Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на Пловдив е "на червено" с 16 млн. лв.

„След края на миналата седмица в бюджета на община Пловдив са влязли с 16 млн. лв по-малко, отколкото за същия период миналата година“. Това обяви в предаването "Точно днес" Илия Кирчев, заместник-кмет с ресори общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците. 

По думите му това означава, че може би няма да успее да се изпълни приходната част на бюджета на града. „Още е рано за окончателни прогнози, защото има отсрочка за плащането на местни данъци и такси“, напомни Кирчев и уточни, че яснота ще има в началото на юли.

„Със сигурност от тези 16 милиона няма да бъдат събрани 2 млн. лв, защото с решение на кмета Здравко Димитров с тях се подпомогна малкия и средния бизнес“, каза Кирчев. Става дума за наемите на общински обекти, които бяха опростени за времето на извънредното положение.

Общината ще търси варианти за покриване на липсващите средства. На въпрос има ли опасност в края на годината Пловдив да е на червено, Кирчев каза, че има възможност, но се обмислят планове за оптимизация, както със съкращаване на хора, така и със сливане на общински предприятия.

По предложението, свързано със заделяне на 350 хил. лв за плащане на външни за администрацията експерти, Илия Кирчев уточни, че тази сума е била за следващата година за изготвяне на Плана за интегрирано развитие на общината. Неговото изготвяне е било изтеглено като срок до края на 2020-та. По думите на зам. кмета, сумата е необходима за обществената поръчка по изготвяне на плана в този срок и ще са необходими над 30 специалисти. „Може и да бъдат за граждански договори, но може да бъдат и за консултантски фирми“ – каза още Кирчев.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с Илия Кирчев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38

Учен от Пловдив с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. Престижната награда..

публикувано на 20.05.24 в 16:26

Дъждовното и хладно време разваля вкуса на плодовете

Имат ли основание за безпокойство фермерите след дъжовете през последните дни коментира в програма "Ден след ден" доц. Калинка Кузмова, която е агрометеоролог в Аграрния университет в Пловдив. "По принцип влагата е критична в периода около цъвтеж. Така че за зърнено-житните култури, тя е изключително необходима,  защото пшеницата би трябвало да е..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Пламен Ненов (вляво) и Атанас Пеканов.

Заетостта е разпределена неравномерно в регионите

По-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на регионите в България. Това е една от препоръките на изследването на Съвета за икономически анализи (СИА) "Мултипликаторите на работните места в България", изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши сътрудник в него, което беше представено днес в..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35