Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можеше да се комуникира с престилка, а не - с униформа

| обновено на 05.06.20 в 16:43


„Очаквах премиерът да не пропусне възможността да ни благодари, защото представям 15 членове на Медицинския експертен съвет и над 60 консултанти  и наши сътрудници от цяла България. Ние се появихме във важен момент за цялата държава  и работихме безкористно.“ Това заяви председателят на Националния медицински щаб и професор по белодробни болести Коста Костов.

„ Ако пропускът на премиера да благодари на тези над 60 експерти, е неумишлен, това е пропуск за свършеното от нас. Но ако той  е умишлен, може да бъде приет и като комплимент, че премиерът ни е сърдит“.  Като възможна причина за за това  проф. Костов назова оттеглянето на Медицинския съвет от медийни изяви, проф. Костов изтъкна решението си медицинският съвет да се оттегли  от медийни изяви с цел  експертите да се съсредоточат върху конкретната си работа и върху пациентите и да не се дава повод  за конфронтация.

По думите на проф. Костов,  МС е изработил препоръки, които биха могли да бъдат използвани за борбата с коронавируса и в конкертика - за всяка друга епидемия, която би могла да избухне в бъдеще.  Той  потвърди, че общопрактикуващите лекари са действали в съответствие с препоръките на изработения от медицинския съвет алгоритъм и при непрекъсната комуникация помежду си.

 „Ако погледнете какво се случва сега в света и каква огромна част от информацията се подлага на критика, се оказва, че това, което се случва по време на тази пандемия, не се е случвало никога. Десетки лекари от цял свят изразиха  съмнение за обективността на данните.“

Според  проф. Костов, препоръките на медицинския съвет в нито един момент  не са претърпели ретроградна редакция, тъй като екипът на съвета не е допуснал нито един медикамент или комбинация, недоказали своята ефективност, да бъдат препоръчвани за терапия. Използвани са били само  базираните на сериозни научни доказателства.  

 Медицинският щаб е давал само съвети, а процесът на управление на кризата е бил задача на НОЩ.

„По отношение на етиката с пациентите обаче бе допусната голяма грешка.  Начинът, по който се комуникираше с българското общество, беше изключително пренатегнат, можеше да се комуникира не с униформа, а с престилка. По един милосърден начин трябва да се дава шанс, защото пациентите търсят упование. Дисциплината беше необходима , за да се даде време на системата да се подготви, но натиснахме твърде много педала и твърде много хора допуснаха психологическо натоварване“.

Проф. Костов предположи, че  ако има втора върна на заразата, тя няма да е толкова тежка в България.

 „Това не трябва да ни успокоява и затова препоръчвам да се спазват ограниченията на обществени места, физическата дистанция, задължително в лечебните заведения да се носят маски, както и на места, където има много хора  не е зле да се носи маска“.

Проф. Костов  уточни, че в Университетската болница „Св.Анна“ предстои наблюдение на болните от пулмолози, кардиолози, невролози и инфекционисти. 

"Вероятно пораженията при тези, които са претърпели предишни заболявания и имат някаква патология, ще бъде по-голям. Не повече от 1 до 3 пациента на сто от тези, които са се заразили, ще имат някаква степен на увреждания", подчерта още проф. Костов.

Интервюто чуйте от звуковия файл:  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44