Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята за активиране на „спящите" акции е с други цели

Защо трябва да се слушат финансовите експерти?

Прогнозата на Светозар Гледачев, финансов анализатор през миналата година е да спестяваме пари, да не правим излишни покупки, защото икономиката изпитва затруднения, а хора с малък и среден бизнес са сериозно притеснени. В условията на криза винаги някой печели, а други са губещите. За съжаление, не само у нас, но и по света г-н Гледачев каза, че: „Хората слушат политиците, които са популисти, лъжат хората, че правят нещо за тяхно добро, а фактически го правят за собствено облагодетелстване. Икономическата криза е в основата на коронавируса, а не обратното. Очаква ни гигантска икономическа криза, каквато е нямало повече от 100 години. Резултатите ще видите след няколко месеца. Щяха да падат правителства, във Франция се биеха по улиците, без да има икономическа криза, и на много други места. Изведнъж коронавирусът потуши пожара, той за всичко е виновен. Политическата олигархия в целия свят продължава да управлява. Държавата не може, и не иска да реши проблемите на обикновените хора. Всеки трябва да управлява личните си финансии, които могат просперират, които не могат губят."

Темата за „спящите“ акции от масовата приватизация, които държавата ще прибире в специален фонд, Светозар Гледачев коментира, като интерес предимно на политиците, които защитават личини и партийни интереси. „След коронавируса и тази тежка криза, която започва да се развива към по-лошо. След време разбира се, всички кризи имат положителен ефект към икономиката. В началото на кризата всички искат силна държава, но това е във вреда на обикновения човек. Само си помислете, когато вземат тези бонове, кой ще ги управлява? Управляващата партия ще назначи някой, който да напълни касата на партията.“  

Според г-н Гледачев, никой не може да вземе акциите на хората, защото са частна собственост. Може парите да са малко, но не могат да бъдат прехвърлени, дори в държавен фонд, който да се разпорежда с тях. От друга гледна точка, една дължава е толкова развита, колкото е развит фондовият и пазар. Това са борсите в Ню Йорк, Лондон,Токио и Сингапур, там стандартът на живот е висок. Стимулирането на българската борса се прави с други цели.

Интервюто със Светозар Гледачев е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28

Разчетеният геном на Орфеевото цвете ще помогне в много области

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57