Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два манастира край Пловдив получиха половин милион лева

Със свое постановление правителството отпусна  1 800 000 лв. за благоустрояване и подпомагане на Рилския манастир „Свети Иван Рилски“, Бачковския манастир „Успение Богородично“, Троянския манастир „Успение Богородично“, манастира „Света Троица“ в местността Кръстова гора, както и за Софийската духовна семинария.

Манастирът в Кръстова гора получава 300 000 лева, а Бачковският - 200 000 лева, уточни преди заседанието на МС премиерът Бойко Борисов.

"Средствата са отпуснати на Пловдивската митрополия, аз не мога да говоря от тяхно име. Още не са отпуснати на манастира" - коментира пред Радио Пловдив отец Висарион, игумен на Манастира "Света Троица" в Кръстова гора. Заради уточнението на премиера, че на Кръстова гора парите ще са за новото манастирско крило, отецът разказа, че има направен проект за построяването му. 

"Новото крилото ще е с камбанария, с приемни и стаи за поклоници, както и с монашески килии", допълни отец Висарион. По думите му, стаите за спане ще бъдат със санитарни възли. До този момент в старото манастирско крило могат да се посрещнат едва около 100 човека, като се предлагат три стаи по 15 легла и общ санитарен възел на етажа, и само 6 тройни стаи със самостоятелна баня и тоалетна.

“От много време си мечатем да се построи ново крило, а не да остават отвън хората. Виждали сте колко много поклоници се събират на Кръстовден и всички остават под открито небе” - коментира игуменът. Той очаква още тази година строителството да започне. 

Бачковският манастир също получава държавна подкрепа - 200 хил. лв. Игуменът епископ Сионий обяснява как ще бъдат разходвани средствата:

“Заради пандемията ресурсите на Светата обител са много изчерпани. Тези пари ще се използват за заплати на служителите ни, за плащане на електроенергията и на консумативите, които светата обител ползва.”

По думите на игумена, на заплата към манастира са общо 30 души - служители и персонал, които поддържат, охраняват, реставрират и почистват. А 8-те монаси са отделно и по своя воля не получават възнаграждения. Средствата ще стигнат до края на годината, уточни епископ Сионий. И сподели още: “Хората започнаха да се връщат към службите и поклонението, но все още плахо, защото са уплашени".

Игумените и на двата манастира очакват това да се промени. Сега те се готвят за съботната Задушница, а и за Петдесетница в неделния ден. Храмовия си празник манастирът “Света Троица” на Кръстова гора ще посрещне с тържествена литургия и водосвет.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Край Чирпан горя локомотивът на бързия влак от Варна за Пловдив

Изясняват се причините за пожара, възникнал късно снощи в бързия влак от Варна за Пловдив преди Чирпан. Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията.  Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй като е припаднал, каза още Ангелов. "Тръгнахме от Стара Загора с 1 час закъснение..

обновено на 26.08.24 в 12:14

С 16% запълнен обем язовир „Широка поляна“ е само ... поляна

Язовирите „Широка поляна“ и „Тополница“ са с най – ниски нива от водоемите в Пазарджишка област.  Справка на МОСВ сочи, че язовир  „Широка поляна“  е пълен на  16,01%  от общия си обем, а в язовир  „Тополница“  е запълнен  26,21%  от общия му обем.  От язовир „ Голям Беглик “ е запълнен 38,18% от общия му обем, а язовир „ Беглика “ е пълен на..

публикувано на 26.08.24 в 12:13

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27 октомври

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18

Леко захлаждане и краткотрайни валежи, в Пловдив днес 34°

Днес ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. По-значителни ще са в крайните югоизточни райони от страната. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в  Пловдив  - около  34° . По..

обновено на 26.08.24 в 09:15

Става ясен съставът на новия служебен кабинет

Държавният глава Румен Радев ще приеме в 10 ч. на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Днес изтича срокът, който Радев даде на Главчев да представи състава на новия служебен кабинет.  Ако президентът подпише указа, правителството ще положи клетва пред Народното събрание утре, а изборите ще бъдат на 27 октомври...

обновено на 26.08.24 в 09:14