Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До седмици повдигат обвинения за големи приватизационни сделки от прехода

14 са арестуваните при специализираната полицейска операция в Пазарджишка област

| обновено на 09.06.20 в 16:20
4
Снимка: Радио Пловдив, Румен Куртев

ДАНС е приключила доклада за големите сделки за приватизацията от прехода, това съобщи в Пещера главният прокурор Иван Гешев. 

Според него, докладът за 14 от тях вече е пристигнал в прокуратурата и до две - три седмици обвинението ще прецени дали има основание за подвеждане под отговорност.

"За мен това е ограбване на българския народ, извършено с тази криминална приватизация. Знаем, че ще бъде труден и дълъг процес, но няма да спрем, защото за мен тази приватизация представлява най-крупното криминално ограбване на българския народ", каза Иван Гешев и подчерта, че е оптимист за положителния развой на предприетите действия.

Главният прокурор е в Пещера заради специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност, която се провежда в Пазарджишка област. 14 души са били задържани за различни престъпления – притежание и трафик на наркотици, незаконни цегари, тютюн и други акцизни стоки. 

В хода на полицейските действия са открити и иззети близо 700 антични монети и предмети и три металотърсача, както и 625 грама марихуана, 26 растения с канабис, две незаконни пушки и близо 300 патрона от различен вид и калибър. 

При проверки в жилища и автомобили полицаите са открили саморъчно направени цигари и тютюн без бандерол, както и 130 литра безакцизен алкохол.

Сред задържаните е и криминално проявен рецидивист, за който е установено,че е автор на две противозаконни отнемания на леки автомобили и кражба на сумата от 1 060 лева от магазин в Пещера.  Той е засечен да управлява откраднатия автомобил, марка  „Пежо“ - с концентрация на алкохол в кръвта от 1,78 промила и под въздействието на наркотични вещества.

До момента екипите на „Пътна полиция“ и „Охранителна полиция“ съвместно със служители от Дирекция „Жандармерия“ са извършили проверки на 675 коли и 734 души. За констатираните нарушения са съставени 107 акта и 121 фиша.

Акцията е част от провеждащата се в страната голяма операция срещу битовата престъпност. "Само в рамките на тази седмица ще бъдат извършени такива акции в 24 града в цялата страна", заяви Иван Гешев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38