Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Хибридно-чисто” на Мария Налбантова в галерия SARIEV

Мария Налбантова пред своята инсталация „Какво следва“
Снимка: Ася Чанева

Изложба „хибридно-чисто” на  Мария Налбантова ще се открие този петък на 12 юни в галерия SARIEV  като  като част от резиденцията Artist’s studio at SARIEV. 


Изложбата  ще представи нови творби, създадени по време на престоя на Мария Налбантова в Пловдив в продължение на месец,  между 13 май и 12 юни,  през който тя превръща  пространството на галерията в свое ателие.  Проектът е по отворена покана на галерията, предизвикана от невъзможността за галерийна дейност поради Ковид 19,  и след селекция от различни автори ,  първият избор  за този проекът да бъде осъществен, е визуалният артист  Мария Налбантова.   Идването и в Пловдив след принудителното затваряне в София заради коронавируса е подействал на художничката вдъхновяващо.


  За инсталациите си , Мария Налбанатова  казва," че се чувства като в  градина, в която има и серия работи с камък и няколко сапуна, с идеята за чистота, морал, но не  грубо и агресивно, а с усещането за деликатност и ироничност, по-скоро, като част ог едно голямо изречение...".


"Проектът е свързан с „хигиената“, но онази отвъд тялото, която обитава териториите на хуманното, моралното и екзистенциалното. Хигиената във взаимоотношенията между хората, личната морална хигиена, свързана с персоналната ни отговорност към другите, както и хигиената свързана с взаимодействието ни с природата и заобикалящата среда.


Artist’s studio at SARIEV е лаборатория, която променя представата за галериино пространство и предоставя възможности на творци да имат опит в нова среда, която ги провокира и подкрепя да създават. По време на тази своебразна резиденция авторът има възможнст също да взaимодейства с града и ареала му и да се срещне със специалисти и хора, които да допринесат за развитието на творчеството му и неговия път."

Цялото интервю с Мария Налбантова е в звуковия файл. 


Още от категорията

Великите европейци - Жозеф Ниепс

Има един прозорец в пространство-времето на света, през който се вижда обикновена, но странна гледка. Той е в малко селце в Бургундия през 1827. Гледката е типична за селско имение – покрив на плевня в дясно, гълъбарник и лятна кухня в ляво, а в дъното - крушово дърво.  Най-странното в картината обаче е, че трудно ще видиш нещо, ако не..

публикувано на 08.07.20 в 11:03
Араповски манастир

Православната църква почита Света Неделя

Днес  Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Неделя.  О т 9:00 часа пловдивският митрополит Николай възглавявя архиерейска света Литургия в Араповския манастир, чийто патрон е светицата.  В същия час в пловдивския храм храм „Св. вмчца Неделя“ тържествена литургия отслужва Знеполският епископ Арсений. В Смолян с тържествена..

обновено на 07.07.20 в 11:38

Сопот отбелязва на 9 юли 170 години от рождението на Вазов

Сопот отбелязва с поредица събития 170 години от рождението на Иван Вазов . Повече научаваме от интервюто с кмета на града Деян Дойнов. Той обясни, че ще се постараят да няма  струпване на хора по време на тържествата на 9 юли, които започват от 10 часа в родния град на Патриарха на българската литература. В празничния ден ще има церемонии в..

публикувано на 07.07.20 в 10:55

Бургаски художник гостува на Пловдив с изложба "Център"

Изложба живопис наречена "Център" на  Николай Ангелов – Гари ще бъде открита тази вечер на 7 юли  в галерия Възраждане в Стария град.  В 18:00 ч. в двора на галерията Краси Алексиева ще приветства гостите, ше представи автора и изложбата, която ще продължи до 28.07.2020 г.  "Новата изложба на Гари е много разнообразна и като рисувателни техники и..

публикувано на 07.07.20 в 07:18

Библиотеки обогатяват фондовете си с държавно финансиране

Четити обществени библиотеки в областите Пловдив и Пазарджик ще получат средства от Министерството на културата за обогатяване на фондовете си с книги и информационни източници по програма “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. Резултатите от първата й конкурсна сесия бяха обявени днес и сред 36-те одобрени..

публикувано на 06.07.20 в 13:44