Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прокуратурата хвърля димна завеса за спокойствие на властта

Не бих нарекъл „нещо ново“ нищо от това, което наблюдаваме. Кризата с коронавируса задълбочи тенденции, които отдавна се развиват в българското общество. Случаят с Прокуратурата разкри нещо, което ние отдавна подозираме, че тя все по-малко служи като инструмент за спазване на българското законодателство и да се накажат тези, които не го спазват“. Това подчера политологът Христо Панчугов.

По думите му, избирателното поднасяне на информация от страна на Прокуратурата, цели създаване на алтернативен разказ за притъпяване  сетивата на обществото по отношение на реалностите и видимите и знакови за обществото случаи, като нерегламентираното внасяне на отпадъци.

Обществото започва да се занимава с това кой и защо е публикувал този списък и встрани остава фактът, че във властта присъстват хора, свързани с престъпления и хора с нерегламенирани контакти с приеманите доскоро като олигарси,  които обаче остават в управлението.

„Става въпрос за информация, която българските служби се правят, че нямат, но в някакъв момент е станало неудобно тя да бъде укривана повече, защото е изтекла от някакви чужди служби.“

Според толитолога, в България се е получило пренаместване на икономическите и властовите пластове. Създаденото разновесие вече не е можело да бъде поддържано, поради невъзможността на институциите да прикриват повече престъпни практики, или пластовете са започнали да се пренареждат, защото някакви външни партньорски служби са се добили с информация, която е станало неудобно да бъде прикривана.

„За съжаление, това са двете неща, които  започват да разместват пластовете в българското общество. Те рядко са свързани с истинската работа на българските институции или с нетърпимостта на обществото към една или друга практика“, подчерта Панчугов.

Той предположи, че политическа управленска криза би могло да има, ако процесите бяха стартирали преди пандемията. Последните три месеца обаче са притъпили сетивата на българското общество, по отношение на демократичните практики.

„Днес обществото все по-малко смята, че институциите могат да свършат някаква работа. Насложи се усещането, че демокрацията не успява да се справи с кризите и се официализира факт, който знаехме отдавна – в България реална опозиция няма.“


Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията
Георги Харизанов

Скандалите от последните дни нямат нищо общо с премиера

„От една стара не можем да не констатираме сериозно политическо напрежение. От друга страна обаче – не можем да не констатираме, че това политическо напрежение, като че ли се катализира от неща, които в спокойни времена можем да характеризираме като дребнотемие. Нито това, че е имало нарушение на правилата и закона от страна на служители на..

публикувано на 10.07.20 в 16:18

Ескалацията на напрежението у нас е сериозна

Разследванията на прокуратурата в президентската администрация и бреговата акция край парк "Росенец" предизвикаха ескалиране на напрежението в държавата, което пък доведе до снощния протест в столицата. Днес ГЕРБ пък свикват протест в защита на правителството. Може ли тези протести да доведат до нова ескалация на напрежението, коментира политологът..

публикувано на 10.07.20 в 15:31

Турция предизвиква християнския свят със "Света София"

„След като „Света София“ става музей 1934 г. с решение на  МС на Турция с подпис на Кемал Ататюрк, всички мозайки би трябвало да бъдат замазани. От реставраторска гледна точка това не е лошо, защото замазването с вар означава реставриране, запазване за поколенията. Те обаче няма да бъдат достъпни на тези, които искат да им се насладят“. Това..

публикувано на 10.07.20 в 12:57

Прокуратурата цели демонизирането на Радев

„Ситуацията е крайно необичайна. С действията си главният прокурор Иван Гешев успя да направи немислимото – да се обединят хора от различни краища на  политическия сектор на площада.  Да, вярно, може би не съвсем заедно, но някак в общ спонтанен изблик на нетърпимост и възмущение към ситуацията“. Това заяви Стояна Георгиева от електронния..

публикувано на 10.07.20 в 12:00

Съкращаване на администрацията за сметка на качеството

„Гласувахме изцяло нов правилник във всичките му текстове. Още в първия месец от мандата си групата на „Демократична България“ предложи пакет от предложения, така че работата на ОбС да стане по-публична за граждани“. Това заяви лидерът на групата Веселина Александрова. Тя подчерта, че като член на временната комисия, която го е изготвила, е..

публикувано на 10.07.20 в 11:00