Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

24-ата „Сцена на кръстопът" идва с премиери и уъркшопове

Международният есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът" ще зарадва почитателите си с едно специално издание от 11 до 21 септември.  Форумът ще излезе от закритите сценични пространства, за да предложи една необикновена и вдъхновяваща програма.

Събитията ще бъдат в двора на Драматичен театър-Пловдив, на лятно кино „Орфей" и в галерия „Червеното пони".

"В самото начало на 24-ото издание ще отправим своите аплодисменти към основателя на фестивала  -  големия български актьор Стефан Данаилов. Той ни напусна преди шест месеца, но продължава да вдъхновява екипа на „Сцената" и меценатското семейство да работят заедно за поредното любопитно издание на форума", съобщават организаторите на престижния фестивал.

В знак на почит пред таланта и приноса на Ламбо към театралното изкуство в Пловдив ще бъде открит барелефът, поставен на Камерната зала на Драмата. Така тя официално ще носи вече името „Стефан Данаилов". Припомняме, че именно по времето, когато Мастера бе министър на културата залата бе възстановена и превърната в сценично пространство.

По време на "Сцене на кръстопът" ще има уъркшопове, свързани с театъра.  Известни наши актьори ще четат съвременна българска драматургия, ще се насладим и на таланта на сценографката Татяна Димова, която ще се представи с изложба керамика „Чехов срещу Чехов".

Една от приятните изненади на организаторите е специалната премиера на книгата на Стефан Вълдобрев  „Книга за песните".

Финалът  е с един много специален спектакъл, който последният клас на проф. Стефан Данаилов ще изиграе за пловдивската публика на лятно кино „Орфей".  Така фестивалът ще  премине под знака на почит към своя основател и арт директор.


Още от категорията

Ели Иванова - за красотата на природата

Има места в България, на които, след като веднъж си се докоснал, искаш отново да се завърнеш.  Ели Иванова, която обожава да пътува и да преоткрива нови и нови места както в България, така и в чужбина, споделя за своите приключения и дава примерни маршрути за есенния сезон.  По образование тя е математик, по професия - програмист, а по дух –..

публикувано на 28.09.20 в 14:52

Сетивно градско пътуване в Пловдив

Сетивните градски пътувания представят една необичайна гледна точка към града и неговите измерения. Пътувания, в които се достига по-голяма дълбочина на осъзнаване и преосмисляне на пространството вън и вътре в нас. Пътувания, в които си едновременно воден и водещ в лабиринт от символи и образи в самата тъкан на града, където сградите стават..

публикувано на 28.09.20 в 14:42

Месец на Джани Родари започва в Куклен театър - Пловдив

От първи октомври в Пловдивския куклен театър започва месец на Джани Родари, посветен на на 100-годишнината от рождението му.  Във фестивалните дни ще се представят   куклени представления  по пиеси на Джани Родари от тетарите в Пловдив, София, Варна, Шумен и Сливен, творчески работилници за деца  и детски конкурс.  Домакините от Кукления..

публикувано на 28.09.20 в 12:58

"Пловдив чете" започва с книгите на 50 български издателства

18-ият фестивал „Пловдив чете“,  организиран от издателство „Жанет 45“,   започва от днес до 4 октомври.  В него ще бъдат осъществени  срещи  с писатели, преводачи, художници, четения, дискусии, премиери на книги, концерти, изложби и работилници.  От днес на площад "Централен" 50 от водещите български издатели и  книгоразпространители  представят..

обновено на 28.09.20 в 10:14

Преге - предаване за света на книгите, 26.09. - 02.10.

В предаването за книги „Преге“ на Радио Пловдив на 26. 09. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ О Хенри. Квадратурата на кръга. 262 стр., тв. к. , ок. 4А, Изток-Запад, 2020. Михаил Булгаков. Майсторът и Маргарита. 488 стр., ок. 4а, Кръг, 2020. Сашо Серафимов. Натрупване на незнание. 82..

публикувано на 28.09.20 в 10:05