Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тютюневият склад до Сточна гара ще бъде разрушен, Гарнизонна фурна - също

| обновено на 03.06.20 в 16:23

Приоритет в работата на община Пловдив в следващите месеци ще бъде „Тютюневият град“. Това заяви кметът Здравко Димитров. Той уточни, че е разговарял с министъра на културата Боил Банов за действията, които трябва да бъдат предприети след като новият общ устройствен план на Пловдив стане факт. Той бе категоричен, че опасните руини на рушащите се складове трябва да бъдат разчистени.

„Не ми се мисли, когато минавам покрай опасната сграда на Сточна гара, всеки път се кръстя.  Тази сграда дори не е паметник на културата“, заяви Димитров.Той подчерта, че всички бъдещи действия от страна на общината ще бъдат  в съотвествие със закона, който трябва да се спазва. 

Гарнизонна фурна

По думите на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, документацията на част от опасните сгради – паметници на културата  очаква санкция от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. 

Той подчерта, че част от тях нямат статут на паметници на културата, тъй като са строени през 70-80-те години с  промишлено предназначение.

 Те ще  бъдат премахнати, за да може Тютюневият град да остане максимално автентичен от годините на Възраждането. Доколкото сме информирани, инвеститорите в момента се опитват да съгласуват проекти. 

Надяваме час по-скоро  това да се случи, за да може тази зона  в „Централен“ да започне да се  реновира и след 2-3 години  да можем да се похвалим с още една обновена зона в нашия град“, заяви още Стаменов.

Кметът съобщи още, че Гарнизонна фурна също ще бъде разрушена, тъй като тя не е паметник на културата и е в окаяно състояние.  Ремонтът й би надхвърлил 2 млн. лв. 

Проект за комплекс на мястото на парка зад хотел

Здравко Димитров бе категоричен, че няма да допусне на мястото на парка зад хотел „Санкт Петербург“ да бъдат построени високи сгради от инвеститора. 

„На нас ни липсват зелени площи, вървим в посока удвояване на зелените площи, които трябва да опазим“, подчерта още Димитров. 

Кметът обясни, че собственикът на терена не е позволил общинската фирма да окоси буренясалия терен, за което настояваха живеещите в района-

Здравко Димитров направи коментарите след откриването на първия общински многоетажен паркинг в Плводив.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


Галерия

Още от категорията

Задържаха рецидивистите, малтретирали възрастна жена в Белово

Задържани са двама рецидивисти, които са малтретирали и ограбили възрастна жена в Белово. Според прокуратурата жертвата е била избрана целенасочено. Двамата мъже са нахлули в дома на 75-годишната Иванка в петък вечерта.  След като чула шум, жената станала от леглото и срещнала лицата на нападателите. Последвали удари, ритници като през цялото това..

публикувано на 05.07.20 в 13:50

Задържаха двама за незаконно притежавани тютюн и цигари

Жълта листна маса, машина за рязане на тютюн и 600 къса саморъчно свити цигари са иззeти в xoдa нa пpoвeдeнa cпeциaлизиpaнa пoлицeйcĸa oпepaция зa пpoтивoдeйcтвиe нa пpecтъплeниятa, cвъpзaни c пpитeжaниe и paзпpocтpaнeниe нa aĸцизни cтoĸи бeз бaндepoл. Акцията е проведена с участието на служители на районното управление и униформени от специализирани..

публикувано на 05.07.20 в 11:08

Семеен лекар от Пазарджик е заразен с КОВИД-19, 63-годишен мъж почина

От 8-те новорегистрирани с COVID-19 в област Пазарджик п робите са на четири жени и четирима мъже, съобщават от РЗИ. Три от жените - от селата Семчиново, Алеко Константиново и гр. Септември, са настанени за лечение в различни отделения на „МБАЛ-Пазарджик“. Те са съответно на 65 години, 54 години и на 75 години, като най-възрастната е в..

обновено на 05.07.20 в 10:16

Трима от болните с КОВИД-19 в Смолянско са в болница за лечение

Шест са новите обявени случаи на Ковид-19 в Смолянска област за последните 24 часа. Те са на четири жени и двама мъже на възраст от 32 до 51 години, съобщават от РЗИ - Смолян.  От тях по общини са в Смолян и Рудозем – по 2, Мадан и Борино – по 1.  Три от случаите са свързани със завода за производство на автомобилни части в гр. Смолян.  С диагноза..

публикувано на 05.07.20 в 10:14

Наградиха над 250 пловдивски полицаи за празника на МВР

Във връзка с професионалния празник на МВР – 5 юли, пловдивски полицаи бяха отличени с награди от министерството, съобщиха от пресцентъра на пловдивската полиция. Директорът на ОДМВР Пловдив старши комисар Йордан Рогачев е удостоен с почетен знак II степен от министър Младен Маринов. Наградени са и началникът на  отдел „Охранителна полиция“ комисар..

публикувано на 05.07.20 в 08:32