Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска и Соня Йончева на Опера Оупън тази година


Световни оперни имена ще се включат в тазгодишното издание на Opera Open.

„Успяхме да спазим едно от водещите събития от културния живот на Пловдив, независимо от пандемията от коронавирус“, това заяви пловдивският кмет Здравко Димитров, който подчерта, че за провеждането на фестивала са отпуснати 140 000 лева от бюджета на община Пловдив.

Примата Райна Кабаиванска лично ще присъства, за да отбележи 20-годишен юбилей на своя международен майсторски клас в НБУ и да представи италианската звезда Витория Йое.

Звездната пловдивчанка Соня Йончева, която покори сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката ще изнесе оперна Гала с оркестъра на Опера Пловдив за първи път на Античния театър на 25 август.

Сред тазгодишните участници са още мецесопраното Мариана Пенчева, с дългогодишна кариера в най-големите европейски оперни театри, а също и Кирил Манолов.

Директорът на Държавна опера - Пловдив Нина Найденова подчерта, че програмата включва 12 събития, които ще започнат през юли и ще продължат до началото на сепетмври месец.

„На тази програма могат да завидят много български оперни театри и градове, защото в Пловдив ще дойдат най-големите“, коментира Нина Найденова.

Откриването е със спектакъла „Вратите на съня“, в който ще участва Камен Чанев.

„Нарекохме го „Вратите на съня“, защото си даваме сметка, че това, което ни се случва може да е сън, може да не е сън, дали е действителност, дали е кошмар, дали ни дава нови посоки. Музиката е от бароковата до съвременната. Участва цялата трупа на Държавна опера-Пловдив и ще се използва запазената марка на Opera Open – обърнатат гледна точка, тоест – артистите ще са намястото на публиката“, разкри Нина Найденова.

В програмата е включен и проект с театъра, който е озаглавен „Понякога ще идвам в съня ти...Поетите и музиката“. Предвидени са още концерти, оперетни спектакли и балет. 


Галерия

Още от категорията

"Срещите" празнуват 22 години в ефир

Тази събота „Срещите” стават на 22 години. Предаването, което не се уморява да пита - КОИ СМЕ? ОТ КЪДЕ ИДВАМЕ НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?  На своя рожден ден водещата Людмила Сугарева избира да пита себе си. Слушайте, може и да ви е интересно. Цялото предаване е в звуковия файл.

обновено на 06.03.21 в 07:13

Пазарджишките творци показват "закъсняла" изложба

48 творби – живопис, графика и скулптура – на 21 автори представя от тази вечер в Галерия „Георги Машев“ в Пазарджик Дружеството на художниците в града.  Експозицията се открива в 17:30 часа, за да разкаже в образи преживяванията на творците от арт организацията през годината, в която България заживя с ковид-19.  „Това е традиционната ни..

публикувано на 05.03.21 в 15:28

"Моцарт и Салиери"- с премиера в Пловдивската опера

Следващата премиера от афиша на Държавна опера Пловдив е операта "Моцарт и Салиери" от Римски - Корсаков. Спектакълът е подкрепен от Министерството на културата по програмата за   творци със свободна професия, а поканата е от Пловдивската опера.  Режисьор е Елена Стоянова, която интерпретира  сюжета по текст на Пушкин, в който Салиери е убиецът..

публикувано на 05.03.21 в 11:56

Изложба за забележителните жени на Чехия и Словакия

Забележителните жени в чешката и словашката история ще гостуват в Пловдив с портретите си, събрани в изложба за тяхното дело. Тя се открива днес в Балабановата къща и единият от поводите е Международният ден на жената. Инициативата за експозицията е на Посолствата на Чешката и Словашката републики в София, както и на столичния Чешки център,..

публикувано на 05.03.21 в 06:21

Изложбата "Дами канят" се открива в галерия "Пловдив"

Дружество на пловдивските художници открива за 11-ти път изложбата „ Дами канят “. Творците  планират да завладеят ценителите на изкуството с магията на женското очарование в цвят и форма.  В навечерието на празника на жената и майката – 8-ми март и в очакване на настъпващата пролет, мартенското предизвикателство „Дами канят“ ще се случи..

обновено на 04.03.21 в 11:57