Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цехът с Covid-19 и детските градини в Доспат затварят

| обновено на 08.06.20 в 15:08

Предприятието в Доспат, в което бяха установени 48 заразени с коронавирус работници се затваря временно, за да бъде ограничено разпространението на заразата, съобщиха от Областния съвет по сигурност в Смолян. 
"Днес ще бъде връчено предписание, с което фабриката се затваря за 24 часа. След това ще бъде връчена заповед за спирането й до успокояване на ситуацията", заяви пред Радио Пловдив доктор Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян. 
Тя подчерта, че в момента екипи на инспекцията пътуват към селата, в които има заразени с коронавирус. Предстои да бъдат направени епидемиологични проучвания.  Ще бъдат изследвани близо 200 контактни лица на заразените.
Предполага се, че заразата идва в Доспат от Сърница, заявиха от РЗИ- Смолян. В цеха в Доспат работят много жители от съседни села, включително и от Сърница, където бе регистрирано огнище на COVID-19. 

Считано от днес се затварят детските градини, читалищата, спортните площадки, детските кътове, спортните зали, къмпингите, реши Общинският кризисен щаб в община Доспат. 


От днес общинската администрация в Сърница частично възобновява  дейността си.  До овладяването на ситуацията с коронавируса гражданите, които се нуждаят от спешни административни услуги, ще бъдат обслужвани на едно гише при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Тримата общински служители с доказана коронавирусна инфекция са под 28 дневна карантина, но колегите им с отрицателни проби са освободени от стандартната 14 дневна изолация заради ключовата им роля в координацията на дейността в общината.

Прогнозата е, че до 10 дни обстановката ще се нормализира.

Кметът Неби Бозов коментира, че жителите на Сърница са разделени на две - от паника до пълно отричане на съществуването на Covid-инфекцията:

"Хората са вече такива любители на конспиративните теории, че това  го приемат на шега и не спазват абсолютно никакви мерки и публично призовават през всякакъв вид медии за неспазване на мерките, което буквално ни занули работата на общинския щаб за цяла седмица и вие виждате - в момента имаме 33 положителни проби".

За последното денонощие няма доказани нови случаи на Covid-19 в общината.


Още от категорията

Повече оздравели отколкото заболели от ковид в Пловдивска област

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие, като сред заразните има две медицински сестри.  Сред педагогическия персонал в детските заведения няма нови заболели.  Запазва се тенденцията за повече оздравели от новозаразени в Пловдив и областта. За последното денонощие те са два пъти повече от..

публикувано на 15.01.21 в 15:54

Евакуираха всички под срутището в село Дряново

Заради надвиснала скална маса от над 20 кубически метра шестима души са евакуирани в село Дряново, община Лъки. Вчера там се активизира срутище и бяха евакуирани живеещите в близка постройка, както и посетителите на къща за гости. Кметът на община Лъки Валентин Симеонов заяви, че още днес се очакват експертни групи от София и Пловдив да..

публикувано на 15.01.21 в 13:08

Заради свлачище предстои ремонт на пътя Соколовци - Стояново

Предстои превантивен ремонт на пътя Соколовци - Момчиловци - Славейно - Петково - Малка Арда - Баните - Стояново,   за да се направи трайно укрепване на активизирал се свлачищно-срутищен процес.  Пътят е част от републиканската пътна мрежа. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния..

публикувано на 15.01.21 в 11:40

Договорът за осемте линии от градския транспорт е факт

Днес бе подписан договорът за 8 от линиите на градския транспорт между Община Пловдив и консорциумът, спечелил обществената поръчка – ДЗЗД „Градски транспорт Пловдив - 2020“.   Споразумението влиза в сила от началото на м. март и е валидно до февруари 2028 г.   Според него, по линии 4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93  автобусите ще бъдат с места не..

публикувано на 15.01.21 в 11:01

Евакуираха две семейства от Дряново, община Лъки, заради срутище

Живеещите в две къщи в село Дряново, община Лъки, снощи спешно са били евакуирани, поради опасност от срутване на голяма скална маса, която след проливните дъждове е започнала да поддава. Това съобщи областният управител Дани Каназирева .  Първоначално сигнал за опасността е подал кметът на община Лъки Валентин  Симеонов. Веднага  е създадена..

обновено на 15.01.21 в 10:18