Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Дисциплината на нацията ни спаси от катастрофа!

Приключват ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб

| обновено на 04.06.20 в 10:31

Дисциплината на народа избегна катастрофалните последици от световната пандемия от  коронавирус у нас - заяви премиерът Бойко Борисов на разширената пресконференция на НОЩ, която се провежда всеки четвъртък. 

Той благодари на всички за търпението и разбирането по време на кризисната ситуация. 

Успяхме да се подготвим навреме, без да колабира здравната система, стана ясно от думите на премиера. 

Оставаме обаче в готовност да посрещнем евентуално ново влошаване на ситуацията. 

От днес приключват ежедневните брифинги на НОЩ, но той  ще функционира поне до края на годината. Информация ще се поднася ежедневно. 

Трябва да приемем фактите, че пандемията не е отшумяла, но и  да продължим напред, обобщи министър-председателят  Бойко Борисов

„Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се да няма втори, трети вълни, надяваме се всичко това да утихне, но с приключването на ежедневния брифинг на щаба целя само едно: за това лошо нещо, което се случи на света – в Испания удължиха извънредното положение, видяхте какво се случва в САЩ, мисля че това го избегнахме поради няколко причини – дисциплината на народа, това, че показахме като нация, че може да се пазим и да се съхраняваме, защото безспорното в това заболяване е дистанцията, дисциплината и дезинфекцията“, подчерта Борисов и  допълни, че тези мерки са дали възможност да бъдат подготвени болниците.

„Не искам да си придавам нито важност, нито да си приписвам заслуги, но това, което направихме беше чудо и никой друг не успя да го направи – в света, не в Европа. Така че, на щаба да кажа едно „благодаря“. Снощи доц. Мангъров ми беше написал: „Когато има победа, героите са много“. Щабът не се разформирова, той продължава да работи до 31 декември. За да имаме готовност, ако дойдат по-лоши събития. През това време щабът трябва гарантира запасите от облекла, очила, маски, тестове, лекарства, които към този момент докторите считат, че може да бъдат давани на заболелите“, допълни премиерът.

Информацията за развитието на заболяването  няма да бъде спряна, но вече ще се публикува онлайн, каза още Борисов, който подчерта, че това непрекъснато включване на щаба създава чувството за безпокойство.

„Трябва да свикнем да живеем с този вирус, той не е утихнал. За вчера у нас има 25 случая. Но ние чисто психологически искаме да се върнем колкото се може бързо към нормалния начин на живот“, отбеляза премиерът. 


„Мерките ни бяха меки, навременни и най-резултатни“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58