Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Хибридно-чисто” на Мария Налбантова в галерия SARIEV

Мария Налбантова пред своята инсталация „Какво следва“
Снимка: Ася Чанева

Изложба „хибридно-чисто” на  Мария Налбантова ще се открие този петък на 12 юни в галерия SARIEV  като  като част от резиденцията Artist’s studio at SARIEV. 


Изложбата  ще представи нови творби, създадени по време на престоя на Мария Налбантова в Пловдив в продължение на месец,  между 13 май и 12 юни,  през който тя превръща  пространството на галерията в свое ателие.  Проектът е по отворена покана на галерията, предизвикана от невъзможността за галерийна дейност поради Ковид 19,  и след селекция от различни автори ,  първият избор  за този проекът да бъде осъществен, е визуалният артист  Мария Налбантова.   Идването и в Пловдив след принудителното затваряне в София заради коронавируса е подействал на художничката вдъхновяващо.


  За инсталациите си , Мария Налбанатова  казва," че се чувства като в  градина, в която има и серия работи с камък и няколко сапуна, с идеята за чистота, морал, но не  грубо и агресивно, а с усещането за деликатност и ироничност, по-скоро, като част ог едно голямо изречение...".


"Проектът е свързан с „хигиената“, но онази отвъд тялото, която обитава териториите на хуманното, моралното и екзистенциалното. Хигиената във взаимоотношенията между хората, личната морална хигиена, свързана с персоналната ни отговорност към другите, както и хигиената свързана с взаимодействието ни с природата и заобикалящата среда.


Artist’s studio at SARIEV е лаборатория, която променя представата за галериино пространство и предоставя възможности на творци да имат опит в нова среда, която ги провокира и подкрепя да създават. По време на тази своебразна резиденция авторът има възможнст също да взaимодейства с града и ареала му и да се срещне със специалисти и хора, които да допринесат за развитието на творчеството му и неговия път."

Цялото интервю с Мария Налбантова е в звуковия файл. 


Още от категорията

"Живописен диктат" на Васил Петров в галерия „Възраждане“

Изложба под надслов "Живописен диктат" на художника Васил Петров ще бъде открита тази вечер от 18 часа в пловдивската галерия „Възраждане“. Творящият в Пазарджик маестро представя 21 от най- новите си творби, рисувани през последните четири месеца. Кръстник на богатата експозиция е галеристката Краси Алексиева, която определя автора..

обновено на 26.01.21 в 07:25

Недко Итинов ни напусна, завеща ни есента

Внезапно ни напусна изключителния пловдивски живописец Недко Итинов, който тази година щеше да навърши 65 години. Недко Итинов е сред доайените на пловдивската художествена школа. К ато автор той имаше специфичен стил, характеризиращ се със специфичен растер и триизмерни декоративни фигури. "Недко Итинов притежава изключително развита..

публикувано на 25.01.21 в 14:03

Дипломантите на НХГ показват изложбата "Калиграма"

Дипломантите на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" показват от днес и онлайн - изложбата „Калиграма“ . Това са творби на учениците от специалност „Рекламна графика“ от 12 в клас. Те са създали въздействащи графични образи, свързани и посветени на любим текст от известен писател . Учебната задача е реализирана под ръководството на..

публикувано на 25.01.21 в 13:54

Конструкцията на кино "Космос" е запазена и е емблематична за времето си

Кино "Космос" -  с бъдеще неясно, изненада ни пожар, за щастие овладян навреме и без съществени поражения. Говорим с арх.  Димитър Балджиев , автор на последния одобрен проект за реконструкция на сградата.  До къде сме и какво предстои в постковид условия за реализация от проектантите и от община Пловдив ?  Днес се очаква кметът на район "Централен"..

публикувано на 25.01.21 в 10:32

Преге - предаване за света на книгите, 23 - 29 януари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 23. 01. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Ал. С. Пушкин. Драматургия. Театрална естетика. 568 стр., 7А, Колибри, 2021. Едгар Алън По. Дневникът на Джулиъс Родман и други неиздавани творби. 160 стр., 3А, Изток-Запад, 2021. Андрей..

публикувано на 25.01.21 в 09:58