Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Все по-силен граждански натиск и все по-нагла власт

Снимка: БГНЕС

Една от тенденциитe след Covid-19 е, че правителството и присъдружните им олигарси, се опитват да се отвържат от всякакви закони. Другата тенденция, която работи против тази е, че гражданите в страните, които са засегнати от епидемията – разбраха силата на своята солидарност. И започват да дават отпор навсякъде по света. Тези две тенденции ще се борят и на българска територия, това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Евгений Дайнов.

Той подчерта, че те ще се сблъскат и в случая с Алепу.

„Гражданският натиск ще става все по-силен, а властта ще става все по-нагла. Въпросът е – кой ще мигне пръв. Такъв  случай имахме вече с комплекс „Златна перла“ край Варвара. След десет години борба – той беше изравнен със земята“, заяви политологът.

Средствата от ЕС и новия казус с министър Десислава Танева

„Големият контекст е, че всички занем, че това, което се случва с европейските пари в България е, че те се разпределят между няколко едри играчи, политиците взимат своя дял. Да, пълно е с измами. Това се знае и в ЕС. И така европейските пари, които са насочени към това да направят изоставащи страни като България – все по-модерни и демократични, и ефективни в икономиката, постигат точно обратния ефект. Правят страни като България все по-немодерни, тоест недемократични, създавайки феодални зависимости. И правят тези страни, включително и България, все по-малко конкурентоспособни за икономиката. Парадокс е, че тези пари постигат обратния ефект“, коментира Евгений Дайнов.

Комиксите и политическите амбиции

„Комиксите могат да рисуват само високо интелектуални хора. С огромно чувство за хумор и огромно количество прочетени книги. Нашият министър-председател не е такъв типаж. И не очаквам от него.  Васил Божков има доста качествено образование. Той може да ги прави. Божков изключително интересна фигура, която да бъде наблюдавана. Ако той просто нанася удари, гърми на посоки – това ще се изхаби, до седмица-две. Ако той е започнал стратегия за натиск върху властта, ще бъде много интересно тя къде ще се пропука", заяви още професор Дайнов.

Цялото интервю с професор Евгений Дайнов можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Отношенията между партиите са на ниво антикомуникация

„По-големият проблем  са липсата на политики и на визии, които ИТН демонстрира, защото всичко това, което те казват въобще няма нищо общо с политически приоритети, имат общо с конкретни политически действия, но това не може да се нарече политика“, заяви политологът Татяна Буруджиева в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Според нея..

обновено на 04.08.21 в 12:59
Д-р Десислава Кателиева

Време е да се затегнат мерките срещу ковид

На прага на четвъртата вълна от Ковид -19 какво се случва в Спешна помощ и ще гарантира ли справедливост новата методика за ковид бонусите .Защо Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ се разграничи от готвените протести след седмица? На тези въпроси за програма „Точно днес“ отговаря председателят на организацията д-р Десислава..

обновено на 04.08.21 в 12:59

Това, което се случва, не е промяна, а подмяна

Реди ли се политическият пъзел или се търсят все още парченца от него? Ще има ли правителство и каква подкрепа ще получи в пленарна зала? Какви са възможните  сценарии и каква прожекция ни очаква? Горещите въпроси коментираме с  режисьора и политик Евгений Михайлов.  Според него в тези времена и с тези сценаристи трудно се прави прогноза. "  Но,..

обновено на 04.08.21 в 12:57
Красимир Кумчев

Само 15 на сто от месото, плодовете и зеленчуците се произвеждат у нас

Земеделският производител Красимир Кумчев е партньор по проекта "Поземлени отношения и европейска политика: синергия и перспективи за българското земеделие" /ПОЗЕСИН/, който беше представен в столицата. Предмет на специален изследователски интерес е неговото предложение за изсветляване на производството в отрасъла с осигуряване на..

публикувано на 04.08.21 в 12:56

Над 6 хил. декара са засегнати от пожари в Пловдивска област

Над 6 хиляди и 500 декара площи са засегнати от пожари, бушували на територията на Пловдивска област през денонощието. Това съобщи в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Георги Мангараков. По думите му пожарите в понеделник и през изминалата нощ са били..

обновено на 03.08.21 в 12:29