Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заведенията отварят изцяло


От днес се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, с изключение на дискотеки, нощни барове и пиано барове. 

Припомняме, че откритите части на заведенията отвориха на 6 май с изисквания за по-голяма разстояние между масите, както и за стандартното условие за честа дезинфекция и носене на маски и ръкавици от персонала.Надя Крумова, управител на ресторант в центъра на Пловдив, не смята, че ограниченията за работа на закрито са по-различни:

"Изискванията са общо взето тези, които са и за отвън-разстоянието между масите, брой хора, настанени на маси, необходимите дезинфекции след посещението на всеки клиент. Общо взето, нищо по-различно. Другото, което според нас е парадокс, е как ще се хранят хората, след като не е разрешено на закрито маските да се свалят".

Сред първите посетителки на вътрешния салон на кафене са три дами:

"Имаме си маски, носим ги. Но докато пием кафе ги сваляме, после пак ги слагаме".

Много по-малко са посетителите отпреди, констатира сервитьорка:

"Бих казала, че е доста по-слабо отколкото миналите години, през които сме работили. Ограниченията определено оказаха влияние на работата. Значително по-малко е."

 Съществен спад на приходите отчитат от организациите на ресторантьорите. Според една от оценките става дума за близо 50-процентна разлика надолу между май 2019 и май 2020 година. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация дори говорят за 70-процентен спад.


Още от категорията
Георги Харизанов

Скандалите от последните дни нямат нищо общо с премиера

„От една стара не можем да не констатираме сериозно политическо напрежение. От друга страна обаче – не можем да не констатираме, че това политическо напрежение, като че ли се катализира от неща, които в спокойни времена можем да характеризираме като дребнотемие. Нито това, че е имало нарушение на правилата и закона от страна на служители на..

публикувано на 10.07.20 в 16:18

Ескалацията на напрежението у нас е сериозна

Разследванията на прокуратурата в президентската администрация и бреговата акция край парк "Росенец" предизвикаха ескалиране на напрежението в държавата, което пък доведе до снощния протест в столицата. Днес ГЕРБ пък свикват протест в защита на правителството. Може ли тези протести да доведат до нова ескалация на напрежението, коментира политологът..

публикувано на 10.07.20 в 15:31

Турция предизвиква християнския свят със "Света София"

„След като „Света София“ става музей 1934 г. с решение на  МС на Турция с подпис на Кемал Ататюрк, всички мозайки би трябвало да бъдат замазани. От реставраторска гледна точка това не е лошо, защото замазването с вар означава реставриране, запазване за поколенията. Те обаче няма да бъдат достъпни на тези, които искат да им се насладят“. Това..

публикувано на 10.07.20 в 12:57

Прокуратурата цели демонизирането на Радев

„Ситуацията е крайно необичайна. С действията си главният прокурор Иван Гешев успя да направи немислимото – да се обединят хора от различни краища на  политическия сектор на площада.  Да, вярно, може би не съвсем заедно, но някак в общ спонтанен изблик на нетърпимост и възмущение към ситуацията“. Това заяви Стояна Георгиева от електронния..

публикувано на 10.07.20 в 12:00

Съкращаване на администрацията за сметка на качеството

„Гласувахме изцяло нов правилник във всичките му текстове. Още в първия месец от мандата си групата на „Демократична България“ предложи пакет от предложения, така че работата на ОбС да стане по-публична за граждани“. Това заяви лидерът на групата Веселина Александрова. Тя подчерта, че като член на временната комисия, която го е изготвила, е..

публикувано на 10.07.20 в 11:00