Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Върховенство на правото ще направи България богата

Георги Ганев, макроикономист и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ коментира рекламата на България за умното място и умните хора, като отправна точка за инвеститори, които повече се интересуват от сигурно място, възвръщаемост на парите, печалбата и най-вече върховенство на правото и спазване на договорите. Той е категоричен, че в бизнеса по-малко дължава е по-добре. „Странна е инициативата на управляващите за държавна нефтена компания, която няма да постигне дори 1/100 от заявените цели. Причината не е постигане на тези цели. Вероятно нечий бизнес проект бива бутан през българските държавни институции. Когато някой иска да забогатява на гърба на бългжарите го прови по този начин. В случая публичните власти го обслужват.“

Г-н Ганев прогнозира, че ще има много сериозни стопански процеси през следващите две години. Ще има пренастройване на цялата световна икономика. Вирусният епизод силно я разклати, но няма да я счупи. Възможно е да се решат натрупани вече десетилетия структурни проблеми, но ще бъде адски болезнено.

„Със сигурност никой вече няма да разчита изцяло на Китай. Ще се поддържа капацитет на доставки от другаде. Най-голям потенциал имат Индия и Африка. Възможно е България да стане богато място с богати хора, но когато бъде установено върховенство на правото.

Интервюто с макроикономиста Георги Ганев е в звуковия файл.


Още от категорията

Кирил Петков: Аз ще водя листата в Пловдив, очакваме 30% подкрепа

"За мен Пловдив е един много хубав град и както казваше баба ми "Не е важно от къде си, а откъде си родом", а аз съм родом от Пловдив, каза Кирил Петков при първото си посещение в града като лидер на "Продължаваме промяната".  Освен това Пловдив е модел на проспериращ български град и това е допълнителна мотивацията за решението ми, допълни той..

публикувано на 23.09.21 в 16:07
Петър Славов

"Продължаваме промяната" ще помогне за новото мнозинство

Есента дойде, проблемите останаха, а разговорите отново са за избори и за пари. Как се раждат новите партийни проекти, по кои от целите им си заслужава да се поспори, за какво "продължаваме промяната". Въпросите ни са към политика и юрист  Петър Славов , Демократична България. Винтервю за Радио Пловдив Славов даде оценка за работата на миналите два..

обновено на 23.09.21 в 10:32

Археолози и спелеолози проучват пещера "Чая" до Чепеларе

През тази седмица започнаха археологическите проучвания на пещера  „Чая“ до град  Чепеларе . Финансирането на начинанието е осигурено от община Чепеларе по програмата за туризма за  2021г., приета на заседание на консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината. Проучването се осъществява под ръководството на доц. Костадин..

публикувано на 23.09.21 в 09:52

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години. Повече за празниците през новата учебна година, идеите за конкурси и албум, от интервюто с директора  Веселина Карапеева , която разказва как започва издирването на 70-те ученици от стената на славата. Карапаева каза, че до края на месеца ще открият и ще заработи STEM център в гимназията. Той..

публикувано на 23.09.21 в 07:38

В Смолян се провеждат дни на нулевоенергийните сгради

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от днес до 25 септември. Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 06:26