Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В края на юни се очаква рязък спад на заразените с Covid-19

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

"Ако хората продължат да са държат дисциплинирано и не вярват на грешни и противоречиви - до края на месеца ще можем да се похвалим с рязко намаляване броя на случаите на заразени с Covid-19", това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ.

Той коментира, че данните за броя на заразените през последните два дни са внесли успокоение. Вчера бяха оповестени 24 заразени с коронавирус, а днес 51.

"Тези данни доказаха още веднъж тезата, че големия брой на случаите в края на миналата седмица, се дължаха на обхванатите огнища – едно в Северна България и няколко в Южна България. Хванахме в началото клъстърите и затова беше и големия брой на случаите, коментира Кантарджиев.

Огнищата в Доспат и Сърница са овладени.

"Това е радостно. Защото редукцията на броя на случаите в нашата страна, се дължеше главно на много добрата работа, която свършиха РЗИ и МВР по издирване на контактните лица", коментира Кантарджиев.

Трябва да свикнем да живеем с този вирус

"Мерките отпадат постепенно. На някои хора се струва, че отпадат много бързо, но мога да ви кажа, че хората вече станаха по-предпазливи. Поне в началото на лятото трябва да свикнем да живеем в този вирус – да спазваме дистанция, да предпочитаме откритите пространства и да не се събираме много хора на едно място. Това може да се спазва разумно и в баровете и питейните заведения. Молбата ми към младите хора е да проявяват малко разум", коментира професор Тодор Кантарджиев.

Според него баловете тази година могат да бъдат през месец юли, ако се провеждат на открити пространства.

Професор Кантарджиев коментира и резултатите от първото за страната срезово епидемиологично проучване за наличие на антитела срещу коронавируса, което се проведе в Пловдив. То показва, че 1,08% от изследваните са носители на антитела.

"Това е един очакван резултат, защото подобно правилно направени изследвания в някои европейски държави, които бяха много повече засегнати от коронавируса, имаха малко по-висок процент – около 5%", коментира професор Кантарджиев.


Цялото интервю с професор Тодор Кантарджиев можете де чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05