Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЦМ инвестира в нови екологични проекти


КЦМ АД е най-голямата компания за производство на цветни и благородни метали в Югоизточна Европа с износ за почти целия свят. Основните продукти, металите олово и цинк, са с чистота съответно:  мин. 99,99% и 99,995%. С иновативни и екологични технологии КЦМ 2000 Груп поддържа лидерски позиции в производството на цинк и олово. През 2016-та в Лондон на престижно международно събитие КЦМ е отличен с най-високата награда в категорията “Компания с най-добри екологични и социални практики” на Европейската банка за възстановяване и развитие.

В Световния ден на околната среда разговаряме с Явор Кехайов – директор на дирекция “Здраве, безопасност, екология и системи за управление” в КЦМ АД. Той ни разказа за проблемите в далечната 1991 г., свързани с екологизиране на производството, и как са преодолявани през годините.

„През 2000-та година във фирмената политика на дружеството един от основните принципи на работа става свеждането до минимум на отрицателното въздействие върху околната среда, съчетано с преследване на устойчив икономически растеж на фирмата и в унисон с поддържане на далновидна социална политика.

Първият проблем по онова време е запрашеността, генерирана от производствената площадка, като в периода 91-98 г. е извършена замяна на остарелите прахоуловителни съоръжения с нови високоефективни ръкавни филтри. През 1990 г. започва изграждането и на защитен растителен екологичен пояс около предприятието, който е естествена преграда срещу разнасяне на праховете.

Вторият проблем бяха емисиите на серен диоксид от старите системи за производство на сярна киселина в цинково производство, както и липсата въобще на такива системи в оловно производство в миналото. А решението бе изграждане на нов цинков завод, който бе пуснат в редовна експлоатация през 2003 г. и ново оловно производство с мокър тип почистка на газовете и вече собствена система за сярна киселина от мокър тип отново, започнал официално работа през 2015 г. След реализацията на тези два проекта бе постигнато ниво на серен диоксид с отпадъчните газове под изискуемите емисионни ограничения, съгласно комплексното разрешително, като бе постигната и качествена промяна  в производителността.

За последните близо 20 години КЦМ успя да изгради интегриран завод за производство на олово и цинк, който отговаря на най-добрите производствени практики в Европейския съюз, а и в световен мащаб. Производственият процес съответства в максимална степен на целите на кръговата икономика, като постига близо 30% по-висок дял на преработените вторични материали спрямо общата преработена суровина.

КЦМ всяка година влага между 15 и 30 милиона в нови проекти, много от които имат и екологична насоченост.

Предизвикателството за предприятие като КЦМ е как да продължат да инвестират в екологичнонасочени проекти в моменти на кризи. Сега, когато в КЦМ се оформя нова идея за поредния крупен инвестиционен проект с абривиатурата ТИК, която означава Технологично интегриране на КЦМ, на вратата усещаме, че може би чука нова криза, свързана с пандемичната ситуация около COVID-19.

Успешните крупни проекти в КЦМ бележат тенденция да се зараждат именно в моменти на финансово - икономически и социални кризи, които в дружеството общо взето показа досега, че може да управлява устойчиво.“

Цялото интервю на Екатерина Костова с Явор Кехайов – директор на дирекция “Здраве, безопасност, екология и системи за управление” в КЦМ АД, е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На 15 август решават кога да затворят Бетонния мост за ремонт

Половин година ще продължи  реконкрукцията на Бетонния мост, но все още не е ясна точната дата, когано ще започне. Решението ще бъде взето на 15 август от община Пловдив, НКЖИ и фирмата изпълнител. Това съобщиха на съвместна пресконференция генералният директор на НКЖИ инж. Златин Крумов, ръководителят на проекта инж. Иван Бакалски, кметът..

публикувано на 26.07.23 в 16:38
Строителството на ст.

Първа плоча на южната трибуна на "Лаута"

Днес бе отлята първата плоча на южната трибуна на стадион „Локомотив“, съобщиха на страницата си във Фейсбук от "Ние сме Локомотив Пловдив". Работниците ще трябва да изчакат бетонът да се втвърди и тогава ще започнат изграждането на сектора. Бетонната конструкция на трибуна „Бесика“ вече е завършена и усилията сега ще бъдат насочени на юг. Днес бяха..

публикувано на 21.03.22 в 17:24

Григор Димитров бе размазан от Рафаел Надал

Григор Димитров отпадна от Мастърс турнира в Монте Карло след поражение в два сета от световния №3 Рафаел Надал. Първата ни ракета не успя да намери отговор за много силната игра на „Краля на клея“ и 11-кратният шампион в надпреварата намери място в следващата фаза, записвайки своя 73-ти успех в турнира. Очакванията за традиционно равностоен и зрелищен..

публикувано на 15.04.21 в 17:59
Григор Димитров

Григор Димитров с перфектен старт в Акапулко

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отстрани французина Адриан Манарино в първия кръг на турнира по тенис в Акапулко (Мексико) с награден фонд 1 милион долара. 29-годишният Димитров, поставен под номер 5 в основната схема на надпреварата, спечели с 6:4, 3:0 и отказване на Манарино. Българинът, който е шампион в Акапулко за 2014 година,..

публикувано на 17.03.21 в 09:42
Главният изпълнителен директор на холдинга  инж. Румен Цонев със сипендиант на КЦМ

КЦМ 2000 Груп представи новите си стипендианти

На среща в КЦМ 2000 Груп бяха представени стипендиантите от националния конкурс „Стипендия КЦМ“ за 2020/2021 академична година. Това са 8 момичета и момчета, студенти различни специалности в български и чуждестранни университети. Мариана Гуркопашова, главен директор „Управление на човешкия капитал“ в дружеството, дава повече информация за проекта:..

обновено на 10.09.20 в 07:04