Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Небет тепе и Източната порта стават археологически атракции

Те ще са част от уникален туристически маршрут

Над  6 милиона лева са отпуснати по програмата „Региони в растеж” за културна инфраструктура за проекта на община Пловдив  „По крепостните стени на Филипопол”. В него са включени обектите Небет тепе и Източната порта. Това съобщи кметът Здравко Димитров. 

Община Пловдив се включва със съфинансиране от 2 350 000 лева.  Кметът припомни, че “сагата с Небет тепе започна от 2010г., два пъти се изпуска финансиране, сега сме одобрени, получихме вчера документа".

Предстои последно обществено обсъждане  по съфинансиренето на 17 юни,  съгласуване с  НИНКН на техническото задание, след това ще се обяви  конкурс на инженеринг.

„Дейностите, които ще се провеждат са консервация и  реставрация, няма да има  бутафория“, подчерта кметът Димитров.

Източната порта, известна още като акропола на Пловдив,  ще се затвари заради мащабни реставрационни и консервационни дейности . Тя е проучена на 90 процента, там предстоят археологически проучвания. Има очакване да бъде открита и Триумфалната арка на император Адриан.

 „Това  ще затвори движението между улица „Мушанов“ и кръговото движение“, каза кметът на район Централен Георги Стаменов.

Крайната цел е да се създаде уникален туристически маршрут, който да започва от Източната порта  да завършва на Небет тепе, не само с национално, но и със световно значение.

Екипът, работил  по проекта  “По крепостните стени на Филипопол“,  включва и зам.- кметовете Анести Тимчев и Пламен Панов, кметът на район "Централен"  и директора на ОИ "Старинен Пловдив" Богомил Грозев.


Галерия

Още от категорията

OPERA OPEN с четири премиери - на Античния и Бунарджика

Един от най-разпознаваемите извън България културни фестивали на Пловдив – OPERA OPEN – се готви за среща с публиката след почти една година тишина на сцената заради COVID-19. Днес ръководството на Държавната опера под тепетата представи програмата му, наречена „амбициозна“ от музикалния директор Диан Чобанов заради 4-те премиери.   И..

публикувано на 12.04.21 в 15:58

Преге - предаване за света на книгите, 10 - 16 април

В предаването за книги на Радио Пловдив на 10. 04. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Роман за Лисан. 289 стр., тв.к., ок. 4А, Изток-Запад, 2021. Кирил Христов. Затрупана София. 248 стр., ок. 3А, Кръг, 2021. Александър Секулов. Скитникът и синовете. 256 стр., ок...

обновено на 12.04.21 в 11:30

Ново помагало с неизвестни факти и теории за България

Втората част на „Моята България“, вече, е факт. Това е и по-подробното издание на учебното помагало, чиято първа част излезе през 2018-та година и беше предназначена за по-младите читатели. Интересните тези и изследвания, застъпени в 40-те теми, обхващат времето от праисторическата епоха по българските земи до рухването на..

обновено на 11.04.21 в 11:16

В "Срещите" - за изборите, които правим, и българските нрави

Тази събота в „Срещите” си говорим с доц. Илия Кожухаров за нас българите в  следизборното време.  Защо гредата в окото на другия е ключовата парола в днешния ни политически живот?  Подпираме се на размислите, тревогите, вижданията на мъже като Стоян Михайловски, Георги Данаилов, Мигел де Унамуно, Славомир Мрожек. Даже и до Еклесиаста стигнахме...

обновено на 10.04.21 в 11:42

Музеят на авиацията показва уникални снимки

Музеят на авиацията отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката, 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 60 години от първия успешен полет в Космоса. По случай празника посетителите на Музея ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“. „Тя представя част..

обновено на 09.04.21 в 13:52