Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Хибридно-чисто” на Мария Налбантова в галерия SARIEV

Мария Налбантова пред своята инсталация „Какво следва“
Снимка: Ася Чанева

Изложба „хибридно-чисто” на  Мария Налбантова ще се открие този петък на 12 юни в галерия SARIEV  като  като част от резиденцията Artist’s studio at SARIEV. 


Изложбата  ще представи нови творби, създадени по време на престоя на Мария Налбантова в Пловдив в продължение на месец,  между 13 май и 12 юни,  през който тя превръща  пространството на галерията в свое ателие.  Проектът е по отворена покана на галерията, предизвикана от невъзможността за галерийна дейност поради Ковид 19,  и след селекция от различни автори ,  първият избор  за този проекът да бъде осъществен, е визуалният артист  Мария Налбантова.   Идването и в Пловдив след принудителното затваряне в София заради коронавируса е подействал на художничката вдъхновяващо.


  За инсталациите си , Мария Налбанатова  казва," че се чувства като в  градина, в която има и серия работи с камък и няколко сапуна, с идеята за чистота, морал, но не  грубо и агресивно, а с усещането за деликатност и ироничност, по-скоро, като част ог едно голямо изречение...".


"Проектът е свързан с „хигиената“, но онази отвъд тялото, която обитава териториите на хуманното, моралното и екзистенциалното. Хигиената във взаимоотношенията между хората, личната морална хигиена, свързана с персоналната ни отговорност към другите, както и хигиената свързана с взаимодействието ни с природата и заобикалящата среда.


Artist’s studio at SARIEV е лаборатория, която променя представата за галериино пространство и предоставя възможности на творци да имат опит в нова среда, която ги провокира и подкрепя да създават. По време на тази своебразна резиденция авторът има възможнст също да взaимодейства с града и ареала му и да се срещне със специалисти и хора, които да допринесат за развитието на творчеството му и неговия път."

Цялото интервю с Мария Налбантова е в звуковия файл. 


Още от категорията

Фотоизложба "150 години Българска екзархия"

Документална фотоизложба  „ Нашите Будители. 150 години Българска Екзархия“ ще се открие в Културен център Тракарт. Тя е посветена на участието на  пловдивчани в борбата за независима българска църква и е по повод  1 ноември – Ден на народните будители.   Учредяването на Българската екзархия през 1870 г. в Цариград е акт на признаване на..

публикувано на 29.10.20 в 06:45

Ковид затвори и Археологическия музей в Пловдив

Археологическият музей в Пловдив затваря врати за посетители до 10 ноември.  Причината са 4 случая на коронавирус в екипа му. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на музея доц. д-р Костадин Кисьов.  По негови данни, са заразени екскурзоводът и щандистите или почти цялото звено, което обслужва експозицията. „Хората са на домашно лечение, като..

обновено на 28.10.20 в 14:54

Великите европейци – Солон

Солон, Законодателят, провежда такива реформи в Атина, че името му и днес е символ на мъдрост и висши постижения в обществената сфера. Той живее през VII - VI век пр.н.е., на границата между митологическото и историческото време. Тогава царската система вече се е разпаднала, а гърците опитват с демократична република, олигархия, тирания, плюс..

публикувано на 28.10.20 в 09:55

В Пловдив стартира Фестивалът за улични изкуства

В Пловдив днес ще се проведе откриването на VI фестивал за улични изкуства 6Fest /до 31 октомври/.  Фестивалната програма включва спектакли на театрални и огнени групи от България, повечето от които са премиерни. Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на Министерство на културата в партньорство с Община Пловдив. Сред акцентите е премиерният..

публикувано на 28.10.20 в 06:49

"Палецът на свободата" ще има премиера в Пловдив

Тази вечер от 18.00 ч. в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив Маргарита и Цветин Шущаркови ще представят своята книга „ Палецът на свободата “. Те са семейство пътешественици, обиколили на стоп Азия и Африка, като нито веднъж не са летели.  Не казваме автостоп, защото те са стопирали дори яхта, пишат организаторите на..

публикувано на 28.10.20 в 05:41