Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КЦМ инвестира в нови екологични проекти


КЦМ АД е най-голямата компания за производство на цветни и благородни метали в Югоизточна Европа с износ за почти целия свят. Основните продукти, металите олово и цинк, са с чистота съответно:  мин. 99,99% и 99,995%. С иновативни и екологични технологии КЦМ 2000 Груп поддържа лидерски позиции в производството на цинк и олово. През 2016-та в Лондон на престижно международно събитие КЦМ е отличен с най-високата награда в категорията “Компания с най-добри екологични и социални практики” на Европейската банка за възстановяване и развитие.

В Световния ден на околната среда разговаряме с Явор Кехайов – директор на дирекция “Здраве, безопасност, екология и системи за управление” в КЦМ АД. Той ни разказа за проблемите в далечната 1991 г., свързани с екологизиране на производството, и как са преодолявани през годините.

„През 2000-та година във фирмената политика на дружеството един от основните принципи на работа става свеждането до минимум на отрицателното въздействие върху околната среда, съчетано с преследване на устойчив икономически растеж на фирмата и в унисон с поддържане на далновидна социална политика.

Първият проблем по онова време е запрашеността, генерирана от производствената площадка, като в периода 91-98 г. е извършена замяна на остарелите прахоуловителни съоръжения с нови високоефективни ръкавни филтри. През 1990 г. започва изграждането и на защитен растителен екологичен пояс около предприятието, който е естествена преграда срещу разнасяне на праховете.

Вторият проблем бяха емисиите на серен диоксид от старите системи за производство на сярна киселина в цинково производство, както и липсата въобще на такива системи в оловно производство в миналото. А решението бе изграждане на нов цинков завод, който бе пуснат в редовна експлоатация през 2003 г. и ново оловно производство с мокър тип почистка на газовете и вече собствена система за сярна киселина от мокър тип отново, започнал официално работа през 2015 г. След реализацията на тези два проекта бе постигнато ниво на серен диоксид с отпадъчните газове под изискуемите емисионни ограничения, съгласно комплексното разрешително, като бе постигната и качествена промяна  в производителността.

За последните близо 20 години КЦМ успя да изгради интегриран завод за производство на олово и цинк, който отговаря на най-добрите производствени практики в Европейския съюз, а и в световен мащаб. Производственият процес съответства в максимална степен на целите на кръговата икономика, като постига близо 30% по-висок дял на преработените вторични материали спрямо общата преработена суровина.

КЦМ всяка година влага между 15 и 30 милиона в нови проекти, много от които имат и екологична насоченост.

Предизвикателството за предприятие като КЦМ е как да продължат да инвестират в екологичнонасочени проекти в моменти на кризи. Сега, когато в КЦМ се оформя нова идея за поредния крупен инвестиционен проект с абривиатурата ТИК, която означава Технологично интегриране на КЦМ, на вратата усещаме, че може би чука нова криза, свързана с пандемичната ситуация около COVID-19.

Успешните крупни проекти в КЦМ бележат тенденция да се зараждат именно в моменти на финансово - икономически и социални кризи, които в дружеството общо взето показа досега, че може да управлява устойчиво.“

Цялото интервю на Екатерина Костова с Явор Кехайов – директор на дирекция “Здраве, безопасност, екология и системи за управление” в КЦМ АД, е в звуковия файл.
Още от категорията
Главният изпълнителен директор на холдинга  инж. Румен Цонев със сипендиант на КЦМ

КЦМ 2000 Груп представи новите си стипендианти

На среща в КЦМ 2000 Груп бяха представени стипендиантите от националния конкурс „Стипендия КЦМ“ за 2020/2021 академична година. Това са 8 момичета и момчета, студенти различни специалности в български и чуждестранни университети. Мариана Гуркопашова, главен директор „Управление на човешкия капитал“ в дружеството, дава повече информация за проекта:..

обновено на 10.09.20 в 07:04

Intelligent Music Project: Позитивни послания с последствия

Един добър проект може да се разгърне, но повечето рядко надскачат потенциала си. Тъкмо това надскачане маркира пътя на Intelligent Music от благороден опит за популяризиране на българската музика в преливане на концепцията към един мащабен международен проект, изпълнен с важни послания.    В днешно време рядко може да се каже че текстовете в..

обновено на 10.09.20 в 07:04

Персенк Ултра се проведе отново с подкрепата на КЦМ 2000 Груп

За осма поредна година КЦМ 2000 Груп подкрепи като Генерален спонсор  планинския маратон Персенк Ултра, което се проведе между 21 и 23 август 2020 г. Румен Цонев, Главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД и инж. Петър Петров, Заместник-кмет на Община Асеновград, поздравиха участниците и пожелаха успех. Стартът беше даден в 18:00 часа на пл...

обновено на 27.08.20 в 15:12

Можеш да рекламираш тук!

  Рекламен формат*    Позиция Продължителност Цена**   Banner 728 x 90 горе център   Всички страници 1месец   250,00 лв.    Banner 300 x 250 горе дясно   Всички страници 1месец..

обновено на 27.08.20 в 15:10

Инвестирайки в рудодобива, КЦМ 2000 Груп съхранява четири общини в Родопите

Интервюто на Екатерина Костова с Главния оперативен директор в Акционерно дружество КЦМ 2000 Стоян Пехливанов чуйте в прикачения файл. Около 30% от производството на олово и цинк в България се дължи на суровинната обезпеченост в минните предприятия в Лъки и Мадан. Информацията е на главния оперативен директор в Акционерно дружество КЦМ 2000..

публикувано на 17.08.20 в 13:31