Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВЕЦ-овете избиха рибата, протестират риболовци


Риболовци от различни дружества в страната ще протестират тази вечер срещу тровенето и пресушаването на реките.  

Според представителите на различни риболовни клубове през последните две години са зачестили случаите на тровене на реки, а никой не поема отговорност.  

Освен това, друг голям проблем  е пресушаването им, извършвано от множество малки ВЕЦ,  коментира пред Радио Пловдив Петър Янев от пловдивското риболовно дружество "Олимпик 2002".  

От 2000-та година досега са изградени над 170 такива централи, при това много от тях в защитени територии.  Проблемите се появяват почти мигновено. С пресушаването на водоемите  изчезва и рибната популация в тях, алармира Петър Янев.  

Всяко зарибяване от години вече се прави с доброволните усилия, труд и пари от самите риболовци, каза той.  Като последен пример изтъкна скорошният инцидент, при който розоварна от Старосел  замърси обилно целия язовир „Пясъчник“ и изтреби рибата в него.

Реалният проблем обаче отново  се концентрира във ВЕЦ-овете, които безогледно изземат водите. За тях всяка капка е пари, коментира Петър Янев.  По думите му, това се прави пред плътно затворените очи на държавата, въпреки многото сигнали от риболовци и екоактивисти.

Това, което трябва да се направи, е превенция от държавните институции, а не да се действа само след сигнали за произшествия, когато вредата вече е нанесена. Затова решихме да излезем на протест и да издигнем глас – заяви  Петър Янев от пловдивското риболовно дружество "Олимпик 2002".

На протеста, който е насрочен за тази вечер от 18.30 ч. пред Министерския съвет, риболовците ще настояват за разследване на всички случаи на замърсяване и на пресушаване на реки в страната. 

Те искат санкциите  да станат пропорционални на щетата и да са неизбежни. 


Още от категорията

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любимите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 23.01.21 в 09:48

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18