Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В тежко състояние са двамата работници, обгорени в завода в Драгор

| обновено на 04.06.20 в 18:56

Двама работници, пострадали снощи при пожар в село Драгор се намират  в Клиниката по изгаряния на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. 

В момента са в шоково състояние с тежки изгаряния. По-възрастният мъж, който е на 53-години, е с 98% изгаряния и опасност за живота. Раните му са обработени, направени са му операции и в момента е на апаратна вентилация. 

Вторият пострадал, 37-годишен мъж, е с 20% шокови изгаряния, за него следващите денонощия ще са критични, както е при всички пациенти с подобни термични травми.

По първоначални данни аварията е възникнала в машина за топене на метал и двамата работници се опитали да я отстранят. Касаело се за дефектирал клапан с хидравлично масло под налягане. След два неуспешни опита да премахнат повредата клапанът изпуснал хидравлично масло във вана с разтопен метал, който започнал да се разпръсква наоколо.

Ангел Чолаков - управител на дружеството, собственик на цеха, коментира, че машината е била добре поддържана, но е дала дефект: 

„Просто един клапан се спуква, излиза маслото и се запалва. Най-близкият човек е бил на 15 метра, този, който е в най-тежко състояние. Към него се е насочило маслото, което е изхвърчало и се е запалило. Всъщност пламъкът го е ударил. Някакво уплътнение се е скъсало. Аз съм купил 6 нови машини, тази е една от по-старите. Ние си имаме добра поддръжка. Не мога да си обясня причината какво е станало“.

В момента един от пострадалите работници - на 53 години, е в реанимация след претърпяна операция. Той е с трета степен изгаряния. Другият - 36-годишен мъж, е с изгаряния по ръцете.

Производството в завод „Драгор“ е спряно единствено в леярния цех. Причините за инцидента се изясняват.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на тежки телесни повреди заради незнание или от намарливост.

Още от категорията

Арестуваха шофьори, опитали да подкупят полицаи

Турски гражданин, шофирал без книжка, е задържан по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Пловдив за предложен подкуп от 200 лева на полицаи Общо четирима шофьори на автомобили са били задържани по досъдебни производства на Окръжна прокуратура – Пловдив през почивните дни за това, че са предложили подкуп на полицаи, за да не ги санкционират..

публикувано на 01.03.21 в 16:09

Големи автобуси тръгнаха по осем от градските линии в Пловдив

Консорциум „Градски транспорт Пловдив – 2020 пое от днес обслужването на автобусни линии №4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93. По тях са пуснати в движение г олеми автобуси с над 72 места, с климатици и платформи за улеснен достъп на хора с увреждания. Всички коли са с най-високия екологичен клас „Евро 6“.  Фирмите разполагат в..

публикувано на 01.03.21 в 15:56

Без зелени коридори тази седмица за Пловдив и областта

Тази седмица в Пловдив и областта няма да има зелени коридори за ваксинация срещу Ковид-19 – съобщи за Радио Пловдив заместник-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров.  Той допълни, че получените вчера в инспекцията 4 700 дози ваксини личните лекари ще получат по 20 дози за имунизация на записаните пациенти. Приоритет все пак ще се дава на джипитата..

обновено на 01.03.21 в 13:46

Организацията в битката срещу Covid е най-големият ми успех

Дани Каназирева направи отчет за работата й като областен управител и изтъкна, че на първо място са успели с организацията на мерките, свързани с пандемията от Ковид-19.  „В Пловдив и областта 20 болници работят успешно за справяне с инфекцията, като имаме 1100 болнични легла“, подчерта Каназирева. Тя допълни, че е организирала и общата работа на..

публикувано на 01.03.21 в 12:29

ВАС оневини Сопот по старо дело от МОСВ

Върховният административен съд постанови, че община Сопот не дължи сумите по наложените финансови корекции по съдебно дело, което МОСВ заведе срещу общината по Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. Това съобщиха от община Сопот, като уточниха, че екоминистерството трябва да заплати на общината..

публикувано на 01.03.21 в 11:43