Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има въпроси, на които обществото трябва да получи отговор

Заявката на Божков отслабва обвиненията му

Доц. Даниел Смилов: Това, което е изнесено и до тука от кухнята на българската политика, си струва едно много сериозно разследване!

Снимка: capital.bg


"За мен това не може да е сериозна заявка. В крайна сметка, Божков е обвиняем и единственото, което може да направи, е да изчисти името си е след това да мисли за политическа кариера."

Това коментира пред Радио Пловдив политологът доц. Даниел Смилов по повод заявката за бъдещ политически проект на бизнесмена Васил Божков, който е с 18 обвинения, разследван за още 7 тежки престъпления и се укрива в Обединените арабски емирства.

Тактиката на Божков - на час по лъжичка да вади, създава впечатлението, че той има някакъв втори план в нещата, които извършва. Освен че иска да дискредитира управляващите, което е в някакъв смисъл очевидно, той като че ли иска и да се договори с тях. Може би, ги плаши, че има повече информация. 

Грешен ход, който отслабва обвиненията на Божков към управляващите

"В част от нещата, които той разказва, има голяма степен правдоподобност, но с това му заявление, че ще прави политически проект, отслабва силата на тези обвинения."

Смилов е убеден, че Божков няма да уплаши никого със заявката си за нов политически проект. И още - "като че ли отслабва ефекта от другите обвинения, които той имаше, и те започват да звучат малко несериозно."

В предаването „Ден след ден" доц. Смилов допълни:

Все пак, това, което е изнесено и до тука от кухнята на българската политика, си струва едно много сериозно разследване. Трябва да се сформира независима парламентарна комисия, която да хвърли достатъчно яснота върху този скандал.

Управляващите ще се опитат да отиграят така скандала - че няма да коментират, особено пък ако той иска да прави политически проект. 

Но има въпроси, на които обществото трябва да получи отговор

"Например, как така може да се случи, че 700 милиона лева влизат по - малко в държавния бюджет и правителството и финансовият министър не знаят - това е станало зад гърба им, с помощта на комисия, която е подчинена на министъра на финансите."

Това е политическата страна на нещата. А кой каква наказателна отговорност носи е по - сложен проблем и него ще го решава прокуратурата, уточни политологът.

"С поведението си и със заявката за политически проект Божков не способства за решаването на скандала и за получаването на важните за обществото отговори."

Големите, мащабните скандали отговорите почти винаги са незадоволителни. Такъв е скандалът с КТБ - шест години след него все още няма категорични и ясни отговори кой е виновен и какво точно се случи, припомни доц. Смилов.

Като идеология и като персонална харизма Цветан Цветанов няма голям обществен ресурс

Във връзка със заявката на Цветан Цветанов - бившият втори в ГЕРБ, да прави политически проект, политологът коментира, че ресурсът за един нов проект около Цветан Цветанов не е кой знае колко голям. 

"Той безспорно има административен опит, познава и хората по места, с които ГЕРБ направи своите местни организации. Там, може би, ще има някакво преминаване към него."

Цветанов не е разпознаваем като човек, който може да генерира съдържателно политика, а беше вторият човек в партията, който отговаряше за организацията, припомни Смилов. 

"С такава стартова точка трудно би могъл да се очаква сериозен резултат. Но все пак може да опита."

Що се отнася до заявката на Мая Манолова да прави партия, доц. Даниел Смилов припомни, че тя на няколко пъти е имала шанс за по - сериозно влизане в политиката. Явно ще опита още веднъж

"БСП отслабна доста и ще отвори ниши - празноти в лявото пространство.

Сега има място вляво. Дали точно Мая Манолова ще успее да разгърне проект в него остава да видим."

Политологът обаче е скептичен, тъй като откъм послания, според него, Мая Манолова генерира неща, които в български контекст са вече леко изтъркани. 

Интервюто на Иванка Петкова с доц. Даниел Смилов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29