Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

Снимка: община Пловдив

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини. Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт.

Основният въпрос е как автобусите, които се движат по общинската транспорта схема, да могат да возят пътници не само до най-близките на Пловдив села, но и до по-отдалечените в общините Родопи и Марица

Веселин Дошков, управител на "Хеброс бус" каза пред Радио Пловдив: "Преди да предлагат подобни стъпки от община Пловдив трябва да прочетат нормативната база. Община Марица са много деликатни по този проблем, защото след подобни стъпки цели населени места са без транспорт. До по-далечните села пътуват само по трима човека и това обезсмисля обслужването на такава линия от нас, превозвачите."

Петко Ангелов от "Автобусни превози Пловдив": "Не съм запознат с подобна идея, но според нас не е рентабилно, но ако общината си покрие разходите може и да стане. Ще има пътници само сутрин и вечер, през деня няма как да има подобни курсове. Дори и да има обществена поръчка моята фирма няма да се включи."

Димитър Чолаков, управител на "Автотранс 2000": "Подобна идея би трябвало да реши областната управа и общините. Като цяло си има областна транспорта схема и за тези села в общините Родопи и Марица пътуват автобуси. Не съм обмислял тази идея, но смятам, че ще се наруши точно областната схема."

На този етап кметовете на общините "Марица" и "Родопи" Димитър Иванов и Павел Михайлов отказаха коментар по темата. 

Коментар на кмета на село Крумово Румяна Самоковарева: "Има желание на хората от селото за този вид транспорт. Дори имаше такава линия, маршрутна линия номер 2, не знам защо тя се оказа непечеливша за самото дружество и тя спря да съществува. Ако трябва подписка, би могло веднага да се направи такава от хората, защото те са много активни. Село Крумово няма междуградски транспорт с автобуси или маршрутки."
Още от категорията

Трябва да купуваме още ваксини и да мислим за възрастните

България трябва да положи усилия да закупи още ваксини, заяви в интервю за Радио Пловдив  вирусологът акад. Ангел Гълъбов . Според него най-подходящи са ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", тъй като дават задоволително висока ефективност от 95 процента. Това обаче не може да се каже за английската ваксина на "Астра Зенека", която не е..

публикувано на 20.01.21 в 16:08

30% от пациентите в Пловдивска област искат да се имунизират

Поставянето на ваксините е рутинна дейност и личните лекари в Пловивска област са в готовност за старта на масовото имунизиране срещу COVID-19. Това каза за предаването „Ден след ден“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област д-р Костадин Сотиров. В настоящия момент личните лекари изготвят списъците с..

публикувано на 20.01.21 в 15:28

По време на криза българите инвестират в имоти

За една година депозитите на домакинствата в България със суми между 100 и 200 хил. лева са се увеличили с 14,1% в сравнение с 2019 та.   Това означава, че размерът на влоговете е нарастнал с 9,4% - сочи справка на Българската народна банка. Общият размер на кредитите в банковата система се е повишил с 4.3 на сто и е достигал над 60 милиарда..

обновено на 20.01.21 в 15:19

Локдаунът свали заведенията в нокдаун, протестно отварят на 1.02

Солидарни сме с така ва позиция и ще отворим, за да покажем, колко засегнат е браншът, колко е недоволен от неяснотата на мерките и липсата на подкрепа от страна на държавата, тава казаха в предаването "Точно днес" Тони Симидчиева - собственик на ресторант и Деян Найденов, който притежава нощни клубове в Пловдив. "Не локаут, а нокаут е положението при..

обновено на 20.01.21 в 15:18

С нашия манталитет третата Covid вълна не е изключена

Очевиден спадат на диагностицираните случаи с Ковид-19, но ситуацията у нас като цяло е неясна, смята Тихомир Безлов- анализатор от Центъра за изследване на демокрацията, който следи развитието на кризата от нейното начало в България. Не се случиха очакванията за ръст заради празниците и връщането на децата в училище, не ни повлия на този етап и..

обновено на 20.01.21 в 15:18