Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

Снимка: община Пловдив

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини. Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт.

Основният въпрос е как автобусите, които се движат по общинската транспорта схема, да могат да возят пътници не само до най-близките на Пловдив села, но и до по-отдалечените в общините Родопи и Марица

Веселин Дошков, управител на "Хеброс бус" каза пред Радио Пловдив: "Преди да предлагат подобни стъпки от община Пловдив трябва да прочетат нормативната база. Община Марица са много деликатни по този проблем, защото след подобни стъпки цели населени места са без транспорт. До по-далечните села пътуват само по трима човека и това обезсмисля обслужването на такава линия от нас, превозвачите."

Петко Ангелов от "Автобусни превози Пловдив": "Не съм запознат с подобна идея, но според нас не е рентабилно, но ако общината си покрие разходите може и да стане. Ще има пътници само сутрин и вечер, през деня няма как да има подобни курсове. Дори и да има обществена поръчка моята фирма няма да се включи."

Димитър Чолаков, управител на "Автотранс 2000": "Подобна идея би трябвало да реши областната управа и общините. Като цяло си има областна транспорта схема и за тези села в общините Родопи и Марица пътуват автобуси. Не съм обмислял тази идея, но смятам, че ще се наруши точно областната схема."

На този етап кметовете на общините "Марица" и "Родопи" Димитър Иванов и Павел Михайлов отказаха коментар по темата. 

Коментар на кмета на село Крумово Румяна Самоковарева: "Има желание на хората от селото за този вид транспорт. Дори имаше такава линия, маршрутна линия номер 2, не знам защо тя се оказа непечеливша за самото дружество и тя спря да съществува. Ако трябва подписка, би могло веднага да се направи такава от хората, защото те са много активни. Село Крумово няма междуградски транспорт с автобуси или маршрутки."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В позицията на дядо Николай прозира разкола в Светия синод

Пловдивският митрополит Николай обяви, че не желае и няма да приеме да бъде включен като кандидат за патриаршеския престол. Като основен аргумент за решението си Николай Пловдивски изтъква, че не може да допусне неприязънта към него, която по думите му е "нагнетявана системно и методично през всичките години на моето служение, днес да става причина..

публикувано на 19.03.24 в 11:15

ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ демонстрират надлъгване и дилетанщина

Опити за надделяване, далеч от цивилизованото правене на политика. Така журналистът Асен Генов определи начинът, по който ГЕРБ- СДС и ПП - ДБ преговарят за правителство след ротацията.  ГЕРБ се държат като играчи на "тука има - тука нема", а ПП- ДБ като абсолютни дилетанти, които не правят нищо да ни убедят, че имат някакви ясни идеи за властта. И..

публикувано на 19.03.24 в 10:41

Кметът на Златоград обжалва приетия бюджет на общината

Кметът на Златоград Мирослав Янчев обжалва пред Административния съд бюджета на общината, който бе приет от Общинския съвет.  „Обжалвам не за да покажа, че кметът не се съгласява с предложенията на мнозинството съветници, а по-скоро заради това, че като икономист не се примирявам с така приетия бюджет“, добави Янчев, като уточни, че е опитал..

публикувано на 19.03.24 в 10:12

Правителство ще има, министрите на ГЕРБ са експерти

Правителство ще има, въпросът е в какъв състав ще бъде то. Вижда се, че преговорите в предишните дни не са били достатъчно ефективни. Това заяви политическият анализатор Георги Харизанов след връчването на първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС. Според него имената, които изтекоха за предложени министри от страна на ГЕРБ – Деница..

публикувано на 18.03.24 в 16:13

Битката в сглобката е за реалната власт и ще се води още седмица

Политологът Явор Сидеров коментира пред Радио Пловдив, че липсата на проектоправителство на този етап е резултат на сагата с неподписаното,  неуважено и непопулярно коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още преди девет месеца. "Ако ясно бяха разписани правилата за ротация, ако се спазваха и уважаваха, сега нямаше да ги има тези циркове...

публикувано на 18.03.24 в 15:48