Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска и Соня Йончева на Опера Оупън тази година


Световни оперни имена ще се включат в тазгодишното издание на Opera Open.

„Успяхме да спазим едно от водещите събития от културния живот на Пловдив, независимо от пандемията от коронавирус“, това заяви пловдивският кмет Здравко Димитров, който подчерта, че за провеждането на фестивала са отпуснати 140 000 лева от бюджета на община Пловдив.

Примата Райна Кабаиванска лично ще присъства, за да отбележи 20-годишен юбилей на своя международен майсторски клас в НБУ и да представи италианската звезда Витория Йое.

Звездната пловдивчанка Соня Йончева, която покори сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката ще изнесе оперна Гала с оркестъра на Опера Пловдив за първи път на Античния театър на 25 август.

Сред тазгодишните участници са още мецесопраното Мариана Пенчева, с дългогодишна кариера в най-големите европейски оперни театри, а също и Кирил Манолов.

Директорът на Държавна опера - Пловдив Нина Найденова подчерта, че програмата включва 12 събития, които ще започнат през юли и ще продължат до началото на сепетмври месец.

„На тази програма могат да завидят много български оперни театри и градове, защото в Пловдив ще дойдат най-големите“, коментира Нина Найденова.

Откриването е със спектакъла „Вратите на съня“, в който ще участва Камен Чанев.

„Нарекохме го „Вратите на съня“, защото си даваме сметка, че това, което ни се случва може да е сън, може да не е сън, дали е действителност, дали е кошмар, дали ни дава нови посоки. Музиката е от бароковата до съвременната. Участва цялата трупа на Държавна опера-Пловдив и ще се използва запазената марка на Opera Open – обърнатат гледна точка, тоест – артистите ще са намястото на публиката“, разкри Нина Найденова.

В програмата е включен и проект с театъра, който е озаглавен „Понякога ще идвам в съня ти...Поетите и музиката“. Предвидени са още концерти, оперетни спектакли и балет. 


Галерия

Още от категорията

"Изгубеният Пловдив" в календар на Историческия музей

Календарът за 2021 година "Изгубеният Пловдив" на Историческия музей в Пловдив  включва сгради и обекти на емблематични за града и безвъзвратно разрушени сгради и обекти. За всеки от тях освен оригиналните им снимки е включен и текст. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев  в интервю за Радио Пловдив разказва за тях.  Календарът започва с..

обновено на 04.12.20 в 12:00

Онлайн изложба на художниците от „Collegium pro arte+”

Преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов"  - Пловдив представят обща виртуална изложба. Тя се организира от „Collegium pro arte+” - творческо обединение на специалистите художници от НХГ.  Всички участници преподават по специални предмети в Художествената гимназия и са утвърдени автори с богати творчески биографии, и активна..

публикувано на 04.12.20 в 11:51

Християнството у нас се изповядва на битово и суеверно ниво

За духовните послания  и народната традиция в отбелязването на празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец / Никулден . Интервю с философа проф. Георги Каприев, университетски преподавател. Философът каза, че абсолютно удостоверена исторически е фигурата на Свети Николай. Неговите мощи са пренесени от град Мира, където е бил епископ и отиват..

публикувано на 04.12.20 в 11:12

"Срещите" в очакване на Рождество Христово

До големия ден, Рождество Христово, в "Срещите" ще  опитаме да  поразсъждаваме  пак върху вечните истини, върху нещата, които ни правят човеци. Започваме тази събота с питането: "Кога човекът се досеща, че заобикалящата го реалност е по-сложна от  повърхностната й предвидимост, че има едно трудно обяснимо тайнство.  Иначе казано, ще се потърсим сред..

публикувано на 04.12.20 в 09:59

"Извънредни мисли" - да запазим усмивките

Неизвестността ни разкрива и изненадва с неподозирани вътрешни светове. Понякога приято, понякога за жалост, не. Да се опитаме да запазим някакъв нормален ход - на ежедневието, на развитието си, на мечтите може би, се оказва предизвикателството на нашето съвремие. Как ще помнят идните, как ще оценят? Какви са изводите? Когато е рано за отговори,..

обновено на 03.12.20 в 14:04