Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ВЕЦ-овете избиха рибата, протестират риболовци


Риболовци от различни дружества в страната ще протестират тази вечер срещу тровенето и пресушаването на реките.  

Според представителите на различни риболовни клубове през последните две години са зачестили случаите на тровене на реки, а никой не поема отговорност.  

Освен това, друг голям проблем  е пресушаването им, извършвано от множество малки ВЕЦ,  коментира пред Радио Пловдив Петър Янев от пловдивското риболовно дружество "Олимпик 2002".  

От 2000-та година досега са изградени над 170 такива централи, при това много от тях в защитени територии.  Проблемите се появяват почти мигновено. С пресушаването на водоемите  изчезва и рибната популация в тях, алармира Петър Янев.  

Всяко зарибяване от години вече се прави с доброволните усилия, труд и пари от самите риболовци, каза той.  Като последен пример изтъкна скорошният инцидент, при който розоварна от Старосел  замърси обилно целия язовир „Пясъчник“ и изтреби рибата в него.

Реалният проблем обаче отново  се концентрира във ВЕЦ-овете, които безогледно изземат водите. За тях всяка капка е пари, коментира Петър Янев.  По думите му, това се прави пред плътно затворените очи на държавата, въпреки многото сигнали от риболовци и екоактивисти.

Това, което трябва да се направи, е превенция от държавните институции, а не да се действа само след сигнали за произшествия, когато вредата вече е нанесена. Затова решихме да излезем на протест и да издигнем глас – заяви  Петър Янев от пловдивското риболовно дружество "Олимпик 2002".

На протеста, който е насрочен за тази вечер от 18.30 ч. пред Министерския съвет, риболовците ще настояват за разследване на всички случаи на замърсяване и на пресушаване на реки в страната. 

Те искат санкциите  да станат пропорционални на щетата и да са неизбежни. 


Още от категорията

Антикризисните мерки ще се усетят към края на годината

„ Това, което става в момента, е един глобален, световен феномен – високата инфлация. Във Великобритания бе отчетен 40-годишен рекорд на инфлация – 9%, в Германия и САЩ тя е близо 8%, Румъния има близка инфлация до България – 13,7%, а в България отчитаме12,4 на сто “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономистът Румен Гълъбинов. Според..

обновено на 20.05.22 в 17:09

Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20%

Реалното увеличение на пенсиите от 1 юли ще бъде 10%. Това обясни Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика във връзка с антикризисните мерки на правителството. „Така както бяха представени корекциите на пенсиите има риск да се създадат свръхочаквания, защото като чуеш 20% увеличение..

обновено на 20.05.22 в 17:09

Няма да дадем нито педя от нашата история, език и минало

Ден след ден става все по – силен натискът върху България да промени позицията си за Северна Македония и да одобри преговорната ѝ рамка за ЕС още през юни.   Призив за бързо и реално решение отправиха представители от всички групи в Европарламента. Пак заради Северна Македония за кратко у нас днес пристига и еврокомисарят по..

обновено на 20.05.22 в 17:08

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 20.05.22 в 17:04
Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН

Войната ще оскъпи живота между 50 и 200%

Повече политически, отколкото икономически са обявените от правителството антикризини мерки, като липсва подкрепа за българските земеделски производители. Това е изводът на доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН.  Според него решението за нулева ставка на ДДС при хляба няма да се отрази върху цената му,..

публикувано на 19.05.22 в 15:52