Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма разцепление в БСП, никой не напуска партията

Доц. д-р Георги Йорданов, депутат от БСП коментира в ефира на Радио Пловдив конфликтите в редиците на социалистите, предстоящия вот на недоверие към управляващите и избора на ново ръководство на партията.

Според него: „Няма политическа сила, която да управлява самостоятелно. В националния съвет се дебатира по две тези. Първата теза, която защитава и Корнелия Нинова е, че партията не трябва да се отказва от посланията си от президентските през 2016-та, и последните парламентарни и местни избори. Другата позиция е, че БСП, тъй като няма да е водеща сила, да потърси партньори, обаче за сметка на основни принципи защитавани през последните 4-5 години. Така да се стигне до съгласие за програмно или експертно управление. Спорът е, каква да бъде политиката във времето до парламентарните избори през следващата година? Също стратегията на БСП за участие и защитаване на тезите, които иска да постигне. Истина е, че управляващите панически се нуждаят от стратегически партньор, защото търсят спокойствие. В бъдеще ГЕРБ трудно ще присъедини политечески сили, защото не може да ги мотивира. Патриотите, които изградиха цялата си предиборна кампания на базата анти ГЕБР, а после влязоха в коалиция ще имат проблем с доверието на избирателите.“  

Доц. Йорданов е категоричен, че трудно ще се върнем към социално-икономическото положение на страната от 13-ти март. Хората с дребен и среден бизнес понесоха загуби, притиснати са до стената и техният глас е много важен.

Вотът на недоверие е за корупция, защото се касае за огромни суми, които обществото не може да приеме. Примерите са свързани с ФК „Лудогорец“, който бе компенсиран щедро за COVID кризата, или за наливане на милиони в частна банка.

Относно управляващата коалици доц. Йорданов припомни, че идват парламентарни избори и подкрепящите ГЕРБ ще се опитат да се откопчат от неговото влияние. Сътресенията там продължават, затова има надежда петият вот на недоверие да бъде успешен.

„Конгресът на БСП е на 26-ти септември. Незная какво ще реши Контролната комисия, но не мисля, че ще избираме ново ръководство. Подкрепата за БСП е от хора, които не могат да възстановят бизнеса си, защото по думите на финансовия министър Горанов, до сега помощта от ЕС е равна на нула“, заяви доц. д-р Георги Йорданов.

Интервюто с доц. д-р Георги Йорданов, депутат от БСП е в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17