Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците първо отказаха, после гласуваха 1,4 млн. лв. за "Пловдив 2019"

| обновено на 11.06.20 в 12:40

Съветниците първо отхвърлиха, а впоследствие гласуваха  отпускането на  1 375 000 лв  за фондация "Пловдив 2019",  заложено в изменението на бюджета, което разгледа  днес местният параламент.  Първо въпросното предложение не получи необходимите гласове. По-късно обаче въпросната сума бе причислена към парите за "Пловдив 2019".  

Още в началото на днешното заседание, което след две поредни сесии в Дома на културата заради предпазните мерки, отново се проведе в сградата на общинския съвет и то масово без маски,  съветниците решиха да не приемат промяната в бюджета, която предвижда близо 1,4 млн. лв.  за Фондация "Пловдив 2019". От БСП заявиха, че не подкрепят предложението, тъй като няма точни разчети. ВМРО отбелязаха, че не са против да бъдат изплатени средствата, но не искат да дават  пари, които ще са в излишък , а фондацията сама да решава какво да ги прави. "Съюз за Пловдив" пък  настояха за ясно разграничение между приключилите и отчетените мероприятия на фондацията и повдигнаха въпроса за срока на отчитане на проектите.  Зам.-кметът Илия Кирчев заяви, че няма конкретни срокове за отчитане на проектите след приключването им, като за това са взети необходимите мерки, а в отчетите ще има ясна разбивка.  Така при първоначалното гласуване отпускането на  въпросния милилион не прието въпреки 24-те гласа за, които се оказаха недостатъчни мв добавка с  12  против и  11 въздържали се. Обратът в това решението обаче дойде само след минути - при гласуването на друга точка в дневния ред -  за бюджета на фондацията.  Зам.-кметът Илия Кирчев  отново предложи сумата от 1,4 млн. лева.  Така за едно и също нещо съветниците се оказа, че гласуваха съвсем различно. В крайна сметка с  26 гласа "за", 7 "против" и 14 "въздържали се" допълнителните  средствa  за Пловдив 2019 бяха гласувани.

С 46 гласа „за“, 0  против и 1 въздържал се бе прието на поисканите от  Старинен Пловдив за знакови  обекти 145 000 лв, като директорът на общинския институт Богомил Грозев обясни от трибуната за какво ще отидат предвидените пари. Единодушно бе прието и предложението за общо 100 хил. лева за Драматичния театър плюс 30 хил. лв. за Кукления. Отхвърлено обаче бе отускането на 350 хил. хил. лв. ,част от които са за назначаването на експерти в общинската администрация.

Съветниците решиха да има и повече деца в първите групи в градините за следващата учебна година – по 30. Промяната, бе предложена от кмета Здравко Димитров.  

А докато съветниците гласуваха за закриването на общинското предприятие„Зоопарк Пловдив“, Зико коментира бъдещето на зоологическата градина с думите:  

"Прослуватата зоологическа градина в богоспасяемия град Пловдив. Вече осем години я чакаме! Нашите деца пораснаха,  без да видят животинките“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Храбрино протестира срещу изграждане на кариера до селото

Жители на село Храбрино в община „Родопи“ започнаха протестна подписка против инвестиционното намерение за изграждане на кариера за добив на гнайсошисти в местността "Бунилото". Бъдещата кариера ще бъде на площ от почти 100 дка, като се предвижда тоталното изсичане на над 50 дка гори, които са държавна, общинска и частна собственост...

публикувано на 18.06.24 в 13:39

Нелегална работилница за цигари разкри полицията в Пловдив

Пловдивски криминалисти от отдел „Икономическа полиция“ разкриха поредната нелегална работилница за преработка на тютюн за производство на контрабандни цигари.  В специално пригодено помещение в частен имот в район „Северен“ на 50-годишен пловдивчанин са открити голямо количество пакети със суровина и машина за обработката и.  Иззети са множество..

публикувано на 18.06.24 в 13:20

Няма данни за щети и пострадали след земетресението в Пловдивско

Няма данни за материални щети и пострадали след снощното земетресение, което бе регистрирано в района на Пловдив и Асеновград със степен 4,3 по Рихтер. Трусът бе усетен в 20,24 ч. вечерта. „ Всички го усетихме земетресението, беше силно, леко страшно. Правя обход на селото и разговарям с жителите. Никой не споменава за щети..

обновено на 18.06.24 в 13:12

Панагюрското съкровище принадлежи на Пловдив, но мястото му е в НИМ

Панагюрското златно съкровище е национална ценност и за мен националната ценност е средство, което трябва да бъде презентирано пред света.  Това е причината да смятам, че мястото му е в Националния исторически музей, заяви в телевизионно интервю  служебният министър на културата Найден Тодоров. В четвъртък Общинският съвет в Пловдив ще решава дали да..

обновено на 18.06.24 в 13:12
УМБАЛ Пловдив

Дете от Смолянско е с опасност за живота след катастрофа

3-годишно дете е настанено в УМБАЛ – Пловдив с тежка черепна травма и опасност за живота след катастрофа на пътя в маданското село Ловци. По данни на полицията в Смолян 31-годишна жена от селото загубила контрола над лекия си автомобил "Ситроен С3“. Колата излязла извън пътя, преминала през стръмен склон и спряла. На задната седалка пътували..

публикувано на 18.06.24 в 13:06