Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кунчев иска удължаване на извънредната епидемична обстановка

| обновено на 09.06.20 в 16:20
Снимка: Радио Пловдив, Антония Попова

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни или с още цял месец. Той мотивира предложението си с факта, че броят на заразените с Covid-19 нараства в последните дни. 

"Смятам, че ще бъде полезно да се удължи извънредното положение", коментира Кунчев в Пловдив, където се проведе среща с директорите на РЗИ-та в Смолян, Пазарджик и Благоевград. 

Той подчерта, че няма да има промяна от сега съществуващите мерки.

„Евентуалното удължаване на извънредната ситуация няма да касае въвеждане на нови ограничителни мерки. Ще предложа да се удължи епидемичната обстановка. Мотивите са ясни – преди една седмица имахме по 6 нови случая, а сега имаме 83. Няма какво повече да се измисля. Очевидно все още имаме нужда от прилагането на много ефикасни противоепидемични мерки. За да можем да се справим с тези няколко огнища“, подчерта Кунчев.

Според него това не е втора вълна на вируса, защото разпространението не е дифузно, а по огнища.

Доцент Кунчев заяви, че не препоръчва затваряне на Доспат и Сърница, където заразените са най-много.

Директорът на РЗИ-Смолян доктор Мими Кубатева заяви, че продължава епидемиологичното проучване на контактните на заразените 51 работници от предприятието в Доспат. През вчерашния ден са взети 102 проби за коронавирус, а резултатите се очаква да излязат до дни.

Във фабриката е установено стриктно спазване на хигиената и мерките за дезинфекция. Затова се предполага, че разпространението на вируса е станало при лични контактни на работниците – в почивките или по време на път.

Кунчев ще иска и удължаване на задължителната карантина за влизащите от някои страни у нас и след 15 юни. Сред тях са Северна Македония, както и Босна и Херцеговина. 

Междувременно в Сърница бяха открити още 15 болни с Ковид 19. Те са контактни на заразени и са групирани в няколко семейства.

Още от категорията

48 са новите заразени с коронавирус в Пловдив

482 са новите случаи на коронавирус в страната, регистирани за денонощието по данни на Единния информационен портал. Положителните проби са от направени общо 8 057 теста.  Над 100 са новозаразените в София.  След това се нарежда област Пловдив с двойно по-малко заболели - 48 души. Поставени са 94 нови ваксини в региона.   В Пазарджик са отчетени 27..

обновено на 21.01.21 в 10:10

Заляха с червена боя централата на БСП в Пловдив

Сградата, в която се помещават пловдивските социалисти, осъмна осквернена.  Неизвестен извършител е замерил с буркан с червена боя паметната плоча на основателя на социалистическата партия Димитър Благоев - Дядото.  Действието е извършено на кръстовището на улиците „Кръстьо Пастухов“ и „Доктор Г. М. Димитров, непосредствено пред сградата на..

публикувано на 21.01.21 в 09:57

Отбелязваме Бабинден по стар стил

На 21 януари по стар стил отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. Датата се приема за професионален празник на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите.  Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този..

публикувано на 21.01.21 в 06:54

Започва възобновеният съдебен процес срещу д-р Иван Димитров

По общия ред и с разпит на свидетели, експерти и вещи лица стартира възобновеният процес срещу д-р Иван Димитров. Той отново е  подсъдим за убийството на крадеца Жоро Джевизов, когото застреля в имота си на 2 март 2018 г.  До тук се стигна, след като миналата година пловдивският Апелативен съд върна делото отначало, заради открити множество..

публикувано на 21.01.21 в 06:52

Доставят още две водоноски и бутилирана вода за Брестовица

Първата доставка на бутилирана вода ще бъде направена днес в Брестовица . Това съобщиха за Радио Пловдив от гражданското сдружение "Живот за Брестовица" по повод наш репортаж  за замръзнала вода в единствената водоноска в селото. Там от една година водата в чешмите е негодна за пиене, защото съдържа манган. Припомням, че миналата събота бе организиран..

публикувано на 21.01.21 в 06:19