Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

3639 зрелостници на втора задължителна матура в Пловдив и областта

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит е по избор на учениците от 12 клас

| обновено на 03.06.20 в 11:22

Днес се провежда втората задължителна матура за зрелостниците по избираем предмет. 

В Пловдив и областта на изпит се явяват 3639 ученици. От Регионалното управление на образаванието съобщиха, че за втората матура недопуснатите са 112. Изпитните центрове са 45. 

Най-много са предпочели английски език – 1185, и биология – 999. Само 20 ще се явят на матура по химия, 18 – по руски език. 846 са 12-класниците, избрали изпита за професионална квалификация като втора матура.

Тази година държавните зрелостни изпити се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени заради пандемията от Covid-19. Маските са задължителни, на влизане не трябва да се допуска струпване на ученици, така че всички входове на училищата ще бъдат отворенит, за да се осигури дистанция от метър и половина между учениците. 

В залите са разпределени средно по 10 ученици. На места, където кабинетите са по-малки, зрелостниците ще са по 7 или 8. Изискването е помещенията да се проветряват периодично по време на изпита и навсякъде да има осигурено видеонаблюдение. 

Учениците трябва да бъдат пред училището, в което са разпределени, най-късно в 8 часа, тъй като влизането ще става по-бавно от обичайното. В 9 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант. 

На матурите ще се пише с черен цвят химикалка. На ДЗИ по математика, физика, химия и биология модулите са два и учениците ще разполагат, съответно с по 90 и 150 минути, за да решат въпросите и задачите. 

Резултатите трябва да бъдат обявени до 15 юни. Връчването на дипломите следва да бъде организирано до 26 юни.

Още от категорията

Затварят дискотеките, спортните събития ще са без публика

Минисътрът на здравеопазването Кирил Ананиев оповести затягане на мерките срещу Ковд-19, заради преминаването на прага от 200 положителни случая на ден.  С нова заповед , която e в сила от утре, 10 юли, до 15 юли влизат и някои нови промени, съобщи министър Ананиев. Те включват забрана за групови празненства с над 30 души. Забранява се да има..

обновено на 09.07.20 в 14:06

Ограничават масовите събития, но OPERA OPEN остава

Кметът на Пловдив Здравко Димитров подкрепя въведените нови ограничения срещу заразата от Ковид-19 и припомни, че още вчера е предупредил, че ще бъдат въведени допълнителни мерки. Той заяви, че там, където е възможно масовите събития  ще бъдат ограничавани допълнително.  Димитров уточни, че културни събития като Опера Опен, за които билетите..

обновено на 09.07.20 в 14:06

Медици, футболист, фенове и абитуриенти с Covid-19 в Пловдив

Всички от обявените за денонощието 21 слуая в област Пловдив са на домашно лечение, няма настанени в болница. Регистрирани са две медицински лица – лекари от неврологичното отделение на  УМБАЛ “Пълмед“. Предприети са всички противоепидемични мерки, както и за пълна дезинфекция на отделението. Изследван е целият персонал, а отделението е затворено до..

обновено на 09.07.20 в 14:06

Седем са заразените с Covid-19 в Локомотив - Пловдив

От ръководството на Локомотив Пловдив съобщиха днес, че 7 души от клуба са заразени с коронавирус. Петима от тях са футболисти, а другите двама са от  спортно-техническия щаб. Те са изолирани от останалите и към момента се чувстват добре. Уведомени са медицинската комисия и отдел спортно-технически към БФС. Припомняме, че срещата с ЦСКА-София ще се..

публикувано на 09.07.20 в 14:02

Съветниците в Пловдив си гласуваха по 2000 лева месечно

На закрита за гражданите сесия, заради по-строгите мерки срещу разпространението на Ковид-19, общинските съветници на Пловдив увеличиха възнагражденията си. Те приеха новия Правилник за работа на местния парламент, който беше внесен от представители на всички политически сили.   С приетото днес решение заплатата на председателя на ОбС-Пловдив Александър..

обновено на 09.07.20 в 14:00