Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска и Соня Йончева на Опера Оупън тази година


Световни оперни имена ще се включат в тазгодишното издание на Opera Open.

„Успяхме да спазим едно от водещите събития от културния живот на Пловдив, независимо от пандемията от коронавирус“, това заяви пловдивският кмет Здравко Димитров, който подчерта, че за провеждането на фестивала са отпуснати 140 000 лева от бюджета на община Пловдив.

Примата Райна Кабаиванска лично ще присъства, за да отбележи 20-годишен юбилей на своя международен майсторски клас в НБУ и да представи италианската звезда Витория Йое.

Звездната пловдивчанка Соня Йончева, която покори сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката ще изнесе оперна Гала с оркестъра на Опера Пловдив за първи път на Античния театър на 25 август.

Сред тазгодишните участници са още мецесопраното Мариана Пенчева, с дългогодишна кариера в най-големите европейски оперни театри, а също и Кирил Манолов.

Директорът на Държавна опера - Пловдив Нина Найденова подчерта, че програмата включва 12 събития, които ще започнат през юли и ще продължат до началото на сепетмври месец.

„На тази програма могат да завидят много български оперни театри и градове, защото в Пловдив ще дойдат най-големите“, коментира Нина Найденова.

Откриването е със спектакъла „Вратите на съня“, в който ще участва Камен Чанев.

„Нарекохме го „Вратите на съня“, защото си даваме сметка, че това, което ни се случва може да е сън, може да не е сън, дали е действителност, дали е кошмар, дали ни дава нови посоки. Музиката е от бароковата до съвременната. Участва цялата трупа на Държавна опера-Пловдив и ще се използва запазената марка на Opera Open – обърнатат гледна точка, тоест – артистите ще са намястото на публиката“, разкри Нина Найденова.

В програмата е включен и проект с театъра, който е озаглавен „Понякога ще идвам в съня ти...Поетите и музиката“. Предвидени са още концерти, оперетни спектакли и балет. 


Галерия

Още от категорията

Започна последният етап от разкопките на Небет тепе

В Пловдив археолози започнаха последния етап от разкопките на върха на Небет тепе , където пластовете история отвеждат до дълбока древност, още през пети век преди Христа до Османския период. Проучва се югозападната част на обекта. Той е част от големия проект  „По крепостните стени на Филипопол” , който включва и Източната порта, но там работата е..

публикувано на 03.08.21 в 12:26

Внезапно почина актьорът Николай Станчев

Пловдивският актьор Николай Станчев е починал внезапно, ден след като навърши 60 години. Трагичната новина съобщиха негови близки в социалните мрежи. Той е част от трупата на пловдивския театър. Съпруг е на известната актриса и общински съветник Ивана Папазова. Николай Станчев е роден на 1 август 1961 в гр. Пловдив. Завършва ВИТИЗ през..

публикувано на 03.08.21 в 10:16

Художници бродят в "Лабиринта на лятото"

Обща изложба „ Лабиринтът на лятото“ се открива в галерия „Лабиринт“ в Пловдив. В експозицията галеристката Елена Калпакчиева е поканила 22-ма автори. Сред тях са Ангел Китипов, Ваня Стефанова, Виктория Колева, Георги Щърбев, Здравка Василева, Кольо Мишев, Петя Константинова и др. „ Лабиринтът не го свързвам с безделието и..

публикувано на 03.08.21 в 06:05

Преге - предаване за света на книгите, 31.07. - 06.08.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 31. 07. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Смешни разкази от близо и далеч. 222 стр., ок. 2А, Паритет, 2021. Марк Твен.Невероятни истории. 223. ок. 2А, Паритет, 2021. Тарък Туфан. Бълхите на кралицата. 158 стр., ок. 2А, Кралица Маб, 2021...

обновено на 02.08.21 в 10:49

"Властелинът на пръстените" завладява Античния театър

С изумителен спектакъл, който съчетава музикално и филмово преживяване, идва краят на легендарната сага „ Властелинът на пръстените: Завръщането на краля “ и началото на цяла поредица от подобни събития. Спектакълът е в 2 вечери – днес и утре. Гигантски HD екран и огромен екип от музиканти ще се погрижат да пренесат публиката в Средната земя..

публикувано на 01.08.21 в 08:41