Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Върховенство на правото ще направи България богата

Георги Ганев, макроикономист и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ коментира рекламата на България за умното място и умните хора, като отправна точка за инвеститори, които повече се интересуват от сигурно място, възвръщаемост на парите, печалбата и най-вече върховенство на правото и спазване на договорите. Той е категоричен, че в бизнеса по-малко дължава е по-добре. „Странна е инициативата на управляващите за държавна нефтена компания, която няма да постигне дори 1/100 от заявените цели. Причината не е постигане на тези цели. Вероятно нечий бизнес проект бива бутан през българските държавни институции. Когато някой иска да забогатява на гърба на бългжарите го прови по този начин. В случая публичните власти го обслужват.“

Г-н Ганев прогнозира, че ще има много сериозни стопански процеси през следващите две години. Ще има пренастройване на цялата световна икономика. Вирусният епизод силно я разклати, но няма да я счупи. Възможно е да се решат натрупани вече десетилетия структурни проблеми, но ще бъде адски болезнено.

„Със сигурност никой вече няма да разчита изцяло на Китай. Ще се поддържа капацитет на доставки от другаде. Най-голям потенциал имат Индия и Африка. Възможно е България да стане богато място с богати хора, но когато бъде установено върховенство на правото.

Интервюто с макроикономиста Георги Ганев е в звуковия файл.


Още от категорията

Борисов трябва да предложи обяснения за скандалите

„Бойко Борисов явно смята вече, че трябва да излезе с обяснения са корупционните скандали. Докато няма яснота по тях, общественото напрежение няма да намалява“ – твърди в интервю за Радио Пловдив политологът доц. Даниел Смилов. „Знаем, че има конфронтация между президента и премиера, но въпросът е каква е аргументацията и кой има правота в..

публикувано на 24.09.20 в 16:07
Д-р Парашкев Цветков

Сменят шефовете на Онкото на 3 години заради външни интереси

Като падане на бреме от гърба определи освобождаването му днес досегашният управител на Комплексния Онкологичен център (КОЦ) в Пловдив д-р Парашкев Цветков.  „Писна ми да ме намесват в техни собствени схеми, заради собствени интереси, личностни войни и така нататък“, коментира той пред Радио Пловдив без да пожелае да назове конкретни имена...

публикувано на 24.09.20 в 15:40

Осъвременяване на пенсиите е задължително, дори закъсня

Правителството в лицето на социалния министър Деница Сачева обяви, че се обмислят четири варианта за преизчисляване на пенсиите от догодина. Предложението раздели синдикатите. КНСБ се обявиха против, а от КТ "Подкрипа" - за, но под условия да се актуалицира пенсионната реформа. Според бившия социален министър и директор на Балканския институт по труда..

публикувано на 24.09.20 в 11:52

Динамична, но не и несигурна е бизнес средата в България

Тракия икономическа зона представя днес два  проекта- образователен и свързан със зелената сделка на ЕС. Активността на местния бизнес и прогнозите, че регионът е сред трите, в които бизнесът прогнозира разширяване и на трудовия пазар, е повод за разговоря с Георги Стоев - управителят на "Тракия тех" за "събуждането" на икономиката след стреса от..

публикувано на 24.09.20 в 11:19

Жестовият език е единствен за стотици хора, закон е необходим

Признаване на жестовия език като естествен самостоятелен език, както и осигуряване на условия за ефективно включване на глухата общност в България във всички сфери на обществения живот, това предвижда специален законопроект, приет от МС. Предвидено е предоставяне на безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа..

публикувано на 24.09.20 в 10:32