Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриотите вдигат буря в чаша вода, ще останат във властта

| обновено на 11.06.20 в 12:18

Политически и други игри на едро и дребно коментира политологът доцент Иво Инджов. До къде ще стигне казусът за комуникацията между управляващи и едрия бизнес, как ще се отрази на обществото?

В анализа си доц.Инджов подчерта, че формацията „Обединени патриоти“ се опитва да показва мускули, да защитава своите позиции в управлението, на фона на все по-видимото взаимодействие между ГЕРБ и ДПС. Уточнението е, че ДПС е опозиционна политическа исила. Добрата новина е, че в Закона за МВР не влязоха идеите на ВМРО за доброволните отряди, защото България няма нужда от шпицкоманди, а от професионална, добре ръководена полиция и тайни служби. Отпадането на предложението стана под натиска на ДПС, но сега „Обединени патриоти“ имат коз, с който да цакат, да казват, че управлението на ГЕРБ все повече е зависимо от ДПС, което не е лъжа.

Доц. Инджов е убеден, че хората на Каракачанов и Валери Симеонов няма да напуснат властта, и да минат в опозиция, защото сега в неясната политическа ситуация не могат да вдигнат много рейтинга си при евентуални предсрочни избори, които не се задават.

„Ще се опитат да запазят достойнство и да получат гаранции от ГЕРБ, че няма да прави допълнителни отстъпки на ДПС. Патриотите вдигат буря в чаша вода, защото има много въпросителни за тяхното политическо влияние, ако минат в опозиция при хопотезата за предсрочни избори.

Казусът с бизнесмена Васил Божков и неговата позиция за политически проект, върховенство на закона, независимост на властите, отпадане на имунитета за народни представители, референдуми за важни обществени теми, електоронно гласуване и администрация, оптимизиране на държавните служители, прозрачност на отношения между бизнес и власт не е решен.

Наистина ли Божков има политически амбиции?  

„Божков все още опипва почвата за политически проект. Това може да направи всеки човек с малко повече усилие, желание и възможности да регистрира партия. Не мисля, че дори това да се случи, той ще има някакво влияние в политическия живот. Причините са, че широкият кръг от избиратели няма да има доверие на човек, който се е ползвал с подкрепата на властта, която си е затваряла очите за неговия бизнес. Сега го призовават да внесе 700 милиона лева в хазната. Това, което предлага е добре претоплена манджа от стари съставки на поличиския популизъм.“

Доц. Инджов още каза, че голямата сила на Божков е в SMS-сите, които разпространява и извлеченията от документи. Изпълнителната власт и прокуратурата трябва да погледнат много сериозно на това, което огласява. Неговият хазартен бизнес става възможен благодарение на управлението на ГЕРБ през последните десет години. Ще има ескалация на напрежението, ако правителството и премиерът Бойко Борисов не излязат с ясни тези, които да оборят казаното от Божков.

Относно позицията на БСП за всенародин вот на недоверие, доц. Инджов заяви, че няма да затрудни ГЕРБ. Опозиционното говорени ще нарастне с много по-остър политически език. Основната заплаха за ГЕРБ и Борисов идва от Божков, защото може да изнесе много по-компрометиращи сведения за управлението и действията на министър председателя. Друга сериозна заплаха за ГЕРБ и управляващата коалиция е, ако не заработят бързо социално-икономическите мерки наесен и през зимата е възможно да има сериозни социални последици и напрежение.

Интервюто с политолога Иво Инджов е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания като темата на инициативата този път е не само битката със заболяването, но и духовно оцеляване, и физическо преодоляване на диагнозата.  В програма "Точно днес" п редседателя на организацията Ивелина Радева припомни, че целта..

публикувано на 18.10.24 в 09:59

Радиото са хората, но те не са финансово стимулирани

С три гласа "за" и два "против" Съветът за електронни медии избра днес за генерален директор на Българското национално радио Милен Митев. Той поема поста за втори мандат през следващите три години.  Радиото ще защитава журналистите си Радиото това са преди всичко хората . Те създават неговия облик и неговия дух. Затова едно от най -..

публикувано на 17.10.24 в 15:10

Избраха д-р Никола Боянов за "Лекар на годината" в Пловдив

На официална церемония Районната колегия на Българския лекарски съюз – Пловдив връчи отличията Лекар на годината на заслужили медици и доказали се  специалисти от Пловдив и региона.   Голямата награда „Лекар на годината 2024г. получи д-р  Никола Боянов - специалист по Гастроентерология от УМБАЛ Пълмед. Той е н ачалник сектор..

обновено на 17.10.24 в 14:24

ВСС с изтекъл мандат да не избира нов главен прокурор

Адвокатските колегии от цялата страна призоваха да бъде прекратена процедурата за избор на нов главен прокурор и нов председател на Върховния административен съд.  Адвокатите се обръщат към Висшия съдебен съвет (ВСС) с призив да прекрати 2-те открити процедури по избор както на главен прокурор, така и на председател на Върховен административен..

публикувано на 17.10.24 в 11:54

Призванието ни е да помагаме на хората

Кардиохирургът д-р Андрей Неутов получи наградата на РЛК на БЛС в Пловдив в категорията, посветена на лекарите, допринесли за развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники.  Специалистът е завеждащ на новото отделение по кардиохирургия в УМБАЛ "Пълмед". Той има повече от 20 години професионален опит, като още през 2001 година по..

публикувано на 17.10.24 в 11:01