Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Средствата от ЕС има смисъл да се отпуснат сега

В България все още няма яснота за проектите, които ще са за щетите от падемията с Ковид-19

Веселин Илиев
Снимка: bia-bg.com

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент новото предложение на комисията за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса.

За очаквания модел на разпределяне на спасителните финансови средства и за пробойните в конструкцията на общността, които споровете около плана издадоха, разговаряме с Веселин Илиев, главен директор "Външноикономическо сътрудничество" на Българската стопанска камара.

Веселин Илиев каза, че според него Европа трябва да бъде спасявана след кризата, но от друга страна се затъва в липсата за визия на ЕС.

Илиев смята още: "Факт е, че френският президент Макрон беше по-визионер в началото на своята кариера, отколкото например сега. Не може да взимат парите от едни и да ги разпределят на трети, това никога не е давало добри резултати.

750 милиарда евро ще бъдат разпределени по засега неясни критерии, но се очаква Италия и Испания да получат най - голям дял, като сега се говори, че 500 милиарда евро ще се дават под формата на грантове, а другитие 250 милиарда ще са заеми.

Италия може да получи 170 милиарда евро, а Испания 140 милиарда евро, които ще са грантове и заеми, поравно."

Илиев допълни и: "Все още не са ясни критериите, по които ще се разпредлят тези средства, но може да се очаква, че тези две страни на получат посочените суми. Също така скандинавските държави ще се противопоставят на този твърде социален модел на развитие, по който е поел ЕС. Австрия също се присъедини към скандинавците, но и Полша също ще възрази, защото те са свикнали да получават, а не да дават."

"Подобна ще бъде реацията и в България. Има вероятност да се отчете нивото на безработицата в резултат на пандемията", каза още Веселин Илиев. По думите му: "В този смисъл дължави с по-високо ниво на безработица, и при които и сега има близо с 10%  увеличение, може би този критерий няма да тежи толкова, но ще е различно в случаите като България. Ние имахме исторически ниска безработица преди кризата, а след коронавируса сравнително бързо се увеличиха безработните.

Все още няма критерии и сме на ниво политическо говорене. Това е силно обезпокоително, защото тези пари има смисъл да се отпуснат сега и веднага. Изплува и един фундаментален проблем на ЕС, той търси солидарност, както и да има хармония и кохезия, и равномерно развитие от една страна, но от друга страна всяко правителство само си решава как да разпределя парите. Когато обаче трябва да се носи отговорност, тя се прехвърля на общосъюзно ниво. "

Още от категорията

"Добро утро, ден" с Едит Унджиян

Добре познатата на пловдивчани певица и радиоводещ Едит Унджиян гостува в рубриката „Добро утро, ден“ тази седмица. За различните начала- това на деня и на музикалната й кариера, за музикалните жанрове, през които преминава, за живота преди и след 30г и за джазът, който вече й приляга, разказва певицата пред Петя Плачкова. Пловдив..

обновено на 22.10.21 в 17:12

Ако транспортът в Пловдив спре, кметът не трябва да управлява

Във времето на програма „Ден след ден“ е срещата на кмета на Пловдив Здравко Димитров с превозвачите след разкритията за източване на над 20 милиона лева публични средства от двама от тях с помощта на общински служители.  Разследващите оповестиха повече детайли за случая, а към данните им добавяме съмненията на общинския съветник от ДСБ Йордан..

публикувано на 22.10.21 в 15:50

От 34 години съм в Мюнхен, а у нас още ме учат как се живее там

Юлия Станкова от 34 години живее в Мюнхен, била е учител по пиано. Вече е пенсионер, което й позволява да пътува повече като често се връща в родния й Пловдив.  В момента си е у дома и следи с интерес дебата за въвеждането на зеления сертификат на закрито. Ядосва се на реплики, че тук с мерките се прекалява в сравнение с Германия и другите..

публикувано на 22.10.21 в 12:53

В Чепеларе и да искаш, няма откъде да извадиш сертификат

На територията на Община Чепеларе не функционират пунктове за издаване на необходимите на гражданите зелени сертификати, които да им позволят да участват пълноценно в обществения живот, а на бизнеса да генерира приходи, чрез осъществяване на дейността си. Това се казва в ппротестно писмо на сдружението "Заедно за Чепеларе, изпратено за..

публикувано на 22.10.21 в 11:27

Може би е време във "фризера" да влезе и цената тока за бизнеса

Първите компенсации в размер на 110 лв. на мегаватчас за небитовите консуматори на електрическа енергия се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков.   Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се..

публикувано на 22.10.21 в 11:13