Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два манастира край Пловдив получиха половин милион лева

Със свое постановление правителството отпусна  1 800 000 лв. за благоустрояване и подпомагане на Рилския манастир „Свети Иван Рилски“, Бачковския манастир „Успение Богородично“, Троянския манастир „Успение Богородично“, манастира „Света Троица“ в местността Кръстова гора, както и за Софийската духовна семинария.

Манастирът в Кръстова гора получава 300 000 лева, а Бачковският - 200 000 лева, уточни преди заседанието на МС премиерът Бойко Борисов.

"Средствата са отпуснати на Пловдивската митрополия, аз не мога да говоря от тяхно име. Още не са отпуснати на манастира" - коментира пред Радио Пловдив отец Висарион, игумен на Манастира "Света Троица" в Кръстова гора. Заради уточнението на премиера, че на Кръстова гора парите ще са за новото манастирско крило, отецът разказа, че има направен проект за построяването му. 

"Новото крилото ще е с камбанария, с приемни и стаи за поклоници, както и с монашески килии", допълни отец Висарион. По думите му, стаите за спане ще бъдат със санитарни възли. До този момент в старото манастирско крило могат да се посрещнат едва около 100 човека, като се предлагат три стаи по 15 легла и общ санитарен възел на етажа, и само 6 тройни стаи със самостоятелна баня и тоалетна.

“От много време си мечатем да се построи ново крило, а не да остават отвън хората. Виждали сте колко много поклоници се събират на Кръстовден и всички остават под открито небе” - коментира игуменът. Той очаква още тази година строителството да започне. 

Бачковският манастир също получава държавна подкрепа - 200 хил. лв. Игуменът епископ Сионий обяснява как ще бъдат разходвани средствата:

“Заради пандемията ресурсите на Светата обител са много изчерпани. Тези пари ще се използват за заплати на служителите ни, за плащане на електроенергията и на консумативите, които светата обител ползва.”

По думите на игумена, на заплата към манастира са общо 30 души - служители и персонал, които поддържат, охраняват, реставрират и почистват. А 8-те монаси са отделно и по своя воля не получават възнаграждения. Средствата ще стигнат до края на годината, уточни епископ Сионий. И сподели още: “Хората започнаха да се връщат към службите и поклонението, но все още плахо, защото са уплашени".

Игумените и на двата манастира очакват това да се промени. Сега те се готвят за съботната Задушница, а и за Петдесетница в неделния ден. Храмовия си празник манастирът “Света Троица” на Кръстова гора ще посрещне с тържествена литургия и водосвет.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02

Две паралелки са под карантина заради нови случаи на коклюш в Пловдив

Още  четири деца  в Пловдив са заразени с коклюш и така случаите от последните дни стават общо осем, съобщават от РЗИ-Пловдив. Инфекцията е потвърдена при  три момчета и едно момиче . Най – тежко е състоянието на  момиченце на година и четири месеца , което е настанено с пневмония в УМБАЛ „Пловдив“ (бившата Окръжна болница). Детето е родено в..

публикувано на 25.04.24 в 13:45

Част от ул. "Христо Г. Данов" става пешеходна, реши ОбС - Пловдив

Пловдивските общински съветници приеха улица "Христо Г. Данов", в частта й между ул."Бетовен" и бул."Руски", да стане пешеходна зона. За гласуваха 31 съветници, против - 9, въздържали се - 10.  По време на дебата от ПП-ДБ посочиха, че такава промяна не е работа на Общинския съвет, а на администрацията. Те декларираха също, че принципно подкрепят..

публикувано на 25.04.24 в 11:33

ВМЗ - Сопот с рекордни печалби за 2023 г.

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 г., което е двойно повече спрямо предходната година. Това показват данните на дружеството, цитирани от БГНЕС.  От компанията отчитат нараснало търсене на специална продукция на пазара. Затова се предвижда повишаване на капацитета с нови..

публикувано на 25.04.24 в 10:50