тоалетна хартия, но дори идеята за приличен клозет, а книгите се пишат на ръкаи се събират на свитъци.  На власт е силният, а църкватае до гушата в симония – продава всичко свято, включително спасението на душите. Но през..

обновено на 27.01.21 в 11:31

Антон Баев с първи български роман за карантината

"Спас Господов в страната на амазонките“ е най-новият, току- що пуснат на книжния пазар роман на гл. редактор на сайта „Пловдив онлайн“ и председател на Дружеството на пловдивските писатели Антон Баев.   „Той е  алегория за границите на свободата, в които е затворен модерният човек от 21 век, особено , в ситуация на световна карантина...

обновено на 27.01.21 в 10:46
Кино

Кино "Космос" по света и у нас

Пожарът в кино „Космос“ отново открои проблема със залите за култура в Пловдив. Все още не губим надежда, че емблематичното кино, за чието обновление са говори още отпреди 10 години, ще се възроди за културен живот. Плановете за реконструкцията му, които бяха обвързани с избирането на Пловдив за Европейска столица на културата, така или иначе са..

публикувано на 26.01.21 в 13:30

"Живописен диктат" на Васил Петров в галерия „Възраждане“

Изложба под надслов "Живописен диктат" на художника Васил Петров ще бъде открита тази вечер от 18 часа в пловдивската галерия „Възраждане“. Творящият в Пазарджик маестро представя 21 от най- новите си творби, рисувани през последните четири месеца. Кръстник на богатата експозиция е галеристката Краси Алексиева, която определя автора..

обновено на 26.01.21 в 07:25

Недко Итинов ни напусна, завеща ни есента

Внезапно ни напусна изключителния пловдивски живописец Недко Итинов, който тази година щеше да навърши 65 години. Недко Итинов е сред доайените на пловдивската художествена школа. К ато автор той имаше специфичен стил, характеризиращ се със специфичен растер и триизмерни декоративни фигури. "Недко Итинов притежава изключително развита..

публикувано на 25.01.21 в 14:03