Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МБАЛ „Свети Мина“ няма да се слива със „Свети Пантелеймон“


МБАЛ „Свети Мина“ няма да се слива с болница „Свети Пантелеймон“, а ще се стабилизира финансово. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Калин Калинов, директор на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив. Предстои да бъде внесено предложение в ОбС, с което да се отмени предходно решение за сливане на двете общински болници.

„За мен това решение не е било адаптирано към условията. Дори организационно е много трудно осъществимо, тъй като това са две общински дружества и няма резон да бъдат обединени в едно – едното с дългове, а другото с добри финансови резултати. Смятам, че МБАЛ „Свети Мина“ може да се стабилизира индивидуално. До края на тази година болницата ще покаже много добри резултати. Там тече сериозна реорганизация и още този месец дейността се увеличи. Ще вървим нагоре за повишаване на лимитите от РЗОК за това лечебно заведение. И болницата ще достигне този обем от дейност, който реално може да се извършва там. Това ще стане до 2-3 месеца и ще е основната причина за стабилизиране на лечебното заведение“, коментира още доктор Калинов.

Към момента дълговете на „Свети Мина“ възлизат на 2 милиона и 800 хиля лева.

„Това са цифри, които не са толкова важни, тъй като те са преодолими като дългове. По-важното е каква ще бъде организацията за повишаване на приходната част“, коментира доктор Калинов.

Анализите на двете общински болници вече са приключили. Следващата седмица ще започнат одитите в доболничната помощ, а също и в два от диспансерите. На тази база ще се изготви стратегията за реформиране на общинското здравеопазване.

„Факт е, че през последните години не е направено нищо съществено в здравеопазването. Дори не са преоборудвани сериозно самите лечебни заведения. Няма и единна стратегия за развитие на общинското здравеопазване. Затова се налага да бъде направена такава“, обясни доктор Калин калинов.

Той допълни, че ще бъде направена обща информационна стратегия – със сериозна маркетингова програма и програма за промоция на здравето.

Доктор Калинов подчерта, че работещите в общинското здравеопазване са се справили отлично с предизвикателствата, които бяха породени от коронавируса.

Цялото интервю с доктор Калин Калинов можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията
Георги Харизанов

Скандалите от последните дни нямат нищо общо с премиера

„От една стара не можем да не констатираме сериозно политическо напрежение. От друга страна обаче – не можем да не констатираме, че това политическо напрежение, като че ли се катализира от неща, които в спокойни времена можем да характеризираме като дребнотемие. Нито това, че е имало нарушение на правилата и закона от страна на служители на..

публикувано на 10.07.20 в 16:18

Ескалацията на напрежението у нас е сериозна

Разследванията на прокуратурата в президентската администрация и бреговата акция край парк "Росенец" предизвикаха ескалиране на напрежението в държавата, което пък доведе до снощния протест в столицата. Днес ГЕРБ пък свикват протест в защита на правителството. Може ли тези протести да доведат до нова ескалация на напрежението, коментира политологът..

публикувано на 10.07.20 в 15:31

Турция предизвиква християнския свят със "Света София"

„След като „Света София“ става музей 1934 г. с решение на  МС на Турция с подпис на Кемал Ататюрк, всички мозайки би трябвало да бъдат замазани. От реставраторска гледна точка това не е лошо, защото замазването с вар означава реставриране, запазване за поколенията. Те обаче няма да бъдат достъпни на тези, които искат да им се насладят“. Това..

публикувано на 10.07.20 в 12:57

Прокуратурата цели демонизирането на Радев

„Ситуацията е крайно необичайна. С действията си главният прокурор Иван Гешев успя да направи немислимото – да се обединят хора от различни краища на  политическия сектор на площада.  Да, вярно, може би не съвсем заедно, но някак в общ спонтанен изблик на нетърпимост и възмущение към ситуацията“. Това заяви Стояна Георгиева от електронния..

публикувано на 10.07.20 в 12:00

Съкращаване на администрацията за сметка на качеството

„Гласувахме изцяло нов правилник във всичките му текстове. Още в първия месец от мандата си групата на „Демократична България“ предложи пакет от предложения, така че работата на ОбС да стане по-публична за граждани“. Това заяви лидерът на групата Веселина Александрова. Тя подчерта, че като член на временната комисия, която го е изготвила, е..

публикувано на 10.07.20 в 11:00