Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Брезово не искат "Дънди Прешъс" да копае

Община Брезово настоява да се отмени решение на Министерството на енергетиката, с което се разрешава търсенето и проучването на златни находища в площта „Свети Никола“, разположена на територията на 5 общини. 

С решение от 13 декември 2019 г. ведомството разрешава на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД да търси метални полезни изкопаеми на площ от 155.75 кв. км. Тя обхваща територия от общините Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови в Старозагорска област и част от пловдивската община Брезово.

„Засегнатата територия в Брезово е много малка, но рисковете за природата, хората, историята надхвърлят границите на общината. Искам да ви уверя, че администрацията на община Брезово, Общинският съвет и лично аз ще направим всичко възможно това решение да бъде отменено“, пише във Фейсбук кметът Христо Енков, като припомня екологичната ситуация в общините Златица, Пирдоп и Челопеч, където „Дънди прешъс“ добива злато.

Темата бе усилено дискутирана преди дни и в засегнатите старозагорски общини, а Общинският съвет в Павел баня излезе с протестна декларация до президента, премиера и министъра на енергетиката. Хората се притесняват от влошаване на екологичната среда и потенциално отравяне на земята, въздуха и водите, както и от съсипването на земеделието и туризма.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Издирваните мъж и дете в Стара планина са починали, оцелялото дете е в УМБАЛ "Св. Георги"

Мъжът и детето, поразени от мълния в Стара планина в района на връх Купен, са починали, спасено е 13-годишно момче, съобщиха от Планинската спасителна служба.  В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния Военен хеликоптер от 24-та авиобаза Крумово се включи в спасителната операция на пострадалите.  Оцелялото дете вече е..

публикувано на 22.07.24 в 18:10

В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния

В Стара планина мълния е ударила баща и син в района на връх Купена, който се намира до връх Ботев.  Мъжът е на 47 години, детето е на 11. Сигналът за инцидента е подало 13-годишно момче. В ход е спасителна акция, като планински спасители от Троян почти са стигнали до пострадалите, каза дежурният в Планинската спасителна служба. В издирването на..

публикувано на 22.07.24 в 17:00
Пожарът между селата Овчеполци и Цар Асен е локализиран, няма опасност за населените места.

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за пълното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Пловдив ще има нови контейнери за смет

Община Пловдив ще подмени всички битови контейнери за смет през следващите три години. В обявената поръчка за доставка на общо 1650 контейнери с три вида вместимост е заложена максимална цена от 9 милиона 470 хиляди лева без ДДС.  Според разписания график първите 400 съдове за смет трябва да бъдат доставени до края на тази година в районите Тракия..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци

Сухи треви, храсти и стърнища пламнаха по обяд в землището на пазарджишкото село Овчеполци към село Блатница.  Заради вятъра, който често сменя посоката си, и огънят също е сменил посоката си и сега е тръгнал по посока село Цар Асен.  От пазарджишката пожарна уточниха, че са изпратени 3 противопожарни автомобила от Пазарджик и Пещера. На място е..

публикувано на 22.07.24 в 13:29