Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Върховенство на правото ще направи България богата

Георги Ганев, макроикономист и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ коментира рекламата на България за умното място и умните хора, като отправна точка за инвеститори, които повече се интересуват от сигурно място, възвръщаемост на парите, печалбата и най-вече върховенство на правото и спазване на договорите. Той е категоричен, че в бизнеса по-малко дължава е по-добре. „Странна е инициативата на управляващите за държавна нефтена компания, която няма да постигне дори 1/100 от заявените цели. Причината не е постигане на тези цели. Вероятно нечий бизнес проект бива бутан през българските държавни институции. Когато някой иска да забогатява на гърба на бългжарите го прови по този начин. В случая публичните власти го обслужват.“

Г-н Ганев прогнозира, че ще има много сериозни стопански процеси през следващите две години. Ще има пренастройване на цялата световна икономика. Вирусният епизод силно я разклати, но няма да я счупи. Възможно е да се решат натрупани вече десетилетия структурни проблеми, но ще бъде адски болезнено.

„Със сигурност никой вече няма да разчита изцяло на Китай. Ще се поддържа капацитет на доставки от другаде. Най-голям потенциал имат Индия и Африка. Възможно е България да стане богато място с богати хора, но когато бъде установено върховенство на правото.

Интервюто с макроикономиста Георги Ганев е в звуковия файл.


Още от категорията

Кирил Пенчев в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“  ви срещаме с  Кирил Пенчев  първи кларинет в Пловдивската опера.   Преподава и  в АМТИИ и в Пловдивския университет.  Завършил е престижни университети в Съединените щати и Виена, но не е класическия музикант в традиционната представа. Може да го наричаме и „Лъвско сърце“, защото  той може след 3 километра плуване в..

обновено на 24.10.20 в 08:34

Ново училище ще се строи в Пловдив

За първи път от десетилетия ново училище ще бъде изградено в Пловдив. Това стана ясно от отчета на заместник-кмета Стефан Стоянов . Той отговаря за ресорите „Образование и бизнес развитие“ в община Пловдив. Общината е подала в Министерството на образванието и науката общо 11 проекта. Става въпрос за разширяване на училища и изграждане на..

обновено на 23.10.20 в 16:29

Очаквам България да блокира Северна Македония за ЕС

След дискретната среща вчера между външния министър Екатерина Захариева и бившия македонски премиер Любчо Георгиевски и продължаващите совалки на Скопие в Брюксел за търсене на подкрепа срещу предупреждението на София, че ще блокира пътя им за ЕС поканихме за коментар македонския журналист и анализатор Владо Перев.  „Визитата на Любчо..

публикувано на 23.10.20 в 16:16

Няма да успеем без помощта на стажантите и студенти медици

Министерството на здравеопазването ще разчита на помощ и от страна на студентите по медицина в шести курс заради недостига на медицински персонал в болниците, които са ангажирани с лечението на COVID пациенти. Това обяви преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов. Днес следобед министърът има видеоконферетна среща с всички..

обновено на 23.10.20 в 15:10

Без страх от коронавируса и адаптация към новото време

За носенето на маски и стратегията на копиране: „Това ни се наложи следствие ковид кризата“, коментира психиатърът д-р Веселин Герев.  Носенето на маска в ранни зори, когато няма други хора е абсолютно безсмислено. Когато стресово събитие няколко месеца се нагнетява като проблем, то обсебва съзнанието на човека. Натрапчивата мисъл,..

публикувано на 23.10.20 в 11:54