Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратиха обществена поръчка от проекта за чистия въздух

Снимка: Архив БНР

Община Пловдив прекрати обществената поръчка  за проучване на нагласите на населението и провеждането на разяснителна кампания сред домакинствата, използващи дърва и въглища за отопление към преминаване на екоотопление. Нейната стойност е 542 хиляди лева без ДДС. 

Становището на конкурсната комисия е, че разделянето на поръчката за проучване на нагласите на две обособени позиции е нецелесъобразно и би поставило на риск проекта, чиято цел е подобряване качеството на въздуха в Пловдив чрез подмяна на печките на твърдо гориво с екологично отопление. Полученото финансиране е за 14 милиона лева. 

Eдната обособена позиция включваше проучване на нагласите на пловдивчани и провеждането на разяснителна кампания, а втората позиция - проучвания, анализи и механизми за подготовката на инвестиционни мерки.

Според комисията несъгласуваност при изпълнението на двете обособени позиции може да изложи на прекалено висок риск приключването на проекта качество и в срок. Прекратяването на поръчката е със заповед на заместник – кмета Илия Кирчев и може да бъде обжалвано пред КЗК.  Пет фирми подадоха оферти за изпълнение на поръчката като една беше отстранена от комисията. 

В писмо до медиите от  Сдружение "Бизнесът за Пловдив" настояват да се обърне сериозно внимание на изпълнението на проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух. 

„Не очакваме забавяне в изпълнението на проекта. В  договора, с който общината стана бенефициент по ОП „Околна среда 2014-2020“, са разписани всички отделни дейности, които трябваше да бъдат реализирани по време на първия етап. За този първи етап от проекта  беше обявена обществената поръчка и  всички дейности след прекратяването и  ще бъдат изпълнени в определените срокове до края на 2021 г“. Това подчерта директорът на дирекция „Екология“ Василка Чопкова.

Реалната подмяна на отоплителните устройства  в домовете на гражданите, която е същинската работа по проекта, ще се извърши след одобрението на документите и сключването на споразумение с график, критерии и инвестиции. Крайният срок за изпълнение е 31 декември 2023 г.

Чопкова обясни, че е прекратена обществената поръчка за проучване на нагласите на населението и разяснителната кампания за преминаване на екологично гориво. Прекратяването е поради обстоятелството, че ако се допусне, че е установено неправилно комбиниране на всички задачи в процеса на изпълнение на първия етап от проекта, както и че не са налице документи за втория етап, рискът за демотивация на хората би бил доста висок, подчерта Чопкова.

Тя бе категорична, че с прекратяването на обществената поръчка не съществува никакъв риск целият проект на обща стойност 14 млн лв да не бъде изпълнен. Няма и риск да се наложи и да бъдат връщани финансови средства.

Чопкова прогнозира, че след влизане в сила на решението за прекратяване на първивя етап на  обществената поръчка и изтичане срока за обжалване, новата процедура ще стартира в срок.

По повод настояването на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“  за поемане  на сериозен ангажимент от страна на общината за изпълнението на проекта с цел подобряване качеството на  атмосферния въздух, Чопкова подчерта, че общинският екип работи за това,  колкото може повече хора да се възползват от подмяната на старите печки с по-екологични и да се възползват от средствата по оперативната програма.

Около 860 домакинства досега са заявили желанието си да се включат в проекта за преминаване към екологично отопление. Най-голям е броят им в район „Източен“, но подаването на декларации за включване в програмата продължава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Пловдив отбелязват 20 г. членство на България в НАТО

Кръгла маса, посветена на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО ще се проведе във Военния клуб в Пловдив.  Организатор на събитието е Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“.  Освен дискусия за основните приоритети на външната ни политика в края на ХХ век , довела до членството ни в НАТО, ще бъдат представени документални..

обновено на 29.03.24 в 07:25

Бившият районен кмет Ральо Ралев отново на съд

С разпити на свидетели и вещи лица в Окръжния съд продължава делото срещу бившия кмет на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев и двамата негови помагачи.  С тогавашната служителка на кметството Даниела Вълова и бизнесмена Иван Делевски поискали 60 хиляди лв от строителен предприемач за издаване на разрешително за строеж.  Обвинението сочи Ралев..

публикувано на 29.03.24 в 07:24

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

обновено на 29.03.24 в 07:11

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28