Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В автобус, аптека и болница - само с маска

Затварят дискотеки и нощни барове от 15 до 30 юни

От понеделник 14 дневна карантина за пристигащи от 5 европейски страни

Снимка: iStockGetty Images

Остава задължително носенето на предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата, като кърпа, шал или шлем, в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения. Това гласи нова заповед на министъра на здравеопазването, която влиза в сила от 15 юни. Според нея на всички други закрити и открити обществени места, в които не може да бъде осигурено спазването на физическа дистанция, поставянето на маска е силно препоръчително. Запазват се мерките за дезинфекция и спазване на физическа дистанция. 

Със заповед на здравния министър от 15 до 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни заведения. В същия период не се разрешава и провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в това число сватби, балове и кръщенета. 

Със същата заповед се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м. Условието за до 50 % заетост на местата се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за театри, концерти, сценични прояви,  занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, а така също занимални от юридически и физически лица.

До 15 юни действащи остават разпоредбите на Заповед № РД-01-302/03.06.2020 г., се съобщава в Eдинния информационен портал.

За пристигащите у нас от Швеция, Обединеното кралство и Северна Ирландия, Белгия,  Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора, се въвежда карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, според заповед на здравния министър, в сила също от 15 юни, понеделник.

Със същата заповед здравният министър нарежда на директорите на регионалните здравни инспекции да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на хора, пристигнали у нас от Ирландия, Испания Малта и Италия в периода от 02.06.2020 до 14.06.2020 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Кметове от пловдивска област се обявиха срещу новата наредба за такса смет

Кметовете от Пловдивска област настояват да се отложи или отмени новата наредба за изчисляване на такса битови отпадъци. Според тях наредбата в настоящия й вариант е неприложима, а основната тежест ще падне върху гражданите. Това стана ясно на среща при областния управител по инициатива на местната власт, посветена на проблемите около..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Измамници отнеха три апартамента от пловдивчанин

Четирима мъже и жена са измамили 57-годишен пловдивчанин да прехвърли трите си апартамента в Пловдивския квартал „Кючук Париж“ на други хора, като системно го напивали. Районната прокуратура повдигна обвинения срещу петимата, единият от които е бил помагач за измамата, в резултат на която на жертвата са нанесени крупни финансови щети,  на пазарната..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Угасено е пламналото сметище в "Столипиново"

Погасен е пожарът, който пламна към 13.30  от запалени отпадъци  избухна  пловдивския кв. "Столипиново".  Огънят тръгна от поредното нерегламентирано сметища на ул. "Крайна", в близост до постройки, съобщиха от противопожарната служба.  Четири пожарни автомобила и един със специализирана автомеханична стълба гасиха пламъците, образували гъсти черни..

обновено на 14.08.24 в 16:15

РИОСВ иска засилване на мерките за безопасност заради жегите

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив Ивайло Йотков изпрати писмени предписания за засилване на мерките за безопасност до всички оператори на предприятия, класифицирани с риск от възникване на пожари или аварии.   Този тип обекти в Пловдивска област са 16 на брой, като тяхната дейност е свързана със съхранение и..

публикувано на 14.08.24 в 16:05