Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В САЩ се бунтуват група изоставени хора

Снимка: БГНЕС

„Протестите и напрежението в Америка бяха предизвестени“, каза в интервю за Радио Пловдив  Ввесела Червена ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Чернева припомни, че смърттта на  Джордж Флойд не е първи такъв  случай жертва на полицеско насилие през последните 10 години.

Но подчерта, че това не е единствената причина за бунтовете, въпреки че в САЩ полицията има извънредни правомощия, „ това беше капката, която преля чашата и сега не може да се овладее“. Чернева обясни това като закономерен резултат и рекация на отношението на Белия дом и държанието на президента Тръмп специално към малцинствата. „Това е реакция на начина, по който Америка се отнася със своите малцинства“.

Затова и според Чернева, „има нещо друго зад протестите, и това са антирасистките настроения, които периодично намират отзвук, затова и избирането на афроамериканеца Обама за президент беше прието за важен знак, но сега е друго“, каза тя  и уточни, че напрежението се е изострило от началото на мандата на президента Тръмп. 

„Според много афроамериканци Тръмп иска да върне превъзходството на бялата раса, иска да строи стени и това огромно разслоение – неравенствата през последните години, в който 1 процент стават все по-богати, а голяма част от американците не могат да отидат на лекар, да не говорим за зъболекар, тази голяма група от хора се чувстват изоставени“.

Добавя се и безпокойството за бъдещето  от Ковид 19 и предстоящата рецесия и всичко това се натрупва като причини за протестите.

Чернева прогнозира, че тези протести ще имат голямо влияние върху следващата американска  администрация, която и да е тя през следващите 10 години. Ще са необходими преодолявания на разделенията и смяна на политиката,“ независимо оттова, кой ще е следващия американски президент“.

Според Чернева, Тръмп в тази ситуация, едва ли ще бъде преизбран отново.“Не си спомням американски президент, избран във време на рецесия“.

По отношение на Европа , "смяната би довела до смяна на тона, а във външнополитически план ще наблюдаваме голямата битка между САЩ и Китай, която предстои.

За нас ще бъде ключово с каква Америка ще преговаряме след изборите през ноември."

Цялото интерв с Весела Чернева е в звуковия файл. 


Още от категорията
Георги Харизанов

Скандалите от последните дни нямат нищо общо с премиера

„От една стара не можем да не констатираме сериозно политическо напрежение. От друга страна обаче – не можем да не констатираме, че това политическо напрежение, като че ли се катализира от неща, които в спокойни времена можем да характеризираме като дребнотемие. Нито това, че е имало нарушение на правилата и закона от страна на служители на..

публикувано на 10.07.20 в 16:18

Ескалацията на напрежението у нас е сериозна

Разследванията на прокуратурата в президентската администрация и бреговата акция край парк "Росенец" предизвикаха ескалиране на напрежението в държавата, което пък доведе до снощния протест в столицата. Днес ГЕРБ пък свикват протест в защита на правителството. Може ли тези протести да доведат до нова ескалация на напрежението, коментира политологът..

публикувано на 10.07.20 в 15:31

Турция предизвиква християнския свят със "Света София"

„След като „Света София“ става музей 1934 г. с решение на  МС на Турция с подпис на Кемал Ататюрк, всички мозайки би трябвало да бъдат замазани. От реставраторска гледна точка това не е лошо, защото замазването с вар означава реставриране, запазване за поколенията. Те обаче няма да бъдат достъпни на тези, които искат да им се насладят“. Това..

публикувано на 10.07.20 в 12:57

Прокуратурата цели демонизирането на Радев

„Ситуацията е крайно необичайна. С действията си главният прокурор Иван Гешев успя да направи немислимото – да се обединят хора от различни краища на  политическия сектор на площада.  Да, вярно, може би не съвсем заедно, но някак в общ спонтанен изблик на нетърпимост и възмущение към ситуацията“. Това заяви Стояна Георгиева от електронния..

публикувано на 10.07.20 в 12:00

Съкращаване на администрацията за сметка на качеството

„Гласувахме изцяло нов правилник във всичките му текстове. Още в първия месец от мандата си групата на „Демократична България“ предложи пакет от предложения, така че работата на ОбС да стане по-публична за граждани“. Това заяви лидерът на групата Веселина Александрова. Тя подчерта, че като член на временната комисия, която го е изготвила, е..

публикувано на 10.07.20 в 11:00